Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Željko Rogošić

GAZETA

Slavko Barić najizgledniji nasljednik Josipa Lucića

Pripreme MORH-a za NTO počet će izborom načelnika Glavnog stožera HV-a

  Nakon što su SAD dale pozitivnu ocjenu za ulazak HV u NATO savez već u ovoj godini, u Hrvatskoj, posebice u MORH-u počele su opsežne pripreme. Jedno od značajnijih kadrovskih pitanja je izbor novog načelnika Glavnog stožera HV. Generalu zbora Josipu Luciću ističe mandat, a državni vrh procijenio je da s obzirom na nove vojno-političke okolnosti i prijam u NATO, novi načelnik GS mora biti osoba primjerenog vojnog obrazovanja u svim razinama vojne obuke. General Lucić ne posjeduje te kvalifikacije, pa se među generalima HV, koji već duže vrijeme lobiraju kao mogući Lucićevi nasljednici, izdvojilo pet najozbiljnijih kandidata za to odgovorno mjesto.
  General bojnik Drago Lovrić, trenutačno se nalazi na dužnosti načelnika Operativne uprave Glavnog stožera. Taj bivši časnik JNA, sa završenom Vojnom akademijom, rođen 1961. godine u Brčkom, BiH, uživa puno povjerenje generala Lucića, i ima široku potporu djelatnika GS. Lovrić je završio i Zapovjedno stožernu školu HV i Zapovjednu školu američke vojske u SAD. Bio je zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić, dok je njime zapovijedao general Mirko Norac. Lovrić je sudionik i planer Medačkog džepa i Oluje.
  General pukovnik Darko Grdić je trenutačno šef misije RH u Bruxellesu, magistar je ekonomskih znanosti i profesor ONO I DSZ. Rođen je 1961. godine u Đurđenovcu, a do odlaska u HV radio je u Štabu TO SR Hrvatske. Bio je zamjenik zapovjednika ZP Gospić, pročelnik kabineta predsjednika Tuđmana i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".
  General pukovnik Marijan Mareković je zapovjednik Kopnene vojske. Rođen je 1959. u Sesvetskom Kraljevcu, po zanimanju je diplomirani kriminalist. Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu HV. Bio je ratni zapovjednik 1. gardijske brigade "Tigrovi" zapovjednik ZP Karlovac, te pomoćnik ministra obrane za personalne poslove. Sudionik je i zapovjednik sjevernog dijela operacija "Bljesak" i "Oluja".
  General pukovnik Slavko Barić trenutačno je na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera. Rođen je 1957. godine u Belišću, magistar je društvenih znanosti. Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu HV. Bio je zapovjednik ratne 108. brigade HV, zapovjednik ZP Osijek, pročelnik kabineta predsjednika Tuđmana i prema svim očekivanjima, on je najlogičniji izbor za nasljednika generalu Luciću. Za Barića se tvrdi da ima izrazite vojne kvalitete i stručnost, te potrebno iskustvo u GS.
  General bojnik Mate Obradović, od početka prosinca 2005. godine glavni je inspektor Ministarstva obrane. Drži se da je trenutačno najpozicioraniji hrvatski general. Rođen je 1956. u Metkoviću, magistar je društvenih znanosti. Ima završene Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu HV. Sudjelovao je u brojnim ratnim operacijama, ranjen je 1991. Sudjelovao je i planirao sve oslobodilačke akcije. Bio je zapovjednik HVU Petar Zrinski, zamjenik načelnika Operativne uprave GS u vrijeme rata, zapovjednik Korpusa Split.

Vezane vijesti

Friščić jedini kandidat za predsjednika HSS-a

U subotu, 19. travnja, u zagrebačkom "Globusu" Hrvatska seljačka stranka će održati Izbornu glavnu skupštinu na kojoj će se birati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika