Objavljeno u Nacionalu br. 538, 2006-03-06

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Anaksimandrova plava riba

Ribe su, naučavao je Anaksimandar, roditelji svih ljudi i svih drugih bića, jer u svom tijelu kriju i Vodu i Vatru, pa ih je prestao jesti, i čak nagovarao same ribare da ga u tome slijede

Veljko BarbieriVeljko BarbieriKažu da je stari filozof Anaksimandar bio strasni ljubitelj plave ribe, podjednako velike koliko i male. Na maloazijskoj obali Egeja, u čijem se podmorju i danas zateknu velika jata skuša, lokardi, srdela i inćuna, lovili su je ribari iz njegova rodnog Mileta i svakodnevno djelić ulova donosili na dar skromnom Anaksimandru, jer je bio pravedan i mudar i, kao i njegovi prethodnici Tales i Anaksimen, koji su svojim znanjem i mudrošću proslavili njihov grad, neprestano mozgao o počelima na kojima počivaju svijet i svemir. Suzdržan i mudar, Anaksimandar ipak nije mogao odoljeti plavoj ribi.

Čim bi ribari donijeli njegov skromni obrok, prionuo bi na čišćenje, palio vatru i pekao darovani ulov zaboravljajući na dosegnuća vlastite filozofije. I bilo bi to sasvim bezazleno, da zbog te strasti sve njegove teške misli nisu nestajale iz uma, a Anaksimandar se predavao užitku i uljasto-slatkastom okusu plave ribe. Kad bi objedu došao kraj, siroti je mudrac morao sasvim iznova svakog dana postavljati temelje svog učenja, koje je ionako bilo teško dokučivo običnom ljudskom umu. Jedne kasne večeri prejeo se pečenih skuša i one mu padoše na želudac te nikako nije mogao zaspati. Okretao se u postelji, namještao svoju mudru glavu, ali pravi san mu nije dolazio na oči.

U plavičastoj izmaglici, kao da je i sam u podmorju, mogao je u polusnu, na granici sna i jave, vidjeti velika jata koja su kružila oko njega, hitra, sjajna i srebrna nalik na podvodnu kišu. Osjećao je ujedno toplinu i studen dok se u vreloj maloazijskoj noći vrtio po krevetu, uronjen u podmorje vlastitog privida. Čas su mu pred očima plesale zaigrane sjajne ribe, a čas ih je vidio kako pjevuše na njegovim gradelama i već zlatne prže njegove prste prije negoli bi počinule u filozofovim ustima. I kad se već pobojao da će se opet prejesti i ostati zatvoren u svijetu noćnih priviđenja, rastjeravši jata pojavi se odnekud Posejdon i isprsi se pred Anaksimandrom u svoj svojoj veličini. Gledao ga je dodirujući površinu bradatom glavom na kojoj su visjele školjke, morska trava, glavonošci i rakovi i svisoka upita Milećanina: "Vidiš li sada tko je stvoritelj i gospodar mora i voda iz kojih je sve poteklo?"

Pitanje je grmjelo pod površinom podižući kovitlace koji su nosili filozofa kao da je i on sam sazdan od morske pjene. Obuze ga silan strah i bio bi se odrekao svih svojih umotvorina da mu pred oči opet ne dođe slika tek ulovljene ribe koju je polagao na žar. I sine mu! Otrgne se polusnu i onako bunovan odgovori bogu: "Nisi ti stvorio svijet i svemir. On je nastao iz jednog počela, kad su se spojili Voda i Vatra, Toplina i Hladnoća. On, Apeiron, stvoritelj je svih stvari i bogova, a ribe su po njegovoj želji i otac i majka, roditelji svih ljudi i svih bića, jer u svojem tijelu kriju i Vodu i Vatru. Sad znam u čemu sam griješio. Budi stoga miran, veliki Posejdone, moje nepce više nikad neće dotaknuti ribu, bila ona plava ili bijela." I doista, nakon što je te noći dokučio istinu, Anaksimandar se odrekao svoje omiljene hrane, a i zbunjene je ribare podučavo da se moraju suzdržati od uživanja u ribi. Naravno, ako su spremni razumjeti počelo svih stvari. Oni su pomislili da je obolio, potom su njegovo novo učenje pripisivali premorenosti i gladi, a na kraju zaključiše da je od mozganja sišao s uma i prestali su pred Anaksimandrova vrata ostavljati djelić svog ulova. Takvu za postanak svijeta i svemira beznačajnu promjenu nije osjetio nitko, a ponajmanje plave ribe i uglavnom neuki ljudi.

SKUŠE NA GRADELAMA

Oko 2 kg friških skuša očistite, posolite i popaprite iznutra i izvana, pa pecite na vrelim gradelama s obje strane. Kad su gotove, položite u posudu i pokapajte svaku s nekoliko kapi maslinova ulja.

INĆUNI IZ PEĆNICE

Oko 1 ½ kg friških inćuna operite pa slažite u redove na lim za pečenje, između riba umetnite malo sjeckanog češnjaka, petrusimula i krušnih mrvica, sve zajedno oko15 dag. Posolite, popaprite, podlijte s 1 dl bijelog vina pa pecite u vreloj pećnici desetak minuta dok se meso pri repu ne počne odvajati od kosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika