Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Merima Spahić

NOVI HIT ZA JUGONOSTALGIČARE

'Sve je isto samo njega nema'

Tijane Todovska Dapčević hit pjesmom u BiH, Makedoniji, SiCG i Sloveniji o Titu i životu u ex-Ju 'Sve je isto samo njega nema', otpjevanom na svim jezicima bivše države, pokrenula je novi revival jugonostalgije

Tijana Dapčević u Skoplju je završila Muzičku akademiju, a po zvanju je profesor violončelaTijana Dapčević u Skoplju je završila Muzičku akademiju, a po zvanju je profesor violončela"Sve je isto samo njega nema, opet Dugme okupio Brega, leto vrelo, zima puna snega, sve je isto samo njega nema...." stihovi su pjesme makedonske pop-pjevačice, profesorice violončela, Tijane Todovske Dapčević koja je pobjednica festivala "Budva 2005.". Pjesma koja je otpjevana na svim jezicima republika bivše Jugoslavije, odnosi se na Josipa Broza Tita i život poslije njega, a uspjela je pronaći put do srca svih jugonostalgičara iz republika nekadašnje zajedničke države. Glazbu i tekst za pjesmu napisao je Dragan Brajović Braja, a Tijani Dapčević je na festivalu kao pjesma pobjednica osigurala kipić festivala i crveni "volkswagen polo".

"Odrasla sam u obitelji u kojoj je glazba uvijek bila na prvome mjestu. Ona je moj život i ne bih mogla zamisliti sebe da se, recimo, bavim meteorologijom", kazala je Tijana Dapčević na početku razgovora za Nacional.

Rođena je prije 29 godina u Makedoniji. Njezini roditelji cijeli život se profesionalno bave glazbom, uglavnom klasičnom. Tijanin otac profesor je kontrabasa na akademiji u Skoplju, a majka operna solo pjevačica u Makedonskoj operi. Tijana Dapčević u Skoplju je završila Muzičku akademiju, a po zvanju je profesor violončela. Radila je u Skopskoj filharmoniji, nastupala u jazz klubovima, bila je voditeljica emisije "Niko kao ja" na srbijanskoj TV Pink i sudjelovala u mnogim dramskim predstavama. Njezin suprug, ekonomist Milan Dapčević, ujedno je njen menadžer.
"Rođena sam u Skoplju i živjela sam tamo 24 godine. Posljednjih pet godina živim u Beogradu, gdje sam snimila album. Mislila sam da ću putovati na relaciji Beograd - Skoplje, ali sam ostala u Beogradu jer me ljubav na to natjerala. Iako sam se bavila svačim, odmalena sam shvatila da će muzika biti moja glavna preokupacija. Prvo sam svirala violončelo, a zatim sam se 1995. počela baviti show businessom. Pjevala sam na raznim festivalima, ali sam shvatila da trebam snimiti album. To sam i učinila 2000., kad sam došla u Beograd."

NACIONAL: Već drugi put u 10 dana gostujete u Sarajevu. U BiH očito postoji interes za vašu glazbu. Postoji li on i u drugim zemljama bivše Jugoslavije? Jesu li vas zvali da nastupite u Hrvatskoj?

- Prije nekoliko godina nastupila sam na jednom festivalu u Rijeci, a prošlog ljeta gostovala sam na koncertu Dade Topića na Hvaru. I tu je sve stalo. Ne znam zašto ne dobivam nikakve ponude iz Hrvatske, a vrlo rado bih nastupala u Hrvatskoj. U Makedoniji nastupam svaki mjesec, u Sloveniji sam pjevala u Ljubljani, Portorožu, Kopru... Za Bosnu da ne govorim.

NACIONAL: U Sarajevu ste pjevali na dočeku Nove godine i za muslimanski blagdan Bajram. Očito je da u BiH postoji interes za vaš rad.

- Za Sarajevo me veže čudna energija. Mislim da je spona između mene i Sarajeva činjenica da sam začeta u sarajevskoj vijećnici 1976. godine.

NACIONAL: Začeti ste u gradskoj vijećnici?

- Da, tako su mi rekli roditelji. Moj otac živio je 10 godina u Sarajevu, a majka pet. Oni su svirali u Sarajevu i upoznali su se na Muzičkoj akademiji, zbog toga ga iskreno osjećam kao svoj grad.

NACIONAL: Odakle ideja za pjesmu "Sve je isto samo njega nema" i jeste li osjećali strah kad ste tu pjesmu, odjeveni kao partizanka, izveli na festivalu u Budvi?

- Ne, apsolutno nisam osjećala nikakav strah. Ja sam rođena i odrasla sam u Makedoniji, i kada su se na prostorima bivše države događale ružne stvari, ja sam živjela u Makedoniji u oazi mira. Autor pjesme Brajović bio je siguran da će pjesma biti slušana, ali nitko nije vjerovao da će postići toliki uspjeh u svim republikama bivše države. Nisam imala nikakvu tremu prije izvođenja pjesme, jer ja sam pragmatičar a ne jugonostalgičar i nikada nemam tremu. Iskoristili smo vrijeme titomanije i čudne jugonostalgije. Prihvatila sam izazov jer pripadam omladini kojoj je bilo lijepo tada, ali i sada. Divno je bilo biti Titov pionir. Čak i zakletvu znam napamet! Imala sam samo pet godina kad je Tito umro, ali ga se dobro sjećam jer tog trena kada je umro, nije sve umrlo s njim.

NACIONAL: Očito je da volite lik i djelo Josipa Broza. Kako reagirate kad se zateknete u društvu koje ne priča pozitivno o Titu?

- Ne ulazim u polemiku. Uvijek imam spremne diplomatske odgovore. Ne želim nepotrebno trošiti svoju energiju.

NACIONAL: Je li bilo negativnih reakcija na pjesmu "Sve je isto samo njega nema"?

- Nije bilo negativnih reakcija niti me je itko na bilo koji način zbog toga uvrijedio.

NACIONAL: Spekuliralo se da će vas tužiti potomci Josipa Broza.

- Čula sam da je mene i autora navodno htio tužiti Joško Broz, unuk pokojnog maršala. Diglo se mnogo buke ni oko čega, jer u tom bi slučaju on trebao tužiti sve one koji su objeručke prihvatili tu pjesmu.

NACIONAL: Za nastup ste se odjenuli kao partizanka, s kapom, maramom, petokrakom i crvenim cipelama. Odakle ideja za to?

- Moj prijatelj iz Skoplja baš je u to vrijeme radio na svojoj novoj kolekciji "Revolucija - evolucija" i trebao mu je neki lik koji će na pravi način predstaviti njegovu novu kolekciju. Ja sam mu pustila pjesmu "Sve je isto samo njega nema" i on se dosjetio što da mi napravi za budvanski festival. Ipak, stilizirana partizanka primarno je bila moja ideja.

NACIONAL: Biste li pristali da budete zaštitni znak neke političke partije u izbornoj kampanji?

- Ja sam zabavljač i politika me nikada nije zanimala. Kada mi netko ponudi pristojan honorar, kakav mi je prije dvije i pol godine u Makedoniji ponudila sadašnja partija na vlasti, prihvatila sam da budem gost na njihovim konvencijama. Ja se bavim glazbom i ako nastupim za neku partiju, to ne mora značiti da navijam za nju.

NACIONAL: Vaše kolegice tvrde da ste dobar imitator. Koga najviše volite imitirati?

- Najviše volim imitirati Brenu, najzahvalnija je za imitiranje a posebno to volim činiti pred njom. Severina mi je bila lajtmotiv za hrvatsku strofu pjesme "Sve je isto samo njega nema" i čula sam da se ona ugodno iznenadila kad je to saznala.

NACIONAL: Profesorica ste, glumica, imitatorica, pjevačica... Čime ćete se baviti u budućnosti?

- Željela bih da do kraja ove godine postanem majka! A za nekih 30 godina budem sijeda, debela baba, koja svira jazz u nekom klubu u New Orleansu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika