Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19
KUHARSKI KANCONIJER
Božić za Pocahontas
Dok su tijelo nesretne Pocahontas polagali u grob, njezina je duša već uzlazila u nebo, a njezin lik nevidljivo se pretvarao u Svetu ribu pa je iz pokrivene rake kliznula u Temzu
Veljko BarbieriOvako je o nastanku svijeta i iskupljenju ljudi učio svoju preljepu kćer Pocahontas moćni poglavica Powhatan, strašni neprijatelj engleskih useljenika u Virginiji, na obalama Atlantskog oceana: "Davno, davno, kad još nije bilo ničega, Veliki Bog Sunce prvo je na Nebu stvorio oblake, pa ih onda procijedio u veliko more i napučio ga raznim stvorovima, a onda uzdigao Zemlju, koja je tada bila veliki otok. Pa je naselio ljudima, životinjama i biljkama. I stala su bića hodati, disati i misliti, živeći u skladu, dajući jedna drugima priliku za život. No iz pećina sa Zapada stiže tada Zli Duh i opčini ljude te oni stadoše nemilice uništavati svijet oko sebe, ubijajući jedni druge, tamaneći bezdušno sve stvorove. Ono malo dobrih ljudi koje nije zatrovalo zlo pretvori se u ribe i pobjegnu u veliko more. I upravo kad je bezdušnost dosegnula svoj vrhunac, rodi se dijete u pećini na Istoku, uz obalu tog mora, a Veliki Bog naredi da ga nazovu Po-shai-an-Kija, Božji Sin. On opet ribe pretvori u ljude i krene sa svojim novim plemenom među one zlikovce pa ih stane obraćati na obnovu sklada i put dobrote. No oni ga napadoše, ali on ipak uspije spasiti svoje sljedbenike, pa povede pleme uskim putićem koji je prelazio preko bezdana i kojim su mogli proći samo pravedni. Budući da su ga zlikovci slijedili, propadoše u bezdan, a na zemlji opet zavlada mir što ga je uspostavio Po-shai-an-Kija. Kad je tako sve dobro uredio, njegov ga otac Veliki Bog pretvori u ribu i on zaroni u Veliko More u kojemu i danas vlada dobrota. Zbog toga su sve ribe sveta bića." Zapamtila je tu priču prelijepa Pocahontas i nosila je u srcu još u djetinjstvu dok se nežno skrbila o bijelim uznicima svog okrutnog oca, po čemu je postala poznata, ali i kad se nakon desetak godina udala za jednog od njih, sirotog Johna Rolfa. Krstili su je u Jamestownu i dok ju je svećenik blagoslivljao, ona je u Po-shai-an-Kiju prepoznala Isusa i predala mu se svom svojom plemenitom dušom. Čak je uspjela nagovoriti ratobornog Powhatana da s bijelim ljudima sklopi mir i otad su crveni i bijeli ljudi živjeli u slozi, budući da ih je preko Pocahontas povezao Božji Sin. A nježnu i prelijepu Rolfovu ženu svi su poštovali i voljeli i nazvali su je princeza Lady Rebecca. Ona je pak dobro naučila engleski, od muža običaje bijelih ljudi, a u duši je stalno nosila uspomenu na malog Po-shai-an-Kija, tek rođenog Isusa. Pa su 1616. krenuli u Englesku. Pocahontas je u Londonu rodila sinčića, kojeg je voljela kao Malog Boga, i, kako obitelj nije živjela u osobitom izobilju, nego, naprotiv, u neimaštini, potaknuti svim dobročinstvima koja je Pocahontas učinila još u Virginiji, kralj James i kraljica Ana, Londonci i kompanija Tresurer, u kojoj je bio jednom zaposlen Rolfe, pobrinuli su se za plemenitu indijansku princezu i za njezina sina i skrbili se za lady Rebeccu, sve do njezine iznenadne i prerane smrti. Muk se načas nadvio nad London baš pred Badnju noć 1617. Dok su tijelo nesretne Pocahontas polagali u grob, njezina je duša već uzlazila u nebo, a njezin lik nevidljivo se pretvarao u Svetu ribu. Pa je iz pokrivene rake kliznula u Temzu, a potom u more, uzvišena i spokojna, veseleći se susretu s Božjim Sinom. A na svim engleskim, europskim i američkim stolovima te su se noći palile svijeće i izgovarale tihe molitve uz suhu i svježu morsku i riječnu ribu, u nadi da će se uskoro roditi mali Po-shai-an-Kiju, Pocahontasin novorođeni Isus iz pećine i štalice.
BADNJAČKI VARAŽDINSKI SMUĐ
Očišćenom smuđu od oko 1 kg, odrežite glavu i rep i izrežite na kotlete koje marinirajte s par režnjeva češnjaka oko 3 sata. Komade ribe onda uvaljajte u kuruzno brašno i pržite na vreloj masti dok ne zazlate.Tada ribu ocijedite od masnoće i stavite na toplo.Istovremeno skuhajte temeljac od smuđeve glave i repa, sitno narežite po 1 luk, papriku i rajčicu, pa isjeckajte 10 dag sušenog hamburgera i 4 dag šampinjona, sve na pološke,pa povrće i potom gljive propirjajte zajedno sa hamburgerom, podijevajući temeljcem i posipajući s žlicom mljevenog kukuruznog brašna. Dodajte umaku protisnute komade ribe iz glave i repa pa njime prelijte skuhane domaće rezance i kuhani krumir koje služite sa prženim smuđem. (Recept Damira Crlenija)
BAKALAR IZ PEĆNICE
Namoćeni bakalar od oko 7 dag skuhajte u vodi, pa kad je kuhan očistite meso od kostiju i kože. U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte ¾ kg krumpira narezanog na ploške i 7 režnjeva češnjaka. Pomješajte ribu, krumpir i češnjak, podlijte s 2 dcl juhe od bakalara, posolite, popaprite i pecite u vreloj pećnici oko 1o minuta. Služite bakalar posut sa 1 vezicom sjeckanog perusimula i podliven sa 1 dcl maslinova ulja.
Vezane vijesti
Suha riba iz Erehtejskog mora
Za razliku od rimskog boga mora Neptuna, njegov grčki rođak Posejdon bio je pomorcima važno božanstvo i njegov kult njegovali su po cijelom… Više
Komentari
Ovaj članak nema komentara.
Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.
Najnovije
-
05.07.2012. / 10:38
Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište
-
29.06.2012. / 16:26
Šokantna i provokativna modna predstava
-
29.06.2012. / 16:20
'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'
-
29.06.2012. / 16:09
Uživajte u sekundu dužem vikendu