Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Maroje Mihovilović

MEDIJSKA HISTERIJA U ITALIJI

Strka oko Duceova tajnog sina na RAI-ju

Kad se unuka Benita Mussolinija, političarka Alessandra, u jednoj emisiji našalila da joj je TV voditelj Bruno Vespa stric, nije ni slutila da će izazvati lavinu napisa u medijima u kojima se potvrđivala ta potpuna izmišljotina

Bruno Vespa (desno) rodio se 27. ožujka 1944. godine u malom gradu L'Aquili u podnožju planinskog gorja Gran Sasso u pokrajni Abruzzo u središnjoj Italiji u vrlo skromnoj obitelji. Majka mu je bila učiteljica, a otac je u vrijeme njegova rođenja bio u talijanskoj vojsci.Bruno Vespa (desno) rodio se 27. ožujka 1944. godine u malom gradu L'Aquili u podnožju planinskog gorja Gran Sasso u pokrajni Abruzzo u središnjoj Italiji u vrlo skromnoj obitelji. Majka mu je bila učiteljica, a otac je u vrijeme njegova rođenja bio u talijanskoj vojsci.Talijanska se javnost proteklih dana uvelike zabavljala jednom neobičnom veselom zagonetkom, koja je - čini se - sada definitivno razriješena, je li najpopularniji i najutjecajniji talijanski televizijski novinar izvanbračni sin fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Iako, naoko, ta zagonetka spada u sferu privatne povijesti samo otvaranje tog bizarnog pitanja odjednom je - kao što to u Italiji obično biva - razbuktalo neke političke polemike.
Naime, Bruno Vespa, voditelj s državne javne televizije RAI, koji je u ovoj priči bio u centru pozornosti, već dulje vrijeme jedan je od najznačajnijih i sigurno najutjecajniji televizijski novinar, te izuzetno poznata osoba. On se svakog dana, s izuzetkom vikenda, pojavljuje u javnosti jer vodi emisiju "Porta a porta" na prvom programu talijanske državne televizije RAI. Riječ je o političkom talk-showu vrlo efektnog formata. Vespa u emisiju dovodi poznate političke i javne ličnosti, pa čak i estradne zvijezde, da razgovaraju o određenoj političkoj ili društvenoj temi, koja je tog dana aktualna, a emisija je zanimljiva jer kao goste bira rječite, pametne ljude različitih stavova, koji se u studiju nerijetko posvađaju. Ona je zanimljiva ne samo zbog načina kako sam Vespa razgovara s gostima, nego i stoga što se često niti tokom emisije ne zna tko će sve sudjelovati u emisiji, jer Vespa tokom emisije uvodi nove sudionike, te tako stalno mijenja dinamiku razgovora. Teme njegovih emisija variraju, pa jednog dana on kao gosta ima premijera Silvija Berlusconija ili nekog vođu opozicije, koje konfrontira s drugim gostima, a već sljedećeg dana vodi debatu o nekom slučaju iz crne kronike ili o tome kako su Talijani zaboravili pravila bon tona, a nerijetko su teme njegovih emisija i događaji s estrade.

Iako se emitiraju kasno navečer i znaju trajati i po nekoliko sati, njegove emisije su jako gledane, te jedna trećina svih talijanski televizijskih gledatelja gleda Rai 1, da vide Vespinu emisiju. Osim gostiju u emisiji često sudjeluju i nepozvani, jer se mnogi poznati ljudi, ako se osjećaju potaknuti raspravom, znaju telefonom samoinicijativno javiti u emisiju, a jednom se čak tako javio nenajavljen i sam papa Ivan Pavao II. Zbog toga je Vespina emisija jako gledana, a on i izuzetno utjecajan, pa su i njegove emisije pod posebnom pozornosti javnosti. Koliko je utjecajan govori jedna uzrečica, koja se često spominje u posljednje doba da "talijanski parlament ima tri doma, gornji dom Senat, donji dom Cameru i emisiju 'Porta a porta'".
Među onima koje Vespa često poziva u svoju emisiju jeste i Alessandra Mussolini, vrlo elokventna, svadljiva i po svojim stavovima zanimljiva, unuka talijanskog ratnog fašističkog vođe ducea Benita Mussolinija. Ona je karijeru počela na estradi, ali je kasnije ušla u politiku, i to - naravno - u sklopu stranke koja se danas naziva "Alleanza nazionale", koju su svojedobno pod nazivom MSI osnovali sljedbenici njezina djeda. Ona je iznosila vrlo zanimljive stavove, jer je s jedne strane uvijek branila politiku svojeg djeda, ali je imala snažne socijalne porive, pa su neke njene političke intervencije bile gotovo socijalističkog usmjerenja. Ona je na listi stranke ušla i u parlament, gdje se istaknula, ali je s današnjim vođom stranke, talijanskim ministrom vanjskih poslova Giancarlom Finijem, došla u sukob kada se on počeo odricati njezina djeda. Izišla je iz stranke, osnovala vlastitu malu stranku te iako je izgubila na utjecaju Vespa ju je i dalje često pozivao u emisiju, jer je u emisiji izazivala zanimljive burne rasprave.

Njezin najslavniji nastup zbio se prije nekoliko godina kad se u studiju posvađala s ondašnjom komunističkom poslanicom i ministricom za ravnopravnost spolova Katijom Bellillo. Dvije političarke su pred kamerama izmjenjivale uvrede, pa je ministrica Alessandri Mussolini rekla da "osoba s takvim prezimenom ne bi smjela uopće imati pravo djelovati u javnosti", a ona joj je odgovorila "neka zatvori komunistička usta i ode na Kubu". Obje su se digle sa stolaca i gotovo potukle nasred studija, pri čemu je ministrica rekla da je: "sve račune između njih dvije već odavno izravnao njezin otac partizan s njezinim djedom". Proširile su se glasine da su se stvarno udarale nogama, što kamere nisu snimale, ali to obje demantiraju. Iako se taj televizijski verbalni dvoboj zbio iza ponoći, milijun Talijana ga je vidjelo.

Ovih je dana Alessandra Mussolini sudjelovala u televizijskom talk-showu, u emisiji "Markette" na TV mreži La7, gdje se u ležernijem tonu razgovara o aktualnim temama. Tako se pokrenula rasprava i o Vespi, a Alessandra Mussolini je to iskoristila da kaže nešto što je izazvalo ogromnu pozornost. I ona se uključila u komentiranje činjenica da je Bruno Vespa po fizionomiji izuzetno sličan njezinu djedu, pa je rekla: "Otkrit ću vam jednu nepoznatu tajnu. Vespa je moj stric. To je živa istina. Da bi to svakome bilo jasno ne treba raditi DNA analizu."
U nekim se krugovima, zbog te neobične fizičke sličnosti, počelo spekulirati nije li Vespa možda Mussolinijev izvanbračni sin, a sada je Alessandra Mussolini u ovoj emisiji to potvrdila. Dodala je: "On čini jedan ogranak porodičnog stabla, on je moj stric, i to treba jednom jasno otkriti. Pogledajte ga, čeljust je ista, identične su oči, pogled, a ta usta i te usne… on je sin mojeg djeda, on je moj stric."
Voditelj emisije se začudio, te ju je upitao: "Ako je to istina zašto Vespa to uvijek niječe?" "To je stoga", odgovorila je, "jer ga je stid, ali to je istina, to mi je on sam rekao. On to pokušava sakriti, ali je to istina. Kada se susreo s mojim ocem Romanom, trebali ste ih vidjeti kako su se zagrlili s puno ljubavi kao braća. Svaki put kad odlazim u emisiju 'Porta a porta' idem u dom svojeg strica, ali me ne zove odviše često da ne bi bilo govorkanja da me poziva zato jer sam mu nećakinja."

Ove njezine riječi izazvale su veliku pozornost medija, pa su neki talijanski listovi sljedećeg dana o tome pisali na naslovnim stranicama. Čule su se i procjene da to možda objašnjava zašto Vespa ima simpatija za talijansku desnicu, na primjer za premijera Berlusconija, što se pokatkad u njegovim emisijama može vidjeti. Novinari su se smjesta dali u istraživanje je li ta njezina tvrdnja moguća, te otkrili i na temelju Vespine biografije, a i na temelju jedne epizode iz Mussolinijevog života - da je moguća.

Bruno Vespa rodio se 27. ožujka 1944. godine u malom gradu L'Aquili u podnožju planinskog gorja Gran Sasso u pokrajni Abruzzo u središnjoj Italiji u vrlo skromnoj obitelji. Majka mu je bila učiteljica, a otac je u vrijeme njegova rođenja bio u talijanskoj vojsci. Obitelj je nakon rata živjela skromno u provinciji, gdje je majka mijenjala učiteljska mjesta, ali je Bruno Vespa bio vrlo nadaren i marljiv, pa se uspio izvući iz te sredine. On je po završetku studija počeo raditi u lokalnom dopisništvu talijanskog dnevnog lista "Il Tempo" u L'Aquili, da bi već 1962. godine prešao na RAI. Na državnoj televiziji radio je sve poslove, te dogurao do samog vrha informativnog novinarstva, jer je početkom devedesetih postao glavni urednik glavnog večernjeg dnevnika. Nakon toga počeo je raditi spomenute političke talk-showove, od kojih mu je "Porta a porta" dosad najuspješniji. Autor je desetak knjiga o političkim prilikama u Italiji, te o recentnoj povijesti, koje su postigle velike naklade. No u čestim je intrevjuima pokazivao značajnu diskreciju kada bi mu postavljali pitanja privatne prirode.

Oni koji su počeli istraživati bi li Vespa mogao biti Mussolinijev izvanbračni sin morali su kao prvo ustanoviti je li Vespina majka, skromna mlada provincijska učiteljica, koja je tada živjela u pokrajini Abruzzo, mogla u ljeto 1943. godine, kada je Bruno Vespa začet, susresti negdje tada 60-godišnjeg fašističkog vođu Mussolinija, te su ustanovili da je to teoretski bilo moguće, jer su se petnaest dana toga ljeta njih dvoje nalazili relativno blizu. Naime, tog ljeta 1943., u Italiji su se događale vrlo burne stvari. Bjesnio je Drugi svjetski rat. Nakon savezničkih pobjeda kod Midwayja, El Alameina i Staljingrada obrnula se ratna sreća, pa je postalo očito da će sile Osovine izgubiti rat. Saveznici su se 1. srpnja 1943. iskrcali na Siciliji, te vrlo brzo osvojili cijeli otok, što je bila najava za iskrcavanje i na Apeninskom poluotoku. Bio je to težak udarac za Mussolinija, čiji su se najbliži fašistički suradnici počeli okretati protiv njega, smišljajući plan da izvuku Italiju iz rata, otkažu savezništvo s Hitlerovom Njemačkom i stanu na savezničku stranu. No trebalo je prvo svrgnuti Mussolinija, što su fašistički vođe i učinili 25. srpnja 1943.. Mussolini je nakon svrgavanja uhapšen i zatvoren, a na čelo vlade postavljen je maršal Pietro Badoglio.

No, Hitler se, iako je Italija i nakon svrgavanja Mussolinija još neko vrijeme formalno ostala u ratu na strani Njemačke, s takvim razvojem događaja nije pomirio, nego je izdao naređenje da se Mussolinija komandoskom akcijom oslobodi, te dovede k njemu u Njemačku, gdje će njih dvojica potom smisliti način kako da se Mussolinija vrati na čelo Italije. Taj je zadatak dobio mladi časnik SS-a, komandos Otto Skorzeny. Prvo je trebalo otkriti gdje talijanske vlasti drže u zatvoru Mussolinija, a taj je zadatak dobio šef Gestapoa u Rimu Herbert Kappler. Uspio je otkriti da je Mussolini konfiniran na malom otočiću La Maddalena uz sjeverne obale Sardinije. Skorzeny je odlučio da tamo s grupom komandosa izvrši desant, pa je sredinom kolovoza otišao u izviđanje malim avionom. No, Mussolinijevi čuvari zapazili su taj sumnjivi izviđački avion, te su odlučili da Mussolinija hitno prebace na drugo sasvim izolirano mjesto. Prebacili su ga na drugi kraj Italije, gdje će također biti izoliran, ali ne morem, nego visokim planinama. Odlučili su ga smjestiti usred Abruzza, u planinski hotel na visini od preko 2000 metara u planinskom masivu Gran Sasso. To je hotel Campo Imperatore koji se nalazi desetak kilometara od mjestašca Assergi. Do hotela se stiže planinskim putem, te potom žičarom. Svi gosti hotela su iseljeni, a Mussolini je u hotel stigao 28. kolovoza 1943. godine, te je smješten u sobu 201 na drugom katu. Čuvali su ga policajci i vojnici.

Kappler je učinio novi napor da otkrije gdje je Mussolini premješten, podmićujući neke talijanske funkcionare uspio je otkriti da je u planinskom hotelu jer je tamo upućivana pošta njegovih članova obitelji. Skorzeny je sada sklepao novi plan otmice i izvlačenja Mussolinija. Otkrio je da se u blizini hotela nalazi visoravan na koju bi se mogle spustiti jedrilice i mali avion. Iako su i ovaj puta Mussolinijevi čuvari ugledali avion, nisu dovoljno brzo reagirali te je ovaj puta Skorzenyjeva akcija uspjela. On je 12. rujna 1943. godine izveo desant, iz jedrilica su izašli komandosi, kojima su se talijanski vojnici i policajci predali bez otpora, upali su u hotel, gdje je Skorzeny rekao Mussoliniju da ga vodi Hitleru. Njih dvojica su s pilotom sjeli u mali avion da ih odveze do njemačke baze na talijanskom tlu, a tada su umalo zaglavili, jer je avion bio preopterećen budući da je bio predviđen za dvoje ljudi. Mussolini je prebačen u Njemačku iz koje se vratio u sjevernu Italiju da ponovno uspostavi svoju vlast. Naime, u međuvremenu su se dogodile nove uzbudljive stvari. Italija je 8. rujna proglasila kapitulaciju, te najavila prelazak na savezničku stranu, Saveznici su se iskrcali kod Salerna nedaleko Napulja kako bi oslobodili Apeninski poluotok, a Nijemci su za uzvrat okupirali sjeverni i srednji dio Italije, te ušli u Rim. Hitler je želio da sjevernim dijelom Italije upravlja Mussolini.

Dakle tih 15 dana, od 28. kolovoza do 12. rujna Mussolini i Vespina majka nalazili su se u istom dijelu Italije, na udaljenosti od desetak kilometara. Pitanje je jesu li se sreli. Po nekim spekulacijama, koje su se ovih dana pojavile, Mussolini je bio i kao šezdesetogodišnjak vrlo virilan, te seksualno aktivan. On je, uostalom, imao petero odrasle djece, te živio otvoreno s ljubavnicom Clarettom Petacci, koja će biti u travnju 1945 strijeljana s njim na jezeru Como. Neki talijanski novinari tvrde da je moguće kako je Mussolini bio seksualno aktivan i dok je bio zatvoren, a čule su se i spekulacije da je Vespina majka tih dana radila u hotelu Campo Imperatore. To se, međutim, ne slaže s onim što su nakon rata pričali ljudi koji su bili tamo u vrijeme kad je Mussolini bio zatočen. Oni tvrde da je bio u izuzetno depresivnom raspoloženju, zabrinut za sudbinu svoje obitelji, ali i za vlastitu sudbinu, ljut što je Italija kapitulirala, te je vrijeme ponajviše provodio zatvoren u svojoj sobi čitajući Nitzchea. Nitko ne spominje da je Mussolinija bilo tko posjetio.

No, nakon što je Alessandra Mussolini tako odrješito obznanila da joj je Bruno Vespa stric bilo je mnogo onih, koji su povjerovali da je ona to rekla na temelju konkretnih činjenica, tim više što su se neke činjenice slagale: Mussolini i Vespina majka tih zadnjih tjedana ljeta 1943. godine bili su u istom području, Bruno Vespa rodio se devet mjeseci nakon toga i jako sliči na ducea.

Neki su novinari potražili Vespu da to prokomentira, o on je jednom od njih je rekao: "Sve se slaže, a i brada je ista." Na pitanje poziva li zbog rodbinskih veza tako često Alessandru Mussolini u svoju emisiju odgovorio je: "Pa znate, srce je slabo, treba sve uraditi za obitelj…" Neki su tumačili da Vespa govori ironično, ali neki su to smatrali potvrdom da je on Mussolinijev vanbračni sin, pa su tako i prenijeli njegove riječi. Dnevnik Il Giorno prenio je to na naslovnoj stranici što je Vespu potaknulo da sljedećeg dana pošalje glavnom uredniku tog lista pismo u kojem je napisao: "Dragi glavni uredniče, vidim da moj smisao za humor i želja Alessandre Mussolini da se našali nisu imali efekt da razbiju nevjerojatne spekulacije o mojem navodnom duceovskom porijeklu. Zbog upornosti televizijskih stanica i listova, među kojima je upravo tvoj tu glupost objavio na naslovnoj stranici, jako sam nezadovoljan, ali su nezadovoljni i moj brat Stefano i drugi rođaci jer se to poklopilo s dvogodišnjicom smrti moje majke. Mislio sam da neće biti potreban 'ozbiljan' odgovor, ali sam ga ipak prisiljen napisati. Moj otac i moja majka vjenčali su se u L'Aquili 24. srpnja 1943. godine. Ostavljam inteligenciji vaših čitatelja (kad je već nema kod mojih kolega novinara) da procjene vjerodostojnost mogućnosti da moja majka ode u Campo Imperatore praktički još pod vjenčanim velom. U svakom slučaju, moja majka nikada nije išla u Assergi, a još manje u Campo Imperatore, do 1949. godine kada se u Assergiju zaposlila kao učiteljica. Moj otac služio je vojni rok u Pugliji, nikada nije otišao na front, nego je vraćen i služio je vojsku upravo u L'Aquili. Moja majka, koja je završila učiteljsku školu 1938., te odmah počela raditi u školi, nikada nije radila u hotelu gdje je Mussolini bio zatvoren.

Fizički sam jako sličan mlađem bratu Stefanu, pa bi to impliciralo da se Mussolini reinkarnirao 1956. godine, kada je on rođen. Žao mi je što je vaš list tvrdio da postoji pismo (koje nikada nije postojalo), u kojem, navodno, Mussolini govori o gospođi Vespa u hotelu Campu Imperatore (a takva tamo nikada nije bila). Nadam se da sam ovim pismom na cijelu stvar stavio nadgrobni kamen, te da u ovoj stvari neću više morati ići dalje.
Hvala i srdačno
Bruno Vespa"

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika