Objavljeno u Nacionalu br. 537, 2006-02-27

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Jeziva kućica

Ježeva kućica na "hrvatskom" je kao startna kućica skijaša

Ivan StarčevićIvan StarčevićSLALOM (Ž)
Srijeda, HRT 2, 14.45
četiri kaktusa

Prva na startu, nagnuta u provaliju ispod jezive kućice na vrhu, je švedska skijašica koja je i u skijanju i u sportskom ponašanju za klasu ispod Janice Kostelić. Nema veze, bodra Hrvatina i sportski reporter Bruno Kovačević ispratit će je radosno kao da je već najbolja na svijetu. Kaže da je jučer pala na treningu, ali ništa zato, ispričavamo se što citiramo: "Anja je pala, stavila flaster i ide po svoju prvu zlatnu medalju". Iza nje, sa startnim brojem 2, vozila je Janica Kostelić, ali čemu to gledati kad je Šveđaninu Kovačeviću sve jasno, radije smo prebacili na tradicionalni pornić na Prvom programiu HRT-a.
Poslije Anjine pobjede, znamenite po tome što je to bila prva prognoza nekog sportskog reportera koja se obistinila, stvari su se ponovo vratili u normalu. Umirovljenik Boris Mutić, ponesen ljepotom umjetničkog klizanja ni časa nije časio da Ruskinju Irinu Slutskaju proglasi prvom. Još ona nije ni sjela i počela s onim tradicionalnim mahanjem i osmjehivanjem, a penzić Mutić je izjavio da će ona "konačno postati prva Ruskinja sa zlatnom medaljom". Njegov kolega na Eurosportu tog je časa iz njenog osmijeha ispravno očitao kako usprkos besprijekorno izvedenom nastupu "ona zna da to nije dovoljno", jer njen je bodovni zaostatak bio prevelik svima osim našem biću iz roda i vrste prognozera, Borisu Mutiću Vulgarisu. Njegova staračka zbunjenost i izgubljenost u tgrenutku kad mu je Irina proglašena trećom bila je dirljiva.

UZMI ILI OSTAVI
Četvrtak, HRT 2, 20.30
vijenac

Večeras je Željko Pervan konačno javno izrekao onaj svoj štos "što je bila Severina prije nego što je postala poznata - bila je pjevačica". Nismo se nadali tako skoroj reprizi, no već dva dana kasnije istu stvar slušamo na priredbi zvanoj "Zuhra show" čiji naslovni lik hladno ponavlja ono što smo od Pervana čuli u četvrtak. Simpatični g. Zlatan Zuhrić inače ima običaj koristiti narodne pošalice starijeg datuma, što je u subotu primijetila čak i njegova glavna gošća, pa ga ovom prilikom bez trunka zlobe pohvaljujemo za neočekivanu ažurnost. Njemu pohvala, a besmrtnom Pervanu i ovaj put lovorov vijenac – svakome prema zasluzi.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
tri kaktusa

Srbijanski političar Čedomir Jovanović (35) osnovao je u listopadu prošle godine stranku s revolucionarno novim propagandnim sloganom – "Srbiji se žuri". Ako to znači da joj se opet žuri tamo gdje nikad ne će stići (na more), onda ništa, ali ako ne, onda je ovo prvi put da se tamo netko u njoj počeo boriti za vrijeme, a ne za prostor. Nakon dvjesto godina u 19. stoljeću stiglo se naglo u 21. stoljeće i u Zagreb kod Stankovića. Pronalazaču nove koordinate želimo još puno sličnih otkrića tople vode i što manje gostovanja na hrvatskim televizijama, jer nikog normalnog ni abnormalnog ovdje ne zanimaju ni mali ni veliki, ni mladi ni stari, ni lijepi ni ružni srbijanski političari. Dosadno predvidljivi u svemu što namjeravaju hrvatskoj javnosti reći još nam i muče našeg voditelja Aleksandra Stankovića. Toliko nepotrebno hinjene ravnodušnosti koja je povremeno prelazila u potištenost i tugu, kod Stankovića koji inače sve svoje goste otvoreno voli, čak im i pjeva "milo moje" (kao npr. Čudnom Čovjeku Čudnog Imena Škoro), nismo vidjeli još od gostovanja direktora beogradske državne dalekovidnice. Budućem takvom gostu, uz današnji izraz lica, voditelj će, kad već danas nije, otpjevati "Tužna je nedjelja".

LOV NA ANTIKVITETE
Nedjelja, HRT 1, 16.20
četiri kaktusa

Vidjeli smo kako fina gospođa umire u kadru usred svog dućana s antikvitetima, toliko ju je gnjavio glancasti Jura Gašparac Sjajni. I ljude jače od nje dokrajčio bi njegov užasno dug monolog o povijesti telefona "Rade Končar" i njegovu slučajnom telefoniranju glumici iz kretenski primitivne i totalno neduhovite ovčarske filmske komedije Hrvoja Hribara "Goli Hribar od ovce koji nema novce". Glumica je ubitačnom Gašparcu, naravno, "sjajna" i film je "sjajan", jer što bi inače govorio čovo koji u svojoj emisiji stalno govori "pa to je sjajno", ali sve je to nevažno. Izravan prijenos ubijanja bližnjih svojom vlastitom osobom rijedak je prizor, ali oduševljavanje raznoraznih voditelja svojim vlastitim likom i djelom česta je pojava, pa vi izaberite. Urbani Gašparac koji preporučuje seljoberski film, i inače je voditelj jedva podnošljiv kad ga se samo čuje. Strašno je pogriješio u trenutku kad je odlučio da dok govori bude i viđen. Ako se gospođa koja ga pozna onako grozno osjećala pred svima nama, muke nevinih gledateljica teško možemo i zamisliti.

DNEVNIKNedjelja, HRT 1, 19.30
vijenac

Goran Milić, vođa svjetskog pokreta otpora i zadnja nada čovječanstva (i svih HDZ-ovh novinara na HRT-u), slijedio je "Nacionalovu" temu o mostarskom mostu čiji Terminator nije bio g. Praljak nego muslimanski eksploziv postavljen u temelj, što se na snimci lijepo i vidi. Trojica vrhunskih stručnjaka, autora teorije o fatalnosti muslimanskog eksploziva, pozivaju na stručnu suradnju kadrove iz BiH, neka i oni pripomognu rješenju tajne tko je srušio most, što je zapravo dirljivi nastavak suradnje u ratu. Zajedno su ga rušili (katolici tenkovskim granatama, muslimani eksplozivom), zajedno neka i odluče tko ga je srušio.

ODMORI SE, ZASLUŽIO SI
Nedjelja, HRT 1, 21.15
Kaktus

Ivo Gregurević ponavlja svoju izuzetno uspješnu ulogu trajno nezadovoljnog oca obitelji iz autoričine serije "Ne dao Bog većeg zla". Sjajni (termin Jure Gašparca Sjajnog) Gregurević nije dovoljan, jer svi ostali likovi napisani su nezanimljivo, no to je uvijek tako u prvim epizodama. Ono što će ostati jest da Bjelovarka i režiserka Snježana Tribuson cijelu tu tv-seriju i glumca Bjelovarca Gorana Navojeca neuvjerljivo trpa u Zagreb, a poseban je užas kad veliki glumac i štokavac Predrag Vušović postaje neuvjerljivi zagrebački kajkavac, tj. žrtva krajnje bizarne odluke.


GENIJALCI
Četvrtak, HRT 2, 21.15
vijenac

Voditelj Pjer Žardin, umjesto da uz ispriku nestane s HRT-a, prošlog tjedna obavještava naciju da Zuhre više nema, a ovog tjedna propušta se pojaviti sa svojim omiljenim transparentom "ne pravima homića". Idućeg četvrtka, u to smo sigurni, Rvacka TV ispravit će ovaj svoj propust.


SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 22.00
kaktus

Uobičajeno dosadna i šuplja "Špica" ovom se prilikom dodatno proslavila prepisivanjem neta i novina u kojima je prije sedam dana Milić objavljen kako čita Yutelove vijesti o stanju, a piše mu "sranju", u Jugoslaviji. Niti je to išta novo, niti je duhovito, ali tko bi ikad mogao pomisliti da ćemo doći u priliku braniti Gorana Milića od bilo čega. To je isto toliko nevjerovatno kao i uporno slanje čak dvaju časnih sestara Nanut na poslove koji su premali i za jednog novinara.

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika