20.03.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

PLANIRALI ATENTAT NA NELSONA MANDELU

PLANIRALI ATENTAT NA NELSONA MANDELU
Južnoafrička policija uhitila je 23 člana bjelačke tajne terorističke organizacije Boeremag i optužila ih da su planirali ubojstvo bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandela. Policija tvrdi da je u posjedu tajnih dokumenata vidjela da je ta grupa namjerava Nelsona Mandelu ubiti podmetnutim paklenim strojem. Članovi grupe izradili su tu eksplozivnu napravu, koja je trebala biti postavljena ispod jedne ceste u pokrajini Limpopo, kojom je prošlog listopada kolima trebao proći bivši predsjednik. Do napada tada nije došlo, no, oni su planirali ubiti Mandelu u nekoj kasnijoj fazi, želeći tim ubojstvom izazvati rat između bijelaca i crnaca, te omogućiti tada bijelcima da ponovno dođu na vlast. Iz istog razloga članovi ove grupe su izvršili nekoliko ubojstva crnaca u crnačkom naselju Soweto.
Grupu Boeremag čine najekstremniji bijeli rasisti, potomci nizozemskih i francuskih naseljenika, koji se ne žele pomiriti s činjenicom da sada crnci upravljaju zemljom. Njihovi odvjetnici tvrde da su optužbe protiv uhićenih članova lažne, te da su oni u pritvoru podvrgnuti mučenjima i prijetnjama, i da traže od južnoafričkog vrhovnog suda da poduzme mjere kako bi se zaštitila njihova ljudska prava.

Vezane vijesti

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Međunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika