Objavljeno u Nacionalu br. 530, 2006-01-09

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Svi smo mi coflek

Čuva li policija Matiju Babića, budući da je Hrvatska televizija prenijela njegovu prestrašnu izjavu da je Hrvatska demokratska zajednica ni manje ni više nego skupina zločinaca?

Vedrana RudanVedrana RudanČuva li policija gospođu Ogrestu? A gospodina Matiju Babića? Za one koji ne gledaju Piramidu moram objasniti. U posljednjoj emisiji novinar Matija Babić glasno je i jasno rekao da je HDZ skupina zločinaca. Prestrašno! Gost u studiju bio je i uvaženi sveučilišni profesor, gospodin Jure Radić. Visoki, elegantni muškarac pohvalio se, on svoje knjige studentima dijeli besplatno jer ima sponzore?!

Gospodin Radić je "sponzoruš"? Ta riječ ne postoji u hrvatskom jeziku. Postoji samo "sponzoruša", to je kurvetina i žena i nitko o njoj ne misli lijepo. A muškarcu koji okolo zivka, traži i nalazi sponzore p lj e š ć e se na Hrvatskoj televiziji?! Treba razjasniti. Tko je sponzor? "Sponzor engl.-lat. (sponsor) 1. pokrovitelj, zaštitnik; 2. poduzeće koje je osiguralo materijalna sredstva za RTV priredbe i pojavljuje se kao pokrovitelj (dakako, u svrhu vlastite reklame); 3. jamac; 4. kum." (Bratoljub Klaić: Rječnik stranih riječi.)

Kakvu nam poruku šalje sponzoruš, ili bolje zvuči "sponzorac", Radić? Svi hrvatski sveučilišni profesori morali bi okolo tražiti kumove kako bi njihove mudre knjige studentima bile pristupačnije. Kum? Tko još ne zna čime se bave kumovi koji mogu biti sponzori? Živimo u kapitalizmu. Postoje li sponzori koji daju jednu kunu a da za nju ne dobiju dvije? Gospodin Radić je od svekolikog hrvatskog pučanstva sakrio podatak kako je platio svoje sponzore. Znamo čime sponzoruše plaćaju. U ovoj je priči u optjecaju ista valuta? Sponzori su uvijek muškarci, bože dragi, je li moguće... Nije isključeno, ali ja u to ne vjerujem.
Kad sam već kod Piramide, a namjerno sam kod Piramide, pitam se, pitam kad će voditeljica prestati svoga pomoćnika nazivati "coflekom". Kome ljudi tepaju na takav način? Tepaju bebi i kućnom ljubimcu. Ponekad i odrasloj retardiranoj osobi jer znaju da se siroče ne može braniti. Prijazni, duhoviti, simpatični, tolerantni gospodin, naravno da mu ne znam ime, nije ništa od toga. Ipak je "coflek"? Što rade udruge za zaštitu ljudi? Što radi Sabor? Zašto je navodno vrijeđanje pokojnoga Tuđmana u pokojnoj Latinici zločin, a pljuvanje po živom čovjeku narodno veselje? Stavimo ruku na hrvatsko srce. Nije li nam siroti coflek bliži od napuhanog Titova generala za koga se u Latinovoj emisiji reklo da mu je bilo drago što mu žena nije Srpkinja. Nije se naglasilo, a trebalo se, da je taj deklarirani srbomrzac bio benevolentan prema svojim kućnim Srbima koji su u njegovo vrijeme u Hrvatskoj imali status malih Pavelića. Trebat će mi policijska zaštita ako kažem da je Tuđman neke Srbe volio?

Vraćam se Piramidi. Hoće li ikad nekakvo povjerenstvo raspravljati pa presuditi gospođi Ogresti? Takvo se povjerenstvo nikad neće sastati. Coflek nije Tuđman. Nije to sve. Gledali smo i emisiju u kojoj su gosti raspravljali smije li i može li se jedna gospođa, spomenulo joj se i ime i prezime, brinuti o djetetu svoga supruga?! "Ja joj svoje dijete ne bih dala", izjavila je pobjednica emisije. Što rade udruge za zaštitu ljudi? Zašto su nam gladne mačke važnije? Snimatelji u Piramidi posebna su priča. Kamerom gostima ulaze u dlakave uši, u prvom su planu prištevi, fleke, bolesni dlanovi, pjegavi dekoltei, ženski brkovi, klimavi zub u ustima sirotog starca koji je nedavno služio kao predmet sprdnje... Što rade udruge za zaštitu žena, starih, nemoćnih i nebitnih? Zašto su nam psi lutalice draži? A voditeljica? Voditeljica ponekad zna sjesti jer se jedva drži na nogama. Zbog visokih peta, naravno. Hoće li Hrvatski sabor ikad raspravljati o Piramidi? Neće. Piramida nije Latinica, gosti u toj emisiji imaju status Radićevih knjiga, sredstvo su kojim se privlače sponzori, sve sam coflek do cofleka.
A što smo dobili umjesto Latinice? Dobili smo priču o gospodični Editi Majić, bivšoj glumici, koja je, tko zna zašto, odlučila reći zbogom glumi, povući se u tišinu, otići u karmel Sv. Josipa u Avili i tamo, bosa, samo zimi u čarapama, polugladna, moliti. Tko je nama Hrvatima Edita Majić? Nitko i ništa. Pa ipak smo toga ponedjeljka navečer slušali kako se u crkvi u Španjolskoj jasnim glasom školovane glumice zaklinje nečemu ili nekome na trogodišnju vjernost?! Nije to sve. Ista gospodična uputila nam je poslanicu napisanu svojom rukom, čitao ju je tronuti ženski glas???!!! Ej, ima li koga doma?! Ni to nije sve. Raznježeni vjernici Hrvatskoj su televiziji, ispred crkve u Španjolskoj, izjavili kako je Edita Majić "komadić Hrvatske". Jebote!

A Latina čuva policija, neki jurišnik, hoće li odgovarati zbog toga, krenuo je na novinarku Mojzeš?! Latin i kompanija stavljeni su na led dok im se ne presudi. Što su učinili? U toj preblijedoj emisiji rečeno je o Tuđmanu ono što smo dosad sto puta čuli. Kako to da su naši sabornici, ničim izazvani, naglo podivljali? Zbog Tuđmana sigurno nisu. I ruže za grob mu, jednom godišnje, plaćaju lovom iz budžeta. Boje se da oni ne dođu na red. U Saboru sjedi gospodin koji je pomogao ubojicama male Zec, u Saboru sjede i gospoda koja su prije rata guzicu okolo vozila u drndavim stojadinima, danas džipovima prevoze kurve u svoje vile izgrađene na samo njihovom moru. Kukaju kako im je plaća mala, a nitko im nije rekao da je saborniku svaka plaća previsoka ako mu država ovako izgleda. Može li se zaustaviti Reuters?! Može. Latinice nema. Ne gledajte oko sebe, ej, Hrvati! Gledajte Piramidu! Ako platite, možda ćete dobiti deset tisuća kuna. Da, zadnje, ali najvažnije. Bosonoga gospodična Edita Majić nas je u ponedjeljak blagoslovila.

Vezane vijesti

Neiskorjenjivi primitivizam

Neiskorjenjivi primitivizam

Zdenka Babić Petričević, zastupnica HDZ-a, u Saboru je uvrijedila zastupnicu SDP-a Milanku Opačić rekavši joj da nema pojma o majčinstvu i ljubavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika