Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Božić za Pocahontas

Dok su tijelo nesretne Pocahontas polagali u grob, njezina je duša već uzlazila u nebo, a njezin lik nevidljivo se pretvarao u Svetu ribu pa je iz pokrivene rake kliznula u Temzu

Veljko BarbieriVeljko BarbieriOvako je o nastanku svijeta i iskupljenju ljudi učio svoju preljepu kćer Pocahontas moćni poglavica Powhatan, strašni neprijatelj engleskih useljenika u Virginiji, na obalama Atlantskog oceana: "Davno, davno, kad još nije bilo ničega, Veliki Bog Sunce prvo je na Nebu stvorio oblake, pa ih onda procijedio u veliko more i napučio ga raznim stvorovima, a onda uzdigao Zemlju, koja je tada bila veliki otok. Pa je naselio  ljudima, životinjama i biljkama. I stala su bića hodati, disati i misliti, živeći u skladu,  dajući jedna drugima priliku za život. No iz pećina sa Zapada stiže tada Zli Duh i opčini ljude te oni stadoše nemilice uništavati svijet oko sebe, ubijajući jedni druge, tamaneći bezdušno sve stvorove. Ono malo dobrih ljudi koje nije zatrovalo zlo pretvori se u ribe i pobjegnu u veliko more. I upravo kad je bezdušnost dosegnula svoj vrhunac, rodi se  dijete u pećini na Istoku, uz obalu tog mora, a Veliki Bog naredi da ga nazovu Po-shai-an-Kija, Božji Sin. On opet ribe pretvori u ljude i krene sa svojim novim  plemenom među one zlikovce pa ih stane  obraćati na  obnovu sklada i put dobrote. No oni ga napadoše, ali on ipak uspije spasiti svoje sljedbenike, pa povede pleme uskim putićem koji je prelazio preko bezdana i kojim su mogli proći samo pravedni. Budući da su ga zlikovci slijedili, propadoše u bezdan, a na zemlji opet zavlada mir što ga je uspostavio Po-shai-an-Kija. Kad je tako sve dobro uredio, njegov ga otac Veliki Bog pretvori u ribu i on zaroni u Veliko More u kojemu i danas vlada dobrota. Zbog toga su sve ribe sveta bića." Zapamtila je tu priču prelijepa Pocahontas i nosila je u srcu još u djetinjstvu dok se nežno skrbila o bijelim uznicima  svog okrutnog oca, po čemu je postala poznata, ali i kad se nakon desetak godina udala za jednog od njih, sirotog Johna Rolfa. Krstili su je u Jamestownu i dok ju je svećenik blagoslivljao, ona je u Po-shai-an-Kiju prepoznala Isusa i predala mu se svom svojom plemenitom dušom. Čak je uspjela nagovoriti  ratobornog  Powhatana da s bijelim ljudima sklopi mir i otad su crveni i bijeli ljudi živjeli u slozi, budući da ih je preko Pocahontas povezao Božji Sin. A nježnu i prelijepu Rolfovu ženu  svi su  poštovali i voljeli i nazvali su je princeza Lady Rebecca. Ona je pak dobro naučila engleski, od muža običaje bijelih ljudi, a u duši je stalno nosila uspomenu na malog Po-shai-an-Kija, tek rođenog Isusa. Pa su 1616. krenuli u Englesku. Pocahontas je u Londonu rodila sinčića, kojeg je voljela kao Malog Boga, i, kako obitelj nije živjela u osobitom izobilju, nego, naprotiv, u neimaštini, potaknuti svim dobročinstvima koja je Pocahontas učinila još u Virginiji, kralj James i kraljica Ana, Londonci i kompanija Tresurer, u kojoj je   bio jednom zaposlen Rolfe, pobrinuli su se za plemenitu indijansku princezu i za njezina sina i skrbili se za  lady Rebeccu, sve do njezine iznenadne i prerane smrti. Muk se načas nadvio nad London baš pred Badnju noć 1617. Dok su tijelo nesretne Pocahontas polagali u grob, njezina je duša već uzlazila u nebo, a njezin lik nevidljivo se pretvarao u Svetu ribu. Pa je iz pokrivene rake kliznula u Temzu, a potom u more, uzvišena i spokojna, veseleći se susretu s Božjim Sinom. A na svim engleskim, europskim i američkim stolovima te su se noći palile svijeće i izgovarale tihe molitve uz suhu i svježu  morsku i riječnu ribu, u nadi da će se uskoro roditi mali Po-shai-an-Kiju, Pocahontasin novorođeni Isus iz pećine i štalice.

BADNJAČKI VARAŽDINSKI SMUĐ

Očišćenom smuđu od oko 1 kg, odrežite glavu i rep i izrežite na kotlete koje marinirajte s par režnjeva češnjaka oko 3 sata. Komade ribe onda uvaljajte u kuruzno brašno i pržite na vreloj masti dok ne zazlate.Tada ribu ocijedite od masnoće i stavite na toplo.Istovremeno skuhajte temeljac od smuđeve glave i repa, sitno narežite po 1 luk, papriku i rajčicu, pa isjeckajte 10 dag sušenog hamburgera i 4 dag šampinjona, sve na pološke,pa povrće i potom gljive propirjajte zajedno sa hamburgerom, podijevajući temeljcem i posipajući s žlicom mljevenog kukuruznog brašna. Dodajte umaku protisnute komade ribe iz glave i repa pa njime prelijte skuhane domaće rezance i kuhani krumir koje služite sa prženim smuđem. (Recept Damira Crlenija)

BAKALAR IZ PEĆNICE

Namoćeni bakalar od oko 7 dag skuhajte u vodi, pa kad je kuhan očistite meso od kostiju i kože. U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte ¾ kg krumpira narezanog na ploške i 7 režnjeva češnjaka. Pomješajte ribu, krumpir i češnjak, podlijte s 2 dcl juhe od bakalara, posolite, popaprite i pecite u vreloj pećnici oko 1o minuta. Služite bakalar posut sa 1 vezicom  sjeckanog perusimula i podliven sa 1 dcl maslinova ulja.

Vezane vijesti

Suha riba iz Erehtejskog mora

Suha riba iz Erehtejskog mora

Za razliku od rimskog boga mora Neptuna, njegov grčki rođak Posejdon bio je pomorcima važno božanstvo i njegov kult njegovali su po cijelom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika