Objavljeno u Nacionalu br. 537, 2006-02-27

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Kirovi smotuljci života i smrti

Kir usmrti svojeg djeda u njegovim odajama, skine s njega kraljevski ogrtač, ogrne se njime kao zlatni arambašić i od tog trenutka postade kralj svih Perzijanaca i Međana

Veljko BarbieriVeljko BarbieriPriča o zamotanoj hrani, priča je o porukama utrobe. Tako, kad jedemo sarmu, arambašiće od kupusa ili vinove loze ili ribu umotanu u povrće, možemo se prisjetiti mnogih priča o nastanku i nestanku svijeta, ali i rođenju i smrti velikih junaka. Jedan od takvih bio je i perzijski kralj Kir Veliki. I premda je bio povijesna osoba, uz njegovo rođenje, život i dolazak na prijestolje vezane su razne priče i mitovi koji kriju upravo poruke zamotane hrane. Među mnogim pripovijestima o tom već legendarnom perzijskom vladaru izdvaja se svakako ona koju je zabilježio Herodot u svojoj "Povijesti", a koja se bez obzira na njezin mitološki značaj smatra najuvjerljivijom, jer je otac historije i živio u Maloj Aziji, tada graničnom području s Perzijskim carstvom. Kirov djed Astijag sanjao je kako iz utrobe njegove kćeri Mandane lipti mutna voda.

Kad se probudio, sastao se sa svojim mudracima i prorocima i oni mu savjetovaše da odmah uda svoju kćer za Perzijanca Kambisa, koji je iako plemenitaš bio nižeg roda od svoje mladenke, ali i njezina bivšeg zaručnika Mede, princa Međana, tako da su ga morali ogrnuti u plašt od dragog kamenja kako bi na svadbi bio dorastao svojoj nevjesti. No nisu ga još dobro ni zamotali, kad Astijag usnu novi san. U njemu je iz utrobe njegove kćeri sada rasla loza koja se širila po cijeloj zemlji nevjerojatnom brzinom. I opet su se mudraci i proroci dali na posao.

Ovaj put su u kraljevu snu očitali jasnu poruku da će ga, kad dođe na svijet, ubiti i naslijediti njegov unuk, Kambisov i Mandanin sin. Čim je njegova kći zatrudnjela, pošalje Astijag po nju i zatvori je u sobu u svojoj palači, čekajući trenutak da se njegov unuk rodi. Tada, kad je mali Kir došao na svijet, pozove svog komornika Harpagusa i zapovijedi mu da ubije dijete. No, unatoč zapovijedi, ovaj nije imao srca smaknuti tek rođenog kraljevskog potomka, nego je zadužio nekog sirotog pastira da odnese i ubije dijete. Ali sudbina je bila jača od svih ljudskih namjera. Naime, dogodi se tako da dok je pastir bio na putu, njegova žena porodi mrtvorođenče i, kad je stigao kući, oni ga odmah zakopaju, dojavivši Harpagusu da je mali Kir mrtav, a potajice kraljevskog potomka usvoje kao sina. Rastao je mali Kir i isticao se snagom i okretnošću u svakoj prilici.

Jednom tako poigra sa svojim vršnjacima tada vrlo omiljenu dječju igru "Kraljevski dvor" i oni ga izaberu za kralja koji je imao čast u igri dijeliti pravdu. No sinu onog princa Mede, koji nije prežalio svoju bivšu zaručnicu, nije se sviđalo da neki sirotan njemu kroji pravdu i usprotivi mu se. Kir ga za kaznu dobro izlema. Morao je tada pred kralja koji ga strogo upita zašto je to učinio. Kir mu ponosno odgovori da je to bila njegova dužnost jer su ga izabrali za kralja. Po njegovu kraljevskom držanju djed prepozna unuka i silno se prepadne. Odmah kazni neposlušnog Harpagusa i natjera ga da pojede vlastitog sina. Nakon tog groznog čina opet se posavjetuje s mudracima i prorocima i oni ga nagovoriše da dopusti Kiru da se vrati majci i ocu. No očajni komornik Harpagus od tuge više nije imao mira. Kad dođe vrijeme, pošalje Kiru poruku, koju je zašio u zečji trbuh, da ga djed namjerava smaknuti i da su ubojice već na putu. Kir nije časio ni časa. Krene na svoga djeda i usmrti ga u njegovim odajama. Skine s njega kraljevski ogrtač, ogrne se njime kao zlatni arambašić i od tog trenutka postade kralj svih Perzijanaca i Međana. A na njegovu dvoru, za duge i uspješne Kirove vladavine, svakodnevno su se služili smotuljci od hrane,kao uspomena na proroštva iz utrobe njegove majke, očev plašt od dragog kamenja i onaj zečji trbuh, koji je skrivao sudbonosnu poruku života i smrti.


ARAMBAŠIĆI SA JEČMOM

Oko 3/4 kg mljevenog svinjskog mesa pomješajte sa 5 dag mljevene suhe pancete, 1 sjeckanom kapulom i 10 dag opranog ječma. Posolite i popaprite smjesu i njome punite listove kiselog kupusa. Tada arambašiće složite ukrug uz rubove lonca, a u sredinu položite 1/2 kg suhog mesa. Zalijte sa vodom i 2 dcl mljevenih pomidora te pospite sa 1 žlicom slatke paprike, sve još malo posolite i popaprite, ubacite 3 klinčića pa pustite da kuha istiha oko 1 sat.

SMOTULJCI OD PAPRIKE I MOLA

6 većih pečenih paprika raspolovite i svaku polovicu napunite sa očišćenim filetima od mola ili oslića, koje ste prethodno posolili i popaprili. Složite smotuljke na nauljeni lim i kratko pecite u vreloj pećnici tek da paprike uhvate kožicu. Služite vruče poliveno maslinovim uljem i par kapi limuna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika