Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Ivo Pukanić

HDZ PRED RASKOLOM

Hebrang spreman za puč u HDZ-u

Andrija Hebrang iskoristio je uhićenje Ante Gotovine i aferu s 'Latinicom' za jačanje svoje pozicije unutar desne struje HDZ-a

Desniji dio stranke koji želi Sanaderov odlazak, za svoga lidera odabralo je Andriju HebrangaDesniji dio stranke koji želi Sanaderov odlazak, za svoga lidera odabralo je Andriju HebrangaPosljednje ispitivanje javnoga mišljenja katastrofa je za HDZ. Izgubivši gotovo 35 posto na popularnosti, za njega bi danas - u usporedbi s prije mjeec dana kada je imao rejting više od 30 posto - glasovalo malo više od 20 posto birača. Takav postotak popularnosti vladajuća stranka nije imala niti prije izbora 3. siječnja 2000., kada je nakon deset godina izgubila vlast. Razlog za takav HDZ-ov porazan rezultat je uhićenje generala Ante Gotovine, pri čemu je upravo uloga premijera Ive Sanadera i njegova aparata bila ključna. Iako je premijer provodio zakon, takvo njegovo ponašanje ne toleriraju HDZ-ovi birači, koji su se velikim dijelom okrenuli HSP-u.

Takav rezultat ne otvara samo pitanje budućnosti stranke nego i položaja njezina predsjednika Ive Sanadera, s kojim velik dio članstva, a prema rezultatima anketa i birača, nije zadovoljan. Birači su se izjasnili u anonimnoj anketi, a članovi i veliki dio HDZ-ova vodstva šuti procjenjujući da još nisu dovoljno jaki da krenu na Sanaderovo smjenjivanje. Ono što se prije dalo naslutiti, danas je potpuno izvjesno pa se više i ne skriva - desniji dio stranke koji želi Sanaderov odlazak, za svoga lidera odabralo je Andriju Hebranga. U svakodnevnom saborskom radu sve više HDZ-ovih zastupnika pita Hebranga a ne Šeksa ili Luku Bebića kako reagirati i kojim putem ići. Možda bi pitali Sanadera, ali do njega uglavnom ne mogu doći.

Iako prema van i Sanader i Hebrang glume slogu, obojica jako dobro znaju što misle jedan o drugome te da je pitanje vremena kada će doći do sukoba. Zasad ga niti jedan niti drugi ne otvaraju jer bi to moglo rezultirati dijeljenjem stranke. U sadašnjim okolnostima, gubitnik bi vjerojatno bio Hebrang, no nastavi li se daljnje urušavanje, a samim time i jačanje Hebrangove pozicije, do obračuna bi moglo doći i prije redovitih parlamentarnih izbora, koji su za dvije godine.

Kakav je odnos snaga i kakva je klima unutar HDZ-a ponajbolje govore zbivanja oko saborske rasprave o HRT-u. Dan prije rasprave, u ponedjeljak 12. prosinca, sastao se klub zastupnika HDZ-a da dogovore strategiju za raspravu o HRT-u koja se trebala održati sutradan, u utorak 13. prosinca. Većina zastupnika na čelu s Hebrangom tražila je da se povede rasprava ne samo o financijskom izvještaju nego i o HTV-ovu programu, kojim je većina HDZ-ovaca potpuno frustrirana. Sanader je prije toga dao upute Šeksu, Bebiću i Jarjaku da se na svaki mogući način izbjegne rasprava o programu jer je znao da će to odmah dići zapadne diplomate u Zagrebu na noge, a to u osjetljivoj fazi pregovora s EU-om nimalo nije dobra pozicija za Hrvatsku.

Unatoč velikom trudu, spomenuta trojica Sanaderu najbližih i najglasnijih suradnika nisu uspjela situaciju zadržati pod kontrolom i postojala je izgledna opasnost da se zauzme stav kako se mora raspravljati i o programu. Kada je Šeks vidio da je vrag odnio šalu, pozvan je Sanader koji je gotovo dotrčao na taj sastanak i krajnjim naporom, zahvaljujući svojoj rječitosti i još uvijek najvećem autoritetu, uspio okrenuti situaciju. Na kraju je dogovoreno da HDZ raspravlja samo o financijskom izvješću. S time Hebrang nije bio zadovoljan, no nije želio ulaziti u daljnju borbu koju vodi da smijeni vodstvo televizije i ondje postavi svoje ljude.

Iste večeri prikazana je “Latinica” o Franji Tuđmanu i ujutro je u Saboru nastao pakao. Nitko više nije mogao zaustaviti Hebranga i društvo - to nije pokušao čak ni Sanader, jer u tako zapaljivoj amosferi mogao je samo izgorjeti, unatoč tomu što ga se HDZ-ovci u saboru boje. Premijer je čekao rasplet događaja i pozorno osluškivao javne reakcije, kao i reakcije diplomatskoga kora. Da se od svega makne, dobro mu je došao i put u Bruxelles na sastanak čelnika Europske pučke stranke, te je iz dovoljno velike daljine gledao što se događa u domaćoj areni. Financijsko izvješće je odbijeno, a sutradan je odmah došao nalog porezne uprave da HRT plati diskutabilni porez za koji ga se tereti još od 2002. Šuker je ujutro dao zeleno svjetlo poreznicima i podupro takav postupak u javnosti, da bi Sanader navečer, vidjevši da je vrag odnio šalu i da će imati velikih problema, odbacio odluku, od Šukera napravio idiota, a Hebranga barem privremeno zaustavio u njegovu križarskom pohodu protiv Galića i društva na HTV-u.

Uhićenje Gotovine bio je prvi događaj koji je još više osnažio Hebrangovu poziciju te nezadovoljnike unutar stranke još više vezao za njega. Iako je to najkrupniji događaj, od kojeg su se gaće tresle ne samo Sanaderu nego i prije njega Račanu, u iduće dvije godine, do novih redovitih parlamentarnih izbora, Sanader će biti pred stotinu kušnji u kojima bi još više mogao oslabiti svoju poziciju. To se najviše odnosi na sam proces pregovora u kojem Hrvatska nema baš neku sjajnu poziciju jer potpuno samostalno, bez zaštite ikakva bloka srodnih zemalja, mora za sebe izboriti najbolje uvjete. To će, naravno, biti gotovo nemoguće te će sigurno izazvati nove procese i ojačati desnu frakciju unutar HDZ-a. A upravo ta desna frakcija, koja je bila protiv takvog rješavanja pitanja Gotovine, ima vodeće pozicije na samom terenu, dakle u samoj biračkoj bazi. A tamo gdje je HDZ-ova desnica jaka, jak je i Hebrang, koji će se sigurno, prije ili kasnije, pojaviti kao kandidat za HDZ-ova predsjednika.

Za takvo natjecanje, za koje je očigledno zdravstveno spreman, neće imati protukandidata osim samoga Sanadera, kome je upravo Hebrang dao odlučujuću potporu u nadmetanju s Pašalićem za mjesto stranačkoga vođe. Ako se stranka još više nagne udesno i Hebrang promijeni onaj staromodni i užasno prijeteći i agresivni okvir naočala, mogao bi imati velike šanse da zamijeni Sanadera na mjestu predsjednika.

Može li se Sanader tomu oduprijeti? Unutar samoga vrha sve manju koncentraciju za rad imaju njegovi glavni pobočnici Šeks i Bebić. Šeks je sve dekoncentriraniji, a Luka Bebić, koji iznimno dobro politički kombinira, ima zdravstvenih tegoba koje su mu na prvome mjestu. Ivan Jarnjak, lukavi Zagorac, savršen je kao glavni tajnik za obavljanje tehničkih zadataka, no on si još nije izgradio dovoljno jaku političku staturu da bi mogao odlučnije djelovati na događaje unutar stranke. Na njegovu jačanju, da nema vlastiti prejaki egotrip, morao bi poraditi i sam Sanader jer bi mu upravo Jarnjak u skoroj budućnosti mogao biti od presudna značenja. Uz Jarnjaka, Sanader bi morao ojačati još neke ljude koji imaju sposobnost i staturu, ponajprije Božidara Kalmetu, koji je uspio preživjeti slučaj Gotovina i održati red u Zadru i okolici.
Tek sada, kada je slučaj Ante Gotovine iz sfere policije i tajnih službi prešao u čisto pravno pitanje, Kalmeta je dobio manevarski prostor da se bolje i politički u javnosti profilira. Tek je sada, kada je izbila kriza, izbilo na vidjelo da je Sanader jako pogriješio što je zapostavio unutarstranački rad i potpuno se posvetio putovanjima od jedne do druge svjetske metropole lobirajući za EU. Protekle su više od dvije godine, a on nije uspio izgraditi i postaviti neke mlađe ljude s iskustvom i politički prepoznatljivom, liberalnijom proeuropskom staturom, koji bi mu mogli biti u prvim redovima kada krene odlučujuća bitka s Hebrangom. Pobjednik u toj bitci bit će onaj koji bude u mogućnosti odabrati timing za napad a da prije toga pripremi apsolutno svu logistiku, kako za jedan blitz-krieg, tako i za jedan mogući duži rat. Onaj tko bude poražen u toj borbi, bit će vjerojatno protjeran iz stranke, kao što je to običaj unutar HDZ-a, i njegova će politička karijera biti gotova. Odbrojavanje je počelo.

Vezane vijesti

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Upravno vijeće Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata usprotivilo se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika