Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Dean Sinovčić

KRAJ KRIZE DAVIS CUP TIMA

'Ivanišević izbornik 21. siječnja'

Radimir Čačić, predsjednik HTS-a, najavljuje za 21. siječnja sastanak s Ivaniševićem nakon što je Nikola Pilić odbio sudjelovati u Davis Cup timu

Goran Ivanišević ipak je spreman razmisliti o preuzimanju izborničke pozicije. U petak, 20 siječnja, on i ja sjest ćemo i razgovarati o toj mogućnosti. Tada ćemo doznati kako Ivanišević sada vidi cjelokupnu situaciju i je li spreman preuzeti izborničko mjestoGoran Ivanišević ipak je spreman razmisliti o preuzimanju izborničke pozicije. U petak, 20 siječnja, on i ja sjest ćemo i razgovarati o toj mogućnosti. Tada ćemo doznati kako Ivanišević sada vidi cjelokupnu situaciju i je li spreman preuzeti izborničko mjestoGoran Ivanišević će u petak, 20. siječnja, u Zagrebu razgovarati s Radimirom Čačićem, predsjednikom Hrvatskog teniskog saveza, i na tom će sastanku najvjerojatnije postati novi izbornik Davis Cup reprezentacije. Tu informaciju, koja govori da je kod Ivaniševića ipak došlo do promjene razmišljanja, potvrdio nam je Radimir Čačić. S obzirom na to da već 10. veljače Hrvatska igra u prvom kolu Davis Cupa protiv Austrije u Grazu, Goran Ivanišević neće imati vremena za pripreme i vođenje reprezentacije pa će reprezentaciju tada voditi Ivan Ljubičić, u kojeg Čačić ima beskrajno povjerenje. Time su otpale spekulacije da bi privremeni izbornik mogao biti Goran Prpić, Saša Hiršzon ili Nikica Nadali.
Takav obrat mogao se naslutiti tijekom proteklog vikenda kada je Ivan Ljubičić, s jedne strane, rekao kako mu se ne sviđa ideja da Nadali, Hiršzon ili Prpić preuzmu vođenje reprezentacije, dok je Mario Ančić, s druge strane, najavio kako će igrači još jednom razgovarati s Ivaniševićem i pokušati ga nagovoriti da ipak postane Davis Cup izbornik. Uz angažman igrača i čelnika Teniskog saveza, Ivanišević je pristao na još jedan sastanak s Čačićem. S obzirom na to da je u međuvremenu Nikola Pilić odustao od bilo kakve daljnje uloge u reprezentaciji, Goran Ivanišević vjerojatno će prihvatiti izborničko mjesto jer će se ispuniti njegova želja da bude izbornik bez Pilića kao savjetnika. Sve te događaje iz protekla tri tjedna Čačić je opisao u intervjuu Nacionalu.

NACIONAL: Mario Ančić izjavio je kako će on, Ljubičić i Karlović pokušati nagovoriti Ivaniševića da postane izbornik Davis Cup reprezentacije. Znači li to kako postoje šanse da Ivanišević ipak postane izbornik?

- Goran Ivanišević ipak je spreman razmisliti o preuzimanju izborničke pozicije. U petak, 20 siječnja, on i ja sjest ćemo i razgovarati o toj mogućnosti. Tada ćemo doznati kako Ivanišević sada vidi cjelokupnu situaciju i je li spreman preuzeti izborničko mjesto. Na tom sastanku Ivanišević će morati donijeti konačnu odluku. Teniski savez odlučio je o tome tko će voditi reprezentaciju u Davis Cup dvoboju protiv Austrije. Bit će to Ivan Ljubičić, što za mene nije iznenađenje. Naši teniski reprezentativci već su prije nekoliko dana poslali poruku kako za izbornika žele Ivaniševića ili Pilića, nikog trećeg. Ljubičić se složio s takvom opcijom. Zbog kratkog vremenskog razdoblja nije moguće da Ivanišević vodi reprezentaciju protiv Austrije.

NACIONAL: Na koji je način došlo do obnove kontakta s Ivaniševićem?

- Savez nije ni prekinuo kontakte s Ivaniševićem. On je izjavio u Sportskim novostima kako je pogođen medijskim tretmanom i da nije spreman preuzeti reprezentaciju. Pretpostavljam da je o svemu još jednom dobro razmislio, što smo mu mi iz Saveza i predložili. U stalnom sam kontaktu s igračima, konzultirao sam se o tome sa svima, osobito s Ljubičićem.

NACIONAL: Možete li nam sada objasniti što se sve događalo u protekla tri tjedna u Teniskom savezu? Jeste li očekivali ostavku Nikole Pilića i što je on naveo kao razlog?

- Poznavajući način na koji razmišlja i njegove reakcije u posljednjih nekoliko godina, a nakon nekih tekstova koji su se pojavili u tisku, to za mene nije bilo iznenađenje. On smatra kako se ta razina odnosa nekih tiskovina prema njemu, a govorimo o napadima, podmetanjima i prljavštinama, ne može tolerirati, da on to ni po čemu nije zaslužio i kako nema razloga da sam sebe izlaže takvom odnosu.

NACIONAL: Jeste li ga na bilo koji način pokušali razuvjeriti?

- Jesam, naravno. Moje iskustvo dolazi iz drukčijeg prostora, iz političkog, gdje je medijska prljavština gotovo neizbježno pravilo igre i to na mnogo nižim razinama nego što su podmetanja u sportskom novinarstvu. Ona su mnogo gadnija i prljavija. Međutim, istina je da velika imena u sportu na to nisu naučena. Njihovi su rezultati bili praćeni odobravanjem, priznanjem i pljeskom. Bez obzira na to, nije uobičajeno da se na takav način kvare odnosi.

NACIONAL: Zašto Pilić nije ostavio još jednu priliku za sređivanje odnosa i pristao doći na najavljeni sastanak s vama i Goranom Ivaniševićem u ponedjeljak, 16. siječnja?

- Nije ostavio priliku jer je Ivanišević već prije odustao od svega, pa i od tog sastanka. Zato je bilo nemoguće da se sastanak održi. Onog trenutka kada je Ivanišević obznanio svoje stajalište, sastanak je otpao. Tada sam zamolio gospodina Pilića da i dalje ostane izbornik, što je on, iako nerado, ipak prihvatio. Međutim, nakon medijskih napada, rekao je da to nema smisla i iako hoće surađivati i pomoći na svakoj razini, osobito zbog suradnje koju je imao sa Savezom, rekao je da to više ne može tolerirati.

NACIONAL: Kako ste vi doživjeli tvrdnju Ivana Ljubičića da je Ivanišević zaslužniji za osvajanje Davis Cupa od Pilića, što je objavio Jutarnji list, da bi dva dana poslije Ljubičić to demantirao u Večernjem listu, tvrdeći kako je to bilo ružno izvlačenje riječi iz konteksta i da on nikada to ne bi rekao?

- Ako me pitate kome treba vjerovati, novinarima Jutarnjeg lista ili Ivanu Ljubičiću, nema razloga da se ne vjeruje Ljubičiću. Potpuno je jasno da je Ljubičić odgovorna i zrela osoba koja je pomno odvagnula svaku svoju riječ, što radi uvijek i u svakom trenutku. Ako Ljubičić tvrdi da je došlo do zloporabe njegovih riječi, onda je do toga sigurno došlo. Dogovor Pilića i Ivaniševića je nešto što je starije, kompleksnije i složenije od sadašnje situacije. Oni se poznaju desetljećima, surađivali su sportski, ali i privatno, i kada sam dolazio u Teniski savez, zatekao sam dogovor između njih dvojice. Mi smo to u Savezu prihvatili kao nešto prirodno iako taj dogovor nije prolazio formalne procedure. Uostalom, ondje sam zatekao anarhično stanje tako da formalnih procedura nije ni moglo biti, pa se ni Pilića ni Ivaniševića nije moglo optuživati da su se dogovarali oko mjesta izbornika bez formalnih procedura. Mi smo taj dogovor prihvatili i smatrali smo da ništa nikome ne treba nametati niti što treba prejudicirati. Nakon što se Ivanišević povukao iz profesionalnog tenisa, bilo je predviđeno da on postane izbornik. To se nije dogodilo jer je Ivanišević odlučio zadržati neku vrstu kontakta s tenisom igrajući Senior Tour turnire. U toj situaciji zamolio sam Pilića da nastavi voditi Davis Cup reprezentaciju. Pilić je to prihvatio i pismom me obavijestio da bi on bio izbornik u dvogodišnjem ciklusu 2005. i 2006.

NACIONAL: Ako Nikola Pilić već više od dvije godine govori da će Ivanišević biti njegov nasljednik, zašto do toga nije došlo na miran način? U kojem trenutku je Ivanišević zaključio da mu Pilić ne treba kao savjetnik?

- Nikola Pilić to nikada nije osporio. U trenutku kada je Ivanišević rekao da je spreman preuzeti vođenje Davis Cup reprezentacije, mi u Savezu smo trebali organizirati način i trenutak preuzimanja reprezentacije. Razgovarao sam prvo s Ljubičićem i Ančićem, oni su to prihvatili i podržali. Nakon toga sam razgovarao s Pilićem, koji je na taj razgovor došao sa stajalištem da se povlači s mjesta izbornika. Pismom me obavijestio što i kako dalje, a sugerirao je mogućnost da ostane u reprezentaciji kao savjetnik tijekom 2006. i 2007. On to ni na koji način nije uvjetovao, samo je predložio. Rekao sam mu: "Dapače, smatram da bi to bilo dragocjeno, svi žele da ostanete s nama." Dodao sam mu da ću o tome razgovarati s Ivaniševićem, a oni su telefonski razgovarali. Čak su počeli pripremati operativne stvari za dvoboj prvog kola Davis Cupa protiv Austrije, poput toga da bi trebalo naći ljevorukog tenisača za sparing partnera jer su oba austrijska tenisača ljevoruki. S Pilićem sam dogovorio da ako bude savjetnik izbornika, da se to plaća iz proračuna Teniskog saveza, a ne iz proračuna tima, tako da ne bude financijski oštećen. Nakon toga sam razgovarao s Ivaniševićem. Razgovor je bio ugodan, ali mi je jasno dao do znanja kako ne bi prihvatio da mu Pilić bude savjetnik. Smatrao je da bi mu pozicija savjetnika bila opterećenje, bez obzira na to što je jasno da sve konačne odluke donosi izbornik reprezentacije. Rekao sam mu kako mislim da bi nam Pilić svima dobro došao, no da ako on smatra da to nije najbolje rješenje, gospodin Pilić spreman je povući se jer ne inzistira ni na čemu, pa tako ni na mjestu savjetnika. Na to mi je Ivanišević rekao: "Ni ja ne inzistiram ni na čemu, situacija je osjetljiva, Austrija nije lak protivnik. Neka onda Pilić vodi reprezentaciju i u 2006. godini", što je ponovio i u medijima te je dodao da on ne želi zamijeniti Pilića protiv njegove volje. Moj stav da je Pilić izbornik za 2005. i 2006. godinu temeljio se na tome što Ivanišević nije preuzeo reprezentaciju potkraj 2004., kako je bilo dogovoreno. Tada je Pilić u pismenoj formi izrazio želju za dvogodišnjim vođenjem reprezentacije, što je Savez i prihvatio. Uz to, Teniski savez ništa nije ni tražio ni nudio, što vam moram reći jer se i tu svašta insinuira. Mi smo smatrali da je Pilić izvrstan izbornik, da je Ivanišević izvrstan budući izbornik, samostalno ili kroz bilo kakav vid suradnje. Dapače, njihova bi suradnja vrlo dobro došla. Ništa od toga nismo iznosili kao svoje mišljenje, nego smo željeli da do zamjene na mjestu izbornika dođe uz opću suglasnost. To očito nekima u medijima nije bio interes i oni su pokušali stvoriti negativnu atmosferu.

NACIONAL: Jutarnji list odmah je nakon vašeg sastanka s Ivaniševićem objavio tekst u kojem se pitaju zašto je uopće Ivaniševiću potreban savjetnik.

- Očigledno su pokušali stvoriti prljave i neugodne konotacije u javnosti, stvarajući ujedno neugodan osjećaj kod Ivaniševića i Pilića. Njima dvojici to ni na koji način ne treba i nisu naučeni na takav odnos. Bez obzira na to, rekao sam Ivaniševiću da on može najnormalnije preuzeti reprezentaciju jer Pilić nije inzistirao na mjestu savjetnika. Ni Savez na tome nije inzistirao iako smo smatrali da bi to bilo korisno. Željeli smo, u svakom slučaju, da i Ivanišević i Pilić budu zajedno u Savezu, što je logična želja. Jedino što sam htio jest da se 16. siječnja nas trojica nađemo kako bismo sve raščistili i kako u javnosti ne bi bilo nikakve dvojbe. Morali smo donijeti rješenje uoči dvoboja s Austrijom. Međutim, u tisku su se pojavile informacije koje ste spomenuli, nakon čega me Ivanišević vrlo korektno nazvao i rekao mi da on u takvoj situaciji neće moći doći na sastanak i da je njegov definitivan stav da ne želi preuzeti mjesto izbornika reprezentacije. Rekao sam mu da razmisli, a Pilić je s druge strane rekao da će zbog novonastale situacije voditi reprezentaciju i dalje. Pazite, to je vrlo neugodna situacija za Pilića koji je već odlučio povući se s mjesta izbornika. Ipak, i nakon toga odlučio je preuzeti rizik dvoboja s Austrijom. Međutim, to je trajalo sve do trenutka kada su se u novinama pojavili napisi u kojima grubo kritiziralo Pilića.

NACIONAL: Jesu li Pilić i Ivanišević razgovarali tijekom posljednja dva tjedna?

- Prije toga su razgovarali nekoliko puta, ali ne znam jesu li razgovarali nakon toga.

Medijski rat koji se vodio protiv Pilića, a u korist Ivaniševića, bio je očit. Jedan od najočitijih primjera zbio se prošle subote, 7. siječnja, kada je Jutarnji list objavio izjavu Ivana Ljubičića u kojoj on za Ivaniševića kaže: "Puno nam je pomogao savjetima kako protiv koga igrati jer je do prije godinu i pol i sam bio aktivan te je igrao protiv svih tih tenisača. Čak mogu reći da nam je više pomogao od Nikija Pilića, također sjajnog izbornika, jer bolje poznaje igrače." Samo dva dana poslije, Ljubičić je u Večernjem listu demantirao da je to rekao. "Već nekoliko dana mediji pišu što sam rekao o Goranu, a ne i o nastavku u kojem govorim o ulozi Nikole Pilića u Davis Cupu. Kao prvo, nigdje nisam rekao da mi je Goran poput drugog oca, kao i to da mi je u reprezentaciji pomogao više od Pilića. To ne odgovara istini." Dakle, i Ljubičić je napao Jutarnji list, a ne samo Čačić, kako su to tvrdili u Jutarnjem listu u petak, kada su se čudili zašto Čačić optužuje neke novinare za situaciju u reprezentaciji. Što je javnost mislila o odustajanju Ivaniševića od izborničkog mjesta, najbolje se vidjelo na internetskim stranicama Večernjeg i Jutarnjeg lista, gdje su čitatelji mogli komentirati tu vijest. "Pilić-Ljubičić-Ančić su super uspješan tim u kojem ne treba provoditi nikakve revolucije, niti su oni ičija privatna prčija. A Goran se počeo ponašati kao da je reprezentacija njegova privatna prčija, uvrijeđen i svojeglav. Osim što radi razdor u Davis Cup reprezentaciji, vrijeđa i Pilića koji je svjetski priznat trener, osvajač Davis Cupa s njemačkom i hrvatskom reprezentacijom. Taj čovjek mu je htio pomoći kao savjetnik, a poslije mu prepustiti klupu da na njoj samostalno sjedi. Ali ne, on ide protiv svih i protiv zdravog razuma"; "Svaka čast Goranu na tomu što je podario našem sportu, ali mislim da je najveći neprijatelj on sam sebi, točnije, njegov temperament i mentalitet, kako su mnogi ovdje s pravom primijetili"; "Ako mu svi govore da uzme Pilića za savjetnika prvih godinu dana i onda preuzme samostalno vođenje reprezentacije, zbog čega mora lupati kontru svima i ponašati se kao razmaženo derište?" bili su neki od komentara.

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika