Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Zoran Ferić

OTPUSNO PISMO

Ubij i plati

Sada vide na Zapadu kako je pametno bilo priznati nas kao državu jer se dobro dobrim vraća, a Hrvatska će zadužiti svijet u tako važnom pitanju kao što je njegov vlastiti opstanak

Zoran FerićZoran Ferić"Ubij i plati". Stvar zvuči kao najnoviji naslov o najpoznatijem svjetskom tajnom agentu koji ima dozvolu za ubijanje i odaziva se na ime James, James Bond. To, doduše, nije to, ali je, kako se čini, prilično slično. Ubij i plati je model zaštite država od ptičje gripe koji se sastoji od dva dijela, kao što mu i samo ime kaže: ubijanja zaražene peradi, što se obično provodi lakše i atraktivnije je na televiziji, i plaćanja ubijene peradi, što se obično čini poslije i atraktivno je medijima samo ako izostane.

Petar Čobanković pozvan je u Peking da 17. i 18. siječnja na skupu Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije predstavi jedinstven i efikasan plan zaštite od pandemije ptičje gripe, pod kodnim imenom "Ubij i plati", bolesti koja svijetu upravo prijeti milijunima mrtvih. Mutirani virus izazvao je paniku u mnogim strukturama vlasti i među onima koji se brinu o zdravstvu, a najbolji pokazatelj zabrinutosti i panike su izjave o tome kako ne treba stvarati paniku i kako nema mjesta zabrinutosti jer je ptičja gripa još uvijek ptičja, iako je virus mutirao pa se lakše hvata za ljudske stanice. Zapravo, takve vijesti imaju cilj da nas postupno, malo-pomalo i iz dana u dan privikavaju na realnost. A realnost je da se među nama nalazi opasan i smrtonosan virus koji će, posve je vjerojatno, ubrzo prelaziti s čovjeka na čovjeka. Svijet je možda na rubu ponora, kao i kad je iz Male Azije dolazila u Europu crna smrt i odnijela više od trećine stanovništva.

Vlade velikih sila i njihovi urgentni zdravstveni timovi jako su zabrinuti, dnevno prate vijesti iz Turske i pripremaju se za najgore. U takvoj situaciji, koja je posve slična onoj kad prema Zemlji juri nekakav asteroid iz svemira, odjednom se kao svjetlo spasa našla naša mala zemlja za veliki odmor i ministar Petar Čobanković sa spasonosnim planom za sprečavanje pandemije "Ubij i plati". Tko bi rekao da će strategija za spas svijeta jednom doći iz Hrvatske? I sada vide na Zapadu kako je pametno bilo kad su nas priznali kao državu jer se dobro dobrim vraća, a Hrvatska će, evo, i zadužiti svijet u tako važnom pitanju kao što je njegov vlastiti opstanak. Uostalom, plan za sprečavanje općega pomora vrlo je jednostavan: treba pobiti svu zaraženu i nezaraženu perad.

Jer, ptice i perad sad su najopasniji državni neprijatelji pa stoga u akciju treba uključiti policijske specijalce i tajne službe. Mogu zamisliti Jamesa, Jamesa Bonda kako u sjedištu MI 5 dobiva zadatak: "Ubij sve kokoši u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hrvatskoj." I onda najpoznatiji tajni agent dolazi u hrvatsku bazu, negdje oko ribnjaka Grudnjak, da bi se povezao sa zajedničkim američko-britanskim satelitom koji će mu omogućiti da specijalnom, reflektirajućom Sunčevom zrakom, efikasnijom od lasera, iz Stožera za zaštitu od ptičje gripe ubija po slavonskim, turskim ili transilvanskim kokošinjcima. Naravno, u svom stilu 007 možda će se morati infiltrirati u kokošju, pačju ili pureću populaciju da bi dobavio dragocjene podatke iznutra i ustanovio gdje se skrivaju prave zaražene ptice i da bi ih onda mogao efikasno likvidirati. Svijetu opet prijeti opasnost i Bond je ponovo na zadatku s jednim jedinim ciljem: spasiti ljudsku rasu.

Ovaj put surađuje s ministrom Čobankovićem koji će, posve je vjerojatno, u Pekingu biti izložen iznimnoj opasnosti jer svako dijete zna da je najpoznatiji specijalitet ondje upravo pekinška patka. Uostalom, možda je od pekinške patke sve i krenulo, čitava ta ptičja zaraza koju je Hrvatska odlučila za svijet i za sebe spriječiti po svaku cijenu. Dalje, naravno, nije teško zamisliti. Specijalci u bijelim odorama, s maskama na licu, snajperima kokaju kokoši po slavonskim selima, specijalizirani agenti pak priključuju elektrode na muda uhvaćenoga pijetla da propjeva i kaže gdje se skriva ostatak njegova kokošinjca, Bond pak s nekom atraktivnom hrvatskom agenticom POA-e špijunira golubove na Jelačić placu i hrani ih mišomorom, ili nevidljivim Aston Martinom kruži oko Jaruna i truje labudove specijalnim plinom iz auspuha. U Hrvatskoj Bond će postati popularniji od Gotovine, a genetičari će dokazati njegovo iransko, točnije hrvatsko podrijetlo i da mu je prava majka zapravo bila Iranka s Korčule, a otac engleski turist, a zapravo tajni agent koji je po Dalmaciji tražio izvanbračnu djecu Edvarda VII. Tu će se pokazati koliko su dobro obučene i neustrašive postrojbe MUP-a koje se ne boje peradi. Sam taj plan, "Ubij i plati", ima, doduše, i elemente nacionalne tragedije, jer su se hrvatski samokres i hrvatska puška okrenuli protiv hrvatske peradi radi ozdravljenja čitave nacije. Gotovo kao istraga poturica u Crnoj Gori, tragedija iz koje je iznikao i "Gorski vijenac", najpoznatije remek-djelo crnogorske književnosti. Možda će netko, kad sve prođe, i kada hrvatski strategijski plan konačno oslobodi svijet ptičje napasti, netko o tome napisati i velik i tragičan roman.

Roman možda i o tome kako je jedna pokazna vježba općeg pomora peradi, nakon što je na ribnjaku Grudnjak pronađeno nekoliko zaraženih labudova, koja je bila germanski pedantna i trebala zapravo pokazati našu spretnost i spremnost za ulazak u Europu i u svijet civiliziranih zemalja, kao u nekoj farsi postala aktivni plan za spas svijeta. No, bilo je lako poubijati, pa onda i platiti perad u krugu nekoliko kvadratnih kilometara oko ribnjaka i pokazati to kao efikasan plan zaštite. Što će se, međutim, dogoditi kada ubijene peradi bude deset ili sto ili hiljadu puta više? Hoće li i tada na snazi ostati plan "Ubij i plati" ili će se iz njegova imena maknuti zadnja riječ kao nepotrebna. Trebalo bi možda na kraju reći da je megalomanija također opasna bolest. Možda nije smrtonosna kao ptičja gripa, ali u jednakoj mjeri ugrožava (psihičko) zdravlje građana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika