09.03.2006. / 14:06

Autor: Ante Pavić

HRVATSKI SABOR

Zakonom protiv rasprodaje otoka

Novim Zakonom o otocima o kojem se već dva dana raspravlja u Hrvatskom Saboru, želi se regulirati način prodaje otoka kako bi se spriječila nekontrolirana rasprodaja tih zemljišta strancima. Prema Vladinom nacrtu Zakona, uvodi se pravo prvokupa. To znači da će vlasnici takvih zemljišta morati na prodaju prvo ponuditi državi, a zatim županiji, gradu i općini, nakon što se utvrdi koji su otoci od posebnog državnog interesa, «Po primitku ponude Hrvatska je dužna očitovati se u roku od 30 dana, onda ima rok županija 30 dana, pa grad i općina», objasnio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Nakon što isteknu predloženi rokovi vlasnik otok može ponuditi na međunarodnom tržištu, ali s tim da cijena ne smije biti niža od one koju je zatražio od države ili jedninica lokalne uprave i samouprave. Neki zastupnici su postavili pitanje kršenja ustavnih prava hrvatskih građana ovim odredbama zbog čega su zatražili dodatnu doradu  Zakona. Prijedlogom Zakona određiju se i granice pomorskog dobra, a u slučaju gdje ono nije utvrđeno zabranjuje se prodaja. Hrvatska ima više od 1200 otoka od kojih je četvrtina u privatnom vlasništvu.

Osim Zakona o otocima Sabor je u srijedu raspravljao i o spornom prijedlogu Zakona o sportu kojim se predviđa osnivanje Nacionalnog vijeća za sport te donošenje Nacionalnog programa za sport. Zastupnici oporbe upozorili su da cilj zakona ne smije biti opraštanje dugova sportskim klubovima, već sustavna briga za promicanje sporta u školama, a HNS-ovac Dragutin Lesar čak se zapitao donosi li se taj zakon pod pritiskom "dijela sportske mafije", jer , kako je rekao jedini je cilj zakona riješiti dugove nogometnih klubova. Zakon o sportu dobio je potrebnu većinu usprkos nizu oporbenih kritika. Iako izložen nizu oporbenih kritika, Zakon o sportu dobio je potrebnu saborsku većinu.  

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika