Objavljeno u Nacionalu br. 540, 2006-03-20

Autor: Nacionalov istraživački tim

TOP LISTA MILIJUNAŠA 2006.

50 najbogatijih Hrvata

Nacional šestu godinu zaredom donosi procjenu vrijednosti imetka najbogatijih hrvatskih sportaša, biznismena, ali i njihovih bivših supruga

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, ponovno na čelu liste najbogatijih HrvataIvica Todorić, vlasnik Agrokora, ponovno na čelu liste najbogatijih HrvataIvica Todorić, vlasnik Agrokora, ponovno je na čelu liste najbogatijih Hrvata, koju Nacional sastavlja već šestu godinu zaredom, po uzoru na časopis Forbes. Na drugom je mjestu pertokemijski magnat i vlasnik Kutjeva Enver Moralić, dok je treći Ante Vlahović, predsjednik Uprave i najveći pojedinačni dioničar rovinjske Adris grupe. Kao i prijašnjih godina, Nacionalova analiza pokazala je da imutak najbogatijih ljudi ne ovisi o rastu hrvatskog gospodarstva, koje je u prošloj godini imalo skroman rast od oko 4 posto. Ukupna vrijednost imovine 50 najbogatijih hrvatskih tajkuna u posljednjih je godinu dana dosegnula gotovo 3,5 milijardi eura i veća je za oko 20 posto nego lani. Rast vrijednosti imovine hrvatskih tajkuna djelomice se temelji na dobrim poslovnim rezultatima koje su ostvarile njihove kompanije. Međutim, velike prinose mogu zahvaliti ponajprije porastu cijena vrijednosnica na hrvatskim i svjetskim burzama. Osim toga, ovogodišnja Nacionalova analiza pokazala je da se u Hrvatskoj još uvijek isplati ulagati u nekretnine, premda stručnjaci upozoravaju da su njihove cijene prenapuhane. Upravo su to bila četiri glavna kriterija za procijenu bogatstva najimoćnijih Hrvata - polovni rezultat, tržišna vrijednost tvrtke iskazana kroz cijenu dionica na burzi ili financijske ponude potencijalnih kupaca, porast burzovnih indeksa i stanje na tržištu nekretnina.
Iako u Hrvatskoj proizvodnja još uvijek nije među najisplativijim djelatnostima, među prvih deset najvećih milijunaša čak su šestorica svoj imutak stekli na kompanijama koje se bave nekim oblikom proizvodnje.
Najveći gubitnik na ovogodišnjoj listi je Luka Rajić, vlasnik mljekarske industrije Lura. Uz krizu u mljekarskoj industriji, Rajića je pogodila i bračna kriza koja ga je, prema neslužbenim procjenama, stajala 40 milijuna eura. Za taj iznos bogatija je njegova bivša supruga Borna Rajić, ujedno i prva žena koja samostalno, bez bračnog partnera, kotira na Nacionalovoj listi milijunaša.

1. Ivica Todorić - 420 milijuna eura

Sve bogatstvo ima u koncernu Agrokor, najsnažnijoj privatnoj korporaciji u Hrvatskoj. Iako nije biznismen koji izvlači novac iz vlastite kompanije i povećava ga drugdje, što bi mu u prošloj godini donijelo siguran prinos od 20 posto, Todorićevo se bogatstvo danas procjenjuje većim za barem 50 milijuna eura na osnovi ponuda koje ima za prodaju Agrokora (vrijednost 1,2 milijardi eura bez obveza). Poslovanje je donijelo dobre rezultate. Potrošio je dosta novca na restrukturiranje PIK Vrbovca i Belja, ali je povećao tržišni udio u maloprodaji i imao sjajne rezultate s tvrtkama u sklopuu Agrokora. Prema Todorićevim riječima, Agrokor je lani imao 20 posto bolje poslovne rezultate nego godinu prije. Ukupni prihodi iznosili su 13 milijardi kuna. Ali stišću dugovi, zbog čega mu je smanjen kreditni rejting. Agrokoru 2007. na naplatu dospijevaju 210 milijuna eura vrijedne obveznice a prošle godine dugoročni dugovi narasli su na 2,5 milijarde kuna. Ali posljednjih mjeseci Todorić prilagođava bilancu stopi rasta pa je uspio povećati vrijednost Agrokora. Najveći potez - snažni razvoj trgovine u cijeloj regiji.

2. Enver Moralić - 340 milijuna eura

Enver MoralićEnver MoralićPovećao bogatstvo u odnosu na prošlu godinu za 90 milijuna eura. Od dijela zarađenog petrokemijskim biznisom u Njemačkoj i Rusiji posljednje dvije godine stvara agrobiznis u Hrvatskoj. Vlasnik je PPK Kutjevo sa 7500 ha zemlje, koje mu je počelo donositi profit, gospodarskog dobra Božjakovina, dvorca Štakorovec blizu Sv. Ivana Zeline, Vile Račić u Cavtatu i golemog turističkog zemljišta u Kaštel Sućurcu kraj Splita. Nedavno je kupio i dvorac u Mokošici kraj Dubrovnika, uz samu obalu, koji Dubrovčani zovu Georg. Kako sam kaže, prošla mu je godina bila vrlo uspješna, što mu je povećalo vrijednost imovine diljem Europe. Tvornicu Kemiplas iz Kopra planira preseliti u Mađarsku, gdje već ima tvornicu iz petrokemijske branše, a atraktivno zemljište prodati. Sada u Kazahstanu kupuje naftna polja i planira graditi proizvodno postrojenje. Nešto imovine u Rusiji održava na dosegnutoj razini. Velike planove ima u Ukrajini, gdje posjeduje tvornicu kemikalija koju širi. S grupom prijatelja u Ukrajini uložio je u 14.000 ha vinograda i 40.000 ha zemlje. Taj agronom ne ulaže u poljoprivredu i turizam radi velike zarade, nego, kako sam kaže, zbog ljubavi prema zemlji i ostvarenja dječačkog sna. Ali to mu ne ugrožava imutak dok god rastu cijene nekretnina i prinosi na zapadnim tržištima kapitala. Na ruku mu je išla i prošlogodišnja konjunktura u petrokemjskoj industriji.

3. Ante Vlahović - 330 milijuna eura

Ante VlahovićAnte VlahovićBogatstvo predsjednika Uprave i najvećeg pojedinačnog dioničara rovinjske Adris grupe naraslo je lani za 30 milijuna eura, prije svega zahvaljujući dobro uloženom novcu u vrijednosnice na burzama i nekretnine. Vlahović bi ostvario i veći porast imovine da nisu propali dogovori s korporacijom Philip Morris o prodaje Tvornice duhana Rovinj, što je smanjilo tržišnu vrijednost Adris grupe. Odgovor je bio oduzimanje licence TDR-u za proizvodnju Marlbora, čime je rovinjska tvornica izgubila oko 7,5 posto prihoda. Iako je dionica Adris grupe na Zagrebačkoj burzi lani imala najveći promet, njena vrijednost pala je za 7 posto u odnosu na godinu prije. Adris je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvario 2,2 milijarde kuna prihoda, prema 2,8 milijardi u cijeloj 2004. Na ruku Vlahoviću nisu išli ni trendovi na tržištu cigareta koje je 2005. palo za 6 posto. Ipak, operativna dobit grupe u tri lanjska tromjesečja iznosila je 658 milijuna kuna. Analitičari procjenjuju da vrijednost tvrtke neće rasti jer TDR gubi borbu u pozicioniranju na regionalnom tržištu gdje su najjači Philip Morris i BAT, čija je baza za regionalnu ekspanziju Srbija. To potvrđuje i nedavno odustajanje TDR-a od kupnje tvornice duhana u Senti. Ali poziciju Adrisa Vlahović je poboljšao otvaranjem pregovora s BAT-om, čime je ostavio realnom mogućnost elegantnog i profitabilnog izvlačenja iz duhanskog biznisa. Vlahović ima 12,5 posto vlasničkih i 18 posto upravljačkih dionica.

4. Dubravko Grgić - 150 milijuna eura

Nagla ekspanzija u svim segmentima financijskog biznisa, koji je u porastu i u Hrvatskoj i u svijetu, Grgiću je lani donjela zaradu od 40 milijuna eura. Sudeći po poslovnim rezultatima koncerna Agram (ukupni prihod 2,7 milijardi a vrijednost 3 milijarde kuna), u kojem ima oko četvrtine vlasništva, Grgićevo poslovno carstvo vrijedno je najmanje 450 milijuna eura. Prema njegovu priznanju, privatna imovina vrijedi mu 10 milijuna eura. U nju spadaju kuća i poslovni prostori u Hercegovini, kuće u Brelima i na Tuškancu u Zagrebu te veliki stan u Importanne Galleriji. Grgić je ostvario najavu širenja biznisa na bankarstvo - od Todorića je kupio Kreditnu banku, u fazi je pruzimanja Nava banke, a na meti mu je još nekoliko manjih banaka. Početna bankarska aktiva procjenjuje se na 2,5 do 3 milijarde kuna. Lani je stabilizirao svoj osiguravajući koncern koji je proširio brojnim akvizicijama i povećao premijski prihod za više od 15 posto. Stalno povećava tržišni udio koji sada iznosi 24 posto i lider je u autoosiguranjima. Lani je imao bruto profit od 234,5 milijuna kuna. Širenjem na leasing i bankarstvo stvorio je najsnažniju privatnu financijsku instituciju u Hrvatskoj sa stabilnim rastom i dinamičnim investicijama, od kojih je najveća gradnja Eurodoma u Osijeku. Najveći bum Grgićeva poslovanja očekuje se ove godine kad se otvori lanac poliklinika vezanih uz njegovo zdrastveno osiguranje. Sljedeće godine očekivani rast prihoda od 20 posto.

5. Luka Rajić - 145 milijuna eura

Dio bogatstva izgubio je zbog razloga koji nemaju veze s biznisom - rastao se od supruge Borne s kojom je podijelio imutak. Kako je Luru stekao prije braka, ona ostaje u njegovim rukama, a s bivšom suprugom morat će podijeliti nekretnine - vilu Okrugljak vrijednu 5 milijuna eura, 250 m2 stana u Bakačevoj u središtu Zagrebu, kuriju u Samoboru vrijedna 7 milijuna eura, stan u Ženevi i još nekoliko stanova u europskim gradovima. Vrijednost Lure u posljednjih se deset godina nije bitno povećavala, ali Rajić je iz tvrtke izvukao novac kroz dividende. Prema neslužbenim izvorima, restrukturiranje Lure prilagodio je uvjetima koje je diktirala bračna kriza pa će Borni Rajić pripasti i dobar dio Rajićeve gotovine. U samo godinu dana promijenio je dva glavna operativca, prodao tvornicu keksa Karolina koju je kupio samo dvije godine prije te se odlučio riješiti dijela Lure koji ima licencu na Pepsi-Colu. Lura je za prošlu godinu prikazala dobit od 158,8 milijuna kn, što je čak 122,5 milijuna viša nego godinu prije. Ali taj porast teško se može pribrojiti dosadašnjem Rajićevu bogatstvu jer je ostvaren uglavnom prodajom Karoline i tvrtke u Livnu te još neke imovine. Iako je na burzi izlistan mali broj dionica Lure, njihova cijena mogla bi biti okvirni pokazatelj vrijednosti Rajićeve kompanije i većeg dijela njegova bogatstva. U veljači je cijena dionice Rajićeve kompanije bila 420 kn, što znači da je tržišna vrijednost Lure 1,26 milijardi kn ili 170 milijuna eura.

6. Plinio Cuccurin - 94 milijuna eura

Donedavnom čelnom čovjeku TDR-a i drugom najvećem pojedinačnom dioničaru Adris grupe bogatstvo je poraslo za deset posto, zahvaljujući lukavom ulaganju novca zarađenog na dividendi. Cuccurin bi bio i bogatiji da nije bilo pada vrijednosti dionice Adrisa prošle godine zbog toga što od prodaje TDR-a Philip Morrisu neće biti ništa. Adris je igubio i Marlboro, a Cuccurin čelno mjesto u TDR-u. Cuccurin u Adrisu ima 7,5 posto vlasničkih i 12,5 posto upravljačkih dionica.

7. Žarko Kraljević - 92 milijuna eura

Od sredine prošle godine većinski vlasnik Diners Cluba Adriatic svake će godine biti bogatiji za najmanje milijun eura. Sredinom prošle godine 38 posto svojih dionica pretvorio je u povlaštene dionice bez prava glasa, ali sa zajamčenom godišnjom dividendom 28 eura po dionici. Nagađalo se da je zbog toga izgubio kontrolu u Dinersu i da je najveći dioničar s pravom glasa Diners Cluba Adriatic postao Slovenac Tomaž Lovše. Ali to nije bila istina, jer centrala Dinersa u SAD-u nije odobrila Lovšeu preuzimanje dionica. Takvim raspletom Kraljević je zadržao kontrolu i bit će na čelu vodeće hrvatske kartičarske kuće bar do 2012. dok mu traje ugovor.

8. Pavo Zubak - 90 milijuna eura

Stalni razvoj i stabilan rast. Imutak stečen uvozom i prodajom vozila marki Audi, Seat, Škoda i Volkswagen, Zubak oplođuje iz godine u godinu tržišnom ekspanzijom. Lani je otvorio prodajne centre u Puli, Slavonskom Brodu i Požegi te uspostavio suradnju s nizom institucija i kompanija, među kojima su T-HT, Vindija, Podravka i Coca-Cola. No prodaja marki vozila čiji je Zubak zastupnik lani je stagnirala. Odustao je od širenja na turizam i prodao hotel Kristal u Umagu.

9. Vjekoslav Gucić - 80 milijuna eura

Vlasnik Getroa, po snazi drugog trgovačkog lanca u Hrvatskoj, uporno odbija prodati svoje poslovno carstvo koje je godinama na udaru stranih trgovaca. Posljednji je odbijen slovenski Mercator, koji bi preko Getroa u Hrvatskoj, uz Todorićev Konzum, zauzeo vodeću maloprodajnu poziciju. Gucić je lani otvorio niz trgovačkih centara, a najava širenja novog diskontnog lanca Getro Family (do 1200 m2) nije se navodno pokazala uspješnom. Dosad je otvoreno šest od predviđenih 30 dućana. Po svemu sudeći, na tome će i ostati.

10. Ivan Ergović - 79 milijuna eura

Predsjednik i većinski vlasnik Nexe grupe iz Našica, u sklopu koje posluje nekoliko tvrtki za proizvodnju građevinskog materijala, lani je nastavio širiti poslovno carstvo na Balkanu. Preko svoje sarajevske tvrtke vratio se na bliskoistočno i sjevernoafričko tržište gradnje cesta, a aktivnije se počeo baviti i stanogradnjom u Slavoniji i Primorju. Revitalizirao je golem komad zemlje u rodnim Feričancima, gdje sada ima vinograde i suvremenu proizvodnju vina. Njegova je grupacija lani ostvarila zaradu od 180 milijuna kuna (24,6 milijuna eura), što je 15 posto više nego godinu prije.

11. Branko Zec - 77 milijuna eura

Glavnom kontroloru financija Adris grupe veći dio financijske imovine su dionice kompanije u kojoj radi. Unatoč trenutačnom smanjenju vrijednosti Adrisa zbog gubitka licence za Marlboro i propalog dogovora s Philip Morrisom, nedavno otvaranje pregovora s drugim globalnim duhanskim divom BAT-om o prodaji TDR-a Adrisu vraća položaj na tržištu. Zec ima 4 posto vlasničkih prava, kao i bračni par Pokrajac, oboje zaposleni u Adris grupi. Peti po redu najveći pojedinačni dioničari su supruga i kćeri pokojnog direktora TDR-a Cerina, koje imaju 2,5 posto dionica.

12. Dragutin Drk - 70 milijuna eura

Vlasnik Vindije iz Varaždina suočen je s gubitkom u peradarskoj industriji. Iako je ublažio negativne efekte straha od ptičje gripe, čime je od većih gubitaka spasio druge proizvođače mesa peradi, ta bolest umanjila je vrijednost dijela njegova poslovnog carstva. Ali porastom vrijednosti ostale imovine i novim proizvodima (Gavelino) kompenzirao je gubitak.

13. Anđelko Leko - 69 milijun eura

Neumornom 70-godišnjaku, suvlasniku i direktoru hotelijerskog poduzeća HUP Zagreb, bogatstvo su vrijedne nekretnine i elitni zagrebački hoteli Westin, Sheraton, Panorama, Jadran i International, čija je vrijednost porasla zbog preuređenja i podizanja kategorije te gradnje Business Centera International u suradnji s Darkom Ostojom. Rast cijena nekretnina i preuzimanje dubrovačkih hotela Mlini i Srebreno, te nova vrijednost koju su preuređenjem dobili njegovi hoteli, donijelo je Leki povećanje imutka od 9 milijuna eura u prošloj godini. Vrlo oprezan u poslovanju.

14. Toni Kukoč - 66 milijuna eura

Najbogatiji hrvatski sportaš i košarkaš kluba Milwaukee Bucks iz NBA potpisao je još jedan jednogodišnji ugovor vrijedan 3 milijuna dolara. Oduzme li se porez od 30 posto, Kukoč je ove godine bogatiji za 1,7 milijuna eura. Tomu treba dodati i prinos na uloženu imovinu koji je ostvario zahvaljujući kvalitetnim savjetnicima.

15. Vlado Čović - 62 milijuna eura

Šibenski poduzetnik, suvlasnik Zagrebmontaže, u sklopu koje posluje devet tvrtki, u vlasništvu ima tvornicu teških kamionskih prikolica u poslovno-industrijskoj zoni Podi kod Šibenika, trgovački centar Dalmare u Šibeniku u koji je investirao 17 milijuna eura. Kupio je i šibensku Krku, a u Garešnici ima tvornicu visokotlačnih ventila. Bogatstvo je stekao i kao pouzdani kooperant u proizvodnji njemačkih tenkova Tigar, a sudjelovao je u izgradnji najveće svjetske teniske dvorane u Hannoveru i novog stadiona nogometnog kluba Schalke 04. Kako je uglavnom ulagao u proizvodne djelatnosti, bogatstvo mu u proteklih godinu dana nije raslo.

16. Emil Tedeschi - 55 milijuna eura

Jedan je od rijetkih hrvatskih tajkuna čija se financijska moć mjeri samo snagom njegove kompanije. Tedeschi godinama zarađeni novac reinvestira u Atlantic grupu pa je valjda jedini milijunaš s Nacionalove liste koji nema ni vikendicu na moru, a očito mu i ne treba. Vlasnički portfelj šefa Atlantic grupe povećan je njemačkom tvrtkom Haleko i manjim distributerom u Britaniji. Njegove tvrtke Cedevita, Neva i nekoliko distributera na čelu s Atlantic Tradeom prošle godine su stabilno poslovali i Tedeschiju donijeli povećanje zarade od 10 posto i stabilizaciju tvrtke.

17. Zvonko Kotarac, 53 milijuna eura

Vlasnik tvrtke Dalkoning najuspješniji je građevinski poduzetnik u Dalmaciji, a za sebe kaže da je najveći splitski graditelj nakon Dioklecijana. Kupuje zemljište, sređuje građevinske dozvole i angažira vanjske tvrtke da naprave objekte. Kad je posao gotov, Kotarac proda proizvod. Što završenih, što u izgradnji Kotarac u portfelju ima 9000 stanova, od čega 3000 u Splitu. Uspio je izgraditi i komunalno urediti cijela nova splitska naselja, Pazigrad, Radoševac, Trstenik. Njegovi projekti su Žnjanski blizanci i Brodarica. Osim u Hrvatskoj, Kotarac gradi u SiCG i BiH.

18. Robert Ježić - 50 milijuna eura

Lani je nastavio ulagati u petrokemijsku industriju Dioki, koju je uz pomoć Hypo Alpe Adria Banke kupio od države i bivših PIF-ova. Otvaranjem novih pogona na Krku i u Zagrebu sustavno podiže vrijednost Diokija, koji je devastiran izvlačenjem novca dok su njime vladali grof Eltz i Darko Ostoja. Ako se ostvare najave o gradnji terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku, Ježić bi mogao postati bogatiji za 15 milijuna eura. Zemljište na kojem bi se gradio LNG terminal u vlasništvu je Diokija. Ježić, predsjednik NK Rijeka, planira i gradnju novog gradskog stadiona koji bi po mnogima bio najljepši mediteranski stadion s pogledom sa zapadne tribine na otoke.

19. Marijan Filipović - 49 milijuna eura

Marijan Filipović, "kralj Gorskog kotara i zapadne Bosne" (hrvatskih i bosanskih šuma), korak po korak širi svoje drvno carstvo. Vlasnik je tvrtke Fininvest Corp. u Gorskom kotaru, najvećeg koncesionara na šume u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prigovora mu se što izvozi sirove trupce i daske u inozemstvo a zanemaruje prerađivačku industriju, gdje bi se mogli ostvariti još bolji rezultati. Uz Todorića i Željka Žužića jedan je od rijetkih biznismena koji posjeduju helikopter.

20. Radimir Čačić - 48 milijuna eura

Čačićeva tvrtka Coning, koja se bavi građevinskim inženjeringom, varaždinskom županu donosi stalnu dobit. Doda li se i prinos na privatnu imovinu koji je ostvario pametnim ulaganjem u dionice i druge vrijednosnice, Čačić je ove godine bogatiji za 4 milijuna eura.
Iako je lani napredovao od saborskog zastupnika do župana Varaždinske županije, nema kontrolu nad velikim infrastruktunim i građevinskim projektima. Smanjenje kilaže pokazuje da se sprema za premijersku utrku. S porastom političke moći mogle bi mu se još više poboljšati poslovne perspektive.

21. Goranko i Biserka Fižulić - 47 milijuna eura

Bračni par Fižulić vlasnik je 72 posto trgovačke tvrtke Magma koja im je prošle godine donijela zaradu od 19 milijuna kuna. No zbog dospjelih dugova Fižulići su bili prisiljeni svježi kapital potražiti na burzi. Prvih 30 milijuna kuna prikupili su izdanjem jednogodišnjih komercijalnih zapisa na Zagrebačkoj burzi. Kako su vlasnici niza lokala u elitnim dijelovima zagrebačke Ilice, Fižulići bogatstvo održavaju i rastom vrijednosti nekretnina. Njihova tvrtka Magma najveći je prodavač igračaka i jedna od vodećih maloprodajnih tvrtki na području mode i sporta s razgranatom distributivnom mrežom.

22. Željko Kerum - 46 milijuna eura

Stalni rast. Novac zarađen trgovinom najbogatiji dalmatinski trgovac nastavio je ulagati u turizam i još uvijek visokoprofitabilnu stanogradnju u Splitu, Zagrebu i Zadru. U Zagrebu je donedavna bio vlasnik vrijednog zemljišta blizu jezera Bundek koje je dobro prodao, a i dalje ima zemljište nekadašnje tvornice Nada Dimić na kojem će izgraditi hotel. Vrhunac njegova turističkog ulaganja lanjska je kupnja nekoć najluksuznijeg splitskog hotela Marjan. Iako je hotel platio 170 milijuna kn, trostruko više što nego je HFP tražio na natječaju, vrijednost tog ulaganja je u tome što je uložio vlastiti novac. Zbog atraktivnosti lokacije vrijednost hotela rast će iz godine u godinu. Kerum je i vlasnik splitskih hotela Central i Neva te mnogobrojnih vrijednih nekretnina u Splitu, Dubrovniku i na dalmatinskim otocima.

23. Ivan Čermak - 45 milijuna eura

Središte Čermakova poslovnog carstva je lanac od 26 benzinskih postaja. Tvrtka Tifon veliku je ekspanziju doživjela zahvaljujući izgradnji autoceste Zagreb - Split, duž koje ima koncesije za benzinske crpke i popratne ugostiteljke objekte. Čermakovu tvrtku nagradila je i udruga europskih turističkih novinara. Tifon je uvoznik i distributer naftnih derivata i plina. Bivši glavni logističar Hrvatske vojske od privatne imovine još ima kuću na Pantovčaku i dvorac s velikim imanjem u Zagorju.

24. Darko Ostoja - 45 milijuna eura

Vještom financijskom mešetaru, koji je bogatstvo stekao na kuponskoj privatizaciji, pogodovali su pozitivni trendovi na tržištima kapitala. Kako mu je veći dio imovine uložen u dionice, Ostoja je ove godine bogatiji za 10 milijuna eura.

25. Josip Stojanović - 44 milijuna eura

Najmoćniji biznismen Šibensko-kninske županije nakon Vlade Čovića bogatstvo je stekao maloprodajom. Njegova tvrtka Jolly JBS ima 11 trgovačkih centara u Šibensko-kninskoj županiji, a novac zarađen trgovinom ulaže u turizam i nekretnine. Nedavno je kupio hotelsko poduzeće Vodičanka s hotelima Punta i Olimpija. Jedan je od najvećih investitora u grad Šibenik i vlasnik tamošnjeg trofejnog ženskog košarkaškog kluba, a hobi su mu skupi automobili. Vlasnik je najskupljeg automobila u Hrvatskoj, McLarenova Mercedesa SLR, koji je platio 600.000 eura.

26. Juroslav Buljubašić - 43 milijun eura

Jedan od najmoćnijih ljudi u Dalmaciji agresivno širi poslove u SiCG, BiH i Makedoniji, zasad bez većih financijskih efekata. Vlasnik je i suvlasnik desetak splitskih kompanija za inženjering, montažu, gradnju, najam poslovnih prostora i stanogradnju. Preko tvrtke Split tours ubire stabilnu zaradu i na pomorskoj agenturi i brodarstvu. Dio bogatstva zaradio je lukavim ulaganjem u nekretnine. Velik napredak ostvario je dobivanjem koncesije za najfrekventniju trajektnu liniju prema Braču.

27. Željko Žužić - 42 milijuna eura

Lani je otvorio još jedan kat Solidum centra, koji je financiran kreditom Hypo Alpe Adria banke, na 14.000 m2. Čeka ga velik posao kad počne gradnja autoceste Zagreb - Sisak: glavni opskrbljivač šljunkom bit će njegovo poduzeće koje ima koncesiju na vađenje šljunka iz jezera Čiče kod Velike Gorice.

28. Paško Dodić - 41 milijuna eura

Povećao je svoje bogatstvo zasnovano na trgovini zlatom zahvaljujući ekspanziji Sixt rent-a-cara što ga ima u suvlasništvu s hercegovačkim tajkunom, nekadašnjim Severininim ljubavnikom Milanom Lučićem. Sixt je u dvije godine, zahvaljujući dobrom upravljanju direktora Dennisa Gudasića, povratnika iz Australije, postao vodeći rent-a-car u Hrvatskoj, a vjerojatno i na mnogo širem području. Priča se da bi Gudasić mogao otići jer ima "nemoralne ponude" nekoliko stranih tvrtki koje bi ga željele za glavnog menadžera.

29. Josip Kordić - 40 milijuna eura

Dovršava svoju najveću investiciju - poslovni toranj u Vukovarskoj aveniji u Zagrebu. Porast vrijednosti nekretnina donio mu je 6 milijuna eura. Za razliku od Zdravka Mamića, upustio se u gradnju i rizik. Unatoč višku poslovnog prostora u Zagrebu, navodno ima unaprijed zakupljene prostore.

30. Borna Rajić - 40 milijuna eura

Donedavna supruga "kralja mlijeka" Luke Rajića, nakon podjele imovine stečene u braku, postala je jedna od najbogatijih Hrvatica. Osim stanova u Ženevi i središtu Zagreba te raskošne vile Okrugljak, pripao joj je i golem dio novca što ga je Rajić putem dividende izvlačio iz Lure.


31. Zdravko Pevec - 39 milijuna eura

Kao i većina trgovaca, Pevec godinama pozamašno zarađuje i agresivno se širi na tržištu, zauzimajući čvrste pozicije prije dolaska velikih stranih trgovačkih lanaca. Osnovao je i transportnu tvrtku koja je najveći prijevoznik u Hrvatskoj. Dio zasluga za poslovni uspjeh pripada supruzi Višnji.

32. Braco Radovanović - 38 milijuna eura

Pametnom poslovnom politikom i konzervativnim poslovanjem glavni čovjek Mercedesa i Chryslera u Hrvatskoj i BiH povećao je svoje bogatstvo. Već godinama Nijemci žele kupiti Euroline čiji je on jedini vlasnik. Danas je ta tvrtka, koja je osnovana prije 12 godina, jedna od najuzornijih u hrvatskoj trgovini automobilima.

33. Mirko Grbešić - 38 milijuna eura

Širokobriješki poduzetnik, vlasnik Mepasa, Saponije iz Osijeka, trgovačke kuće Brodomerkur i bjelovarskog Koestlina, u ekspanziji na konditorskom tržištu zaratio je s Krašem. Četvrtine vlasništva nad Kanditom domogao se dokapitalizacijom za 17 milijuna kn. Otprilike isti vlasnički udio u Kanditu Kraš je platio na burzi gotovo 65 milijuna kn.

34. Goran Ivanišević - 37 milijuna eura

Bogatstvo najslavnijeg hrvatskog tenisača topi se iz godine u godinu zbog loših poslovnih poteza. Njegovo nikad dokraja realizirano ulaganje u stanogradnju postalo je mrtvi kapital zahvaljujući katastrofalnim konzultantima. Tko mu je god savjetovao ulaganja, morao bi pred sudom odgovarati zbog neozbiljnosti.

35. Davor Štern - 36 milijuna eura

Osim što je uspješni konzultant za velike poduzetnike, Štern je godinama vješt ulagač na stranim tržištima kapitala i u pozadinskoj igri, prema sudu mnogih, najjači je u Hrvatskoj. Zahvaljujući vrijednim nekretninama, bogatstvo mu je ove godine poraslo za 20 posto.

36. Dragutin Biondić - 36 milijun eura

Uspješnim repozicioniranje Centar banke, koju je postavio u središte poslovnog carstva, stabilizirao je poziciju svoje Heruc grupe. Centar banka mogla bi postati mamac za one koji na skorašnjem natječaju ne uspiju kupiti Splitsku banku. Vrlo oprezan u novim investicijama, jedino je mnogo uložio u gradnju luksuzne kuće na Pantovčaku, kad je staru kuću morao ostaviti bivšoj supruzi Mirni. Nakon rastave ostao je i bez vile u Lovranu.

37. Milan Artuković - 35 milijuna eura

Cijena dionice Francka na burzi stalno raste, što potvrđuje da svoju kompaniju izvrsno vodi. A stalna nagađanja da će Franck preuzeti neka velika kompanija iz inozemstva dokazuju vrijednosti tvrtke u kojoj Artuković ima apsolutnu kontrolu. Unatoč velikom napadu stranih proizvođača, Franck je zadržao, pa čak i pojačao svoju tržišnu poziciju i u Hrvatskoj i u obližnjim zemljama i nijedan od stranih razvikanih brandova ne može mu se ni približiti.

38. Franjo Tomić - 34 milijuna eura

Izvrsnim modelima automobila i dobrim marketingom Tomić je uspio povećati prihode u Hrvatskoj. Izvrsno mu idu i poslovi u Njemačkoj, gdje ima ugovorene izvedbe za velike ventilacijske sustave.

39. Zvonko Zubak - 33 milijuna eura

Najpoznatiji Hrvatski trgovac oružjem izišao je iz vlasničkog dijela tvornice pištolja u Ozlju kad su Karlovčani napravili velik posao sa Springfieldom u SAD-u. Sve je manje vjerojatno da će dobiti novac za raketni sustav S-300 koji je nabavio prije "Oluje" za zaplašivanje Srba vojnom paradom na Jarunu 1995. Bogatstvo mu se nezaustavljivo topi, na što upućuju i pokušaji političkog angažmana.

40. Branko Roglić - 32 milijuna eura

Preuzimanjem distribucije proizvoda Philip Morrisa, Roglić je znatno povećao cijenu svoje Orbico grupe. "Marlboro man" sada pred sobom ima veliku bitku protiv TDR-a i Ante Vlahovića, koji će na svaki način pokušati spriječiti daljnji prodor Marlbora na hrvatsko tržište na kojem je, dok se proizvodio u Rovinju, imao 7 posto udjela.

41. Stipe Gabrić Jambo - 30 milijuna eura

Lukavo se izvukao iz stupica koje mu je postavio "neprijateljski" HDZ. Upozoren je da pazi što radi time što mu je lani izgorjela gospodarska zgrada u Metkoviću. Najveći dio bogatstva stekao je povlaštenom trgovinom s HVO-om. Tako zarađen novac investirao je u nekretnine i poduzeća na jugu Hrvatske. Njegova poslovna pozicija tijesno je povezana s političkim angažmanom pa mu predstojeći županijski izbori mogu donijeti novi prosperitet, ali i nove velike nevolje, koje bi ga mogle odvesti, vjerujemo li zakletim hadezdeovcima, i u zatvor.

42. Hrvoje Petrač - 28 milijuna eura

Prodajom Atlasa i još nekih poduzeća te završetkom najmodernijih vinskih podruma u Zagorju ovaj tajkun, koji se trenutačno "prinudno odmara" u grčkom zatvoru u Ioannini povećao je svoje bogatstvo. U dvije godine koliko je bio izvan Hrvatske, s nekoliko većih poslova u inozemstvu, kako je izjavio, uspio je znatno povećati svoje bogatstvo.

43. Marijan Primorac - 26 milijuna eura

Unatoč katatrofi koju je prouzročio njegov sin usmrtivši auomobilom dvije djevojke u Makarskoj, Primorac je ipak održao razinu prošlogodišnjeg poslovanja.

44. Vladimir Zagorec - 26 milijuna eura

Umirovljeni general HV-a dobro se snašao. Što javno, što prikriveno, investira stečeni novac u građevinske poslove u Hrvatskoj. Novoj supruzi otvorio je luksuzni dućan u središtu Zagreba. U sljedećih nekoliko mjeseci otvara mu se nekoliko velikih afera koje bi ga mogle skupo stajati.

45. Vladimir Smolec - 25 milijun eura

Razmijenio je dio dionica i povećao svoj udio na tržištu marketinga. Osnivač i suvlasnik producentske kuće Media Ring. Sa suprugom Jasnom Hrvić izvrsno vodi poslovanje Digitela.

46. Ivić Pašalić - 25 milijuna eura

U Klari dobro napreduje njegovo stambeno naselje koje gradi za tržište.

47. Tomislav Horvatinčić - 24,5 milijuna eura

Najveći građevinski investitor u Hrvatskoj prodao je Hoto toranj u Savskoj ulici u Zagrebu, zajedno s Castellum Centrom na zelenom valu, Hypo banci. Dotad je od T-HT-a za najam Hoto tornja mjesečno dobivao pola milijuna eura. Tako je mogao financirati svoje veliko luksuzno naselje Hoto vila kod Samobora. Do Nove godine prodao je više od polovice stanova. Priprema gradnju hotela i novih stambenih naselja u inozemstvu i na obali.

48. Boris Vidić - 23 milijuna eura

Agresivnim lobiranjem protiv Zakona o pošti zadržao je jaku poziciju na tržištu kurirskih službi, što mu donosi solidnu zaradu. Na osnovi ponuda koje je imao za City Express njegovo bogatstvo lani je procijenjeno na 20 milijuna eura. Do danas je zaradio još tri.

49. Ninoslav Pavić - 19 milijuna eura

Novinski izdavač, unatoč neuspjehu s poslovnim dnevnikom, povećao je svoje bogatstvo pokretanjem producentskog posla s Digitelom u kompaniji Media Ring i kupnjom Slobodne Dalmacije.

50. Gordan Giriček - 19 milijuna eura

Na osnovi 18 milijuna dolara vrijednog četverogodišnjeg ugovora s košarkaškim klubom Utah Jazz iz NBA Giričeku je dosad isplaćeno 4,5 milijuna dolara. Pribroji li se taj iznos dosadašnjoj košarkaškoj zaradi, Giriček već ima 15 milijuna eura.

Vezane vijesti

'Humanist' Todorić: Započeo Green City Project, najveći eko projekt u regiji

'Humanist' Todorić: Započeo Green City Project, najveći eko projekt u regiji

Danas je započeo Green City Project, najveći urbani eko projekt u regiji koji će se odvijati sve do 5. lipnja. Projekt su predstavili Marko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika