08.02.2006. / 11:06

Autor: Miljenka Čogelja

PREGOVORI O PRISTUPANJU

EK preporučila otvaranje pregovora s Hrvatskom o znanosti

Prvo izvješće europske komisije o poglavlju «znanost i istraživanje» predstavljeno je radnoj skupini za proširenje u Vijeću Europe. Zaključak izvještaja sa screeninga koji je otvoren 20.listopada je da je Hrvatska dovoljno pripremljena za pregovore o tom poglavlju.

Procedura u tijelima Vijeća Europe već je počela te da će države članice nakon konzultacija odlučiti o otvaranju pregovora iz toga, 25. po redu poglavlja. Izvješće sa screeninga izuzetno povoljno govori o reformama koje je Hrvatska poduzela na tom području.

Izvješće sa screeninga pozdravlja akcijski plan Hrvatske o «cilju od tri posto» čija će realizacija pomoći Hrvatskoj u povećanju investicija u istraživanjima. To znači da će Hrvatska umjesto jedan posto od BDP-a, koliko je određeno 2003. godine, ubuduće izdvajati tri posto za istraživanje i razvoj. Komisija se pozitivno izjasnila i o usvajanju nacionalnog zakona koji regulira istraživanja u poljoprivredi. Traži se i da novčano sudjeluje    u istraživanjima o ugljenu i   čeliku jer je to obaveza država članica. Osim toga Hrvatska treba ostvariti obećanja o povećanju aktivnosti i uključiti se u postojeće programe Europske Unije.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika