Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Riblji lonci iz feničkog mita

Na mjestu gdje je spasio sina Misurtu, feničanski pomorac Drako utemeljio je grad Mukar, današnju Makarsku, po feničkom nazivu za grimiz, a potom i druge sredozemne gradove

Veljko BarbieriVeljko BarbieriOd davnina nije bilo slavnijih pomoraca od Feničana. Iz svojih važnih luka, Akabe i još poznatijeg Tira, unatoč stalnim prijetnjama od svojih susjeda s kopna i mora, uspijevali su zahvaljujući svom lukavstvu i izrazito trgovačkom duhu, slobodno i neometano, stoljećima ploviti cijelim poznatim vodenim svijetom. Imali su strašne bogove. Vrhovnika Baala kojemu su znali žrtvovati tek rođenu djecu i manje okrutnog, ali vrlo moćnog Didona, boga mora koji je ovim odvažnim moreplovcima bio osobito prirastao srcu.

Upravo je on Feničane podučio plovidbi i svim mornarskim vještinama i uputio ih u tajne svoje ćudi, tako da su se na svojim glasovitim brodovima znali suprotstaviti svakoj opasnosti i nevremenu. Rodio se tako, u ta davna vremena, u luci Tiru, pomorac Drako i od najranijih je dana bio vezan za more. Bilo da je kao dječak odlazio u ribolov sa svojim ocem, bilo da je kao mladi veslač, potom kormilar, na koncu kapetan, upravljao nekim od brodova velike feničke flote. Preplovio je Drako cijelo Sredozemlje i dobar zapovjednik kakav je bio, uz to i vješt trgovac, uspio je uskoro dovoljno uštedjeti da kupi vlastiti brod. I upravo u noći prije negoli je Drakov brod trebao biti porinut u more njegova mu mlada žena rodi sina, te njihovoj sreći nije bilo kraja. Ali eto zla.

Tek što je Misurta, kako je po svom sinu brod nazvao Drako, bio porinut u more, javiše pomorcu da su svećenici strašnog Baala odabrali baš njegovog prvorođenca za žrtvu i da se sutra spremaju baciti dijete u plamena usta božjeg kipa. Prestravljeni Drako klone na palubu i onesvijesti se od boli. I bio bi izdahnuo da ga iz očaja ne trgne glas koji je dopirao iz podmorja. "Poslušaj me, kapetane, uzmi svoga sina i ukrcaj ga na svoj brod. Zaplovite u Hadrijski zaljev pa nađite luku zaklonjenu otocima, pod obroncima visoke planine. Na njenom dnu žive dragocjeni morski volci i oni će u kućici svoga kralja sakriti Misutru, dok ne prođe bijes moga brata Baala! Prenu se shrvani Drako. Otrči odmah svojoj kući i pod okriljem noći skupi posadu, pa on, njegova mlada žena i mali Misurta neopazice isploviše iz Tira. Dugo su lutali od obale do obale, od otoka do otoka, a onda ih jednog dana južni vjetar potjera u Jadran i nakon nekoliko dana opaziše na sjevernom obzorju iza otoka, veliku planinu na čijem se vrhu bijelila snježna kapa. Zaplovi Drako među otoke i osvane pred lukom zaštićenom otočićem na koji se vezala zlaćana plaža.

Prinese po feničkom običaju svome zaštitniku Didonu na žrtvu rakove, a sam zaroni u bistro more u potrazi za kraljem volaka. Nekoliko puta je zaranjao i izranjao, a onda ga ugleda onako kvrgavog i golemog na samom središtu široke luke, okruženog svojim podanicima volcima i morskim puževima. "Čekao sam na tebe, Drako. Sada donesi svog Misurtu i ja ću ga sakriti u svoju kućicu!" Pope se Drako na svoj brod i, unatoč protivljenju uze sina iz ženina naručja i opet zaroni. Pa pruži mališana velikom pužu. "Ne brini se", reče tada kralj morskih puževa. Naš dobri bog Didon uvjerio se da poštuješ njegove savjete pa je utišao bijes svoga brata Baala i više ne trebaš bježati morem i skrivati svoga prvorođenca. Zauzvrat ti nudi moje volke pa od njihova mesa i ribe pripremi jelo, a kućice zdrobi i skuhaj u grimiz." Opet posluša Drako božanski savjet i pripremi jelo od volaka i ribe, a kad je potom otkrio da volkove kućice skrivaju grimizne žlijezde, počeo je trgovati grimizom i silno se obogatio. Na mjestu gdje je spasio sina utemeljio je grad Mukar, današnju Makarsku, po feničkom nazivu za grimiz, ali i mnoge druge gradove diljem Sredozemlja. Pa se već kao starac vratio slavodobitno u Tir, a njegova mu je žena često pripremala jela od volaka, ribe i Didonovih rakova, u kojima su uživali očekujući vijesti s mora, po kojemu je sada plovio njihov prvorođenac, slavni admiral Misurta.


BRUJETIN OD VOLAKA I MORSKE MAČKE

Na 1 dl maslinova ulja zažutite 2 kapule i 4 režnja češnjaka pa dodajte 60 dag pomidora. U šalšu položite 1 kg mesa morske mačke kojeg ste satima držali u mlijeku. U drugoj posudi skuhajte 1 kg volaka, nakon 30 minuta izvadite ih iz lonca. Iz kućica morskog puža čačkalicom izvucite meso, odstranite rožnatu kapu i crijevo, a meso dodajte u brodet. Posolite i popaprite pa kuhajte još desetak minuta podlijevajući s 1 dl bijelog vina. Na kraju ubacite žlicu kapara.

ŠKAMPI NA STARINSKI

Na 1 dl maslinova ulja zažutite 2 sjeckane kapule i 6 režnjeva češnjaka i ½ kg sjeckanih pomidora. Kad dobijete šalšu, ubacite u lonac 1 kg velikih škampa, grančice sjeckanog petrusimula, posolite i zaljutite s malo sjeckane ljute paprike, može i žličicom mljevene, pa podlijte s 1 dl prošeka. Pustite da kuha nekoliko minuta i služite vruće sa skuhanom pa prepečenom purom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika