Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Mitovi s novogodišnjeg stola

Maye su vjerovali da Nova godina pada u dane kad su iz velikog Potopa, koji je uništio stari svijet, nikla četiri sveta stabla, čuvari četririju strana svijeta koji su označili Novo doba

Najstariji mezopotamijski mit, zapisan na tablicama pronađenim u im gradovima Ninivi, Kišu i Babilonu, nazvan "Ep o Stvaranju Svijeta", koji se na obalama Eufrata i Tigrisa prepričavao u vrijeme novogodišnjih svečanosti, govori kako su bog prvotnih voda silni Apsu i roditeljica svijeta velika zmija Tijamant zajedno stvorili novo potomstvo bogova i njime napučili Zemlju, Vode i Nebo. No ta djeca bogovi bila su bučna i stalno su nešto slavila na velikim gozbama, na kojima nije nedostajalo ni mesa, ni voća, ni slatkih vina, piva i umaka, kao da je svaki dan Nova godina. Toliko su galamili za svojim svečarskim stolovima da ih Apsu odluči potamaniti i tom neredu, koji ni Tjamanti nije davao spavati jer su gozbe djece bogova počinjale usred noći, stati na kraj. On i njegov čarobnjak Mumu skuju plan kako će ugušiti male bogove, usprkos Tijamntinu protivljenju, jer je voljela svijet koji je stvorila, Zemlju koju je njegovala, Zrak koji je udisala i Nebo na kojem su svijetlile njene zvijezde, buduća domovina božje djece. I došapne najstarijemu sinu, već ojačalom Eu, da ga Apsu kani smaknuti zajedno s braćom i on se prikrade u Apsuovu ložnicu, uspava ga i prereže mu vrat.

Zauzme Apsuovu palaču na nebeskom svodu i odonud je vladao ne obazirući se na upozorenja svoje zmijolike majke. Štoviše, i nju smakne pa sa svojom ženom Damkinom stvori silnog Marduka :"Kojeg učiniše tako savršenim da je imao dvostruku glavu,/ Bio je viši od svih i nadmoćan u svim stvarima", kako piše na tablicama iz svetih gradova. Pokrenu tada Ea vojnu protiv Tijamante i njezinih vodenih zmajeva i čudovišta, ali bi potučen. Kad dođe vrijeme, potraži pomoć u Marduka. On pristane, ali samo uz jedan uvjet: "Moja će snaga vladati umjesto tebe, ja ću krojiti sudbinu,/ Što ja stvorim, nikada neće propasti, što ja kažem, nitko neće poreći." Nemajući kud, otac Ea pristane, a Marduk se oboruža moćnim lukom i strijelom, u desnicu uze veliku mrežu, napuni pluća vatrom i povede sedam glavnih vjetrova na Tijamantinu vojsku.

Pa je izazove na dvoboj, nabaci na nju mrežu, spali je vatrom i uguši silnim vjetrovima. Kasnije raskomada majku svijeta, budući da je Tijamanta bila stvoriteljica svega, prastara i premoćna Aruru, i raspori je kao ribu, od kože napravi novi zvjezdani nebeski krov, od tijela novu zemlju i vode, a onda podigne u Ešari velik hram u čast Anua i Ee i time im oda vječnu zahvalnost i počast. Otad se dani za kojih je Marduk prionuo na stvarenje novog svijeta slave kao novogodišnji i velike se svečanosti održavaju u svim svetim gradovima, a na stolove se iznose svečana jela i posvećena pića, često pomiješana s vodom iz Eufrata i Tigrisa koje je Marduk prolio od suza iz Tijamantinih očiju.
Na sasvim drugom kraju svijeta, u carstvu Maya, na meksičkom poluotoku Yukatanu, vjeruju da Nova godina pada točno u dane kad su iz voda velikog Potopa, koji je uništio stari svijet, nikla četiri sveta stabla, čuvari četririju strana svijeta koja su označili Novo doba. Stoga i Maye uz velike gozbe, na kojima prevladava posvećeno voće i meso, slaveći svoju Novu godinu, slave i dane sjećanja na propast i razaranje svijeta i njegovo uskrsnuće kroz četiri sveta stabla. Okićena plodovima zemlje stalno iznova niču, otvarajući vrata novog razdoblja. Onog istog koje uzbudljivo priziva sjećanje i na naše najstarije mitove o obnavljanju svemira, a koje također prate novogodišnje gozbe, u čijim se okusima i mirisima još i danas krije tajna nastanka.

NOVOGODIŠNJA GOVEĐA PISANICA U GROŽĐU

Goveđi filet od 1 ½ kg posolite, popaprite i omotajte masnim pršutom. Položite u namašteni lim i pecite dok pršut ne zazlati. Na 10 dag maslaca propirjajte 20 dag bijelog grožđa, podlijevajući s 2 dl traminca, u umak dodajte žličicu škrobnog brašna i 5 dag mljevenih badema. Kad se sve spoji, prelijte goveđu pisanicu i pecite sve zajedno u pećnici dok ne dobije koricu.

PUNJENA BLAGDANSKA TELETINA

Istucite 1 kg telećeg odreska, posolite, popaprite i nadjenite s 10 dag kockica od suhog bijelog kruha koji ste namočili u mlijeku i pomiješali s 5 dag slanine i 5 dag mljevene jetrice, koje ste zažutili na masnoći. Zavežite roladu i pecite u pećnici 45 minuta. Na 10 dag maslaca propirjajte 25 dag sječenih vrganja, 5 dag sitno sjeckane slanine, dodajte soli i papra pa pustite da ugusti. Izvadite veće komade gljiva, a umak procijedite. Vratite gljive, roladu narežite na ploške i podlijte umakom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika