Objavljeno u Nacionalu br. 541, 2006-03-27

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Namazi prvih ljudi

Dok se prvi čovjek odmarao uz obale Veh Daitija, naiđe strašni Angra Mainu i, kako je Sveti Bik odlutao za nekim poslom, ubije demon prvog čovjeka i samelje ga u glatki namaz

Veljko BarbieriVeljko BarbieriStari su Perzijanci vjerovali da je Nebo bilo prvi dio svijeta u nastajanju. Sljedeća je bila Voda, potom Zemlja. Na njoj su se pojavile biljke i životinje, pa tek onda ljudi kao šesti dio stvaranja. Vatra je bila na kraju tog svetog popisa. Ipak, za našu priču o namazima posebno je značajna Voda, u kojoj je, kako su vjerovali Perzijanci, niklo prvo stablo, Velika Majka svih biljaka, Darovateljica sjemena, Stablo ozdravljenja ili Stablo svih sjemenki, kako su ga sve nazivali. U njegovoj je velikoj krošnji svila gnijezdo nebeska ptica Saena koja je svakog dana u kljunu raznosila sjemenke raznih biljaka po tek nastaloj Zemlji. I dok je tako revno obavljala svoju zadaću, rodio se Sveti Bik, i to iz svog vlastitog sjemena kojeg je na Mjesecu sakrio zli demon Angra Mainu, želeći spriječiti njegovo rođenje. Ali Sveti Bik, bijel kao mjesečevo svjetlo, bio je moćan i mudar i čim se rodio, pomogao je pri stvaranju prvog, besmrtnog čovjeka Gajomartana koji je otad uz njega, kao uz svog roditelja, živio na obalama rijeke Veh Daiti, potekle iz velikog mora Vurukaše.

Pa su zajedno nadgledali stvaranje svijeta. Gajomartan je bio visok kao planina i sjajne puti kao Sunce, ali potpuno bezbrižan i neoprezan, jer nije poznavao strah. Dok se prvi čovjek odmarao uz obale Veh Daitija, naiđe strašni Angra Mainu i, kako je Sveti Bik odlutao za nekim poslom, ubije demon prvog čovjeka onako u snu i samelje u glatki namaz. Razmaže ga potom po cijeloj Zemlji, nadajući se da se tako zauvijek riješio Gajomartana, kojeg nije trpio još od njegova rođenja, jer mu je roditelj bio upravo Sveti Bik, njegov ljuti i moćni neprijatelj. Ali prevario se silni Angra Mainu. Sunce je u razmazanoj smjesi probudilo besmrtno Gayomartanovo sjeme i nakon četrdeset godina iz njega niknu dva stabla koja se nakon sto godina preobraze u prvog smrtnog muškarca Majšu i prvu smrtnu ženu Mašjanagu. Ali u njihovom sjemenu još se krila moć zlog Angra Mainua, koju je razmazao po zemlji i, kako je zapisano u svetoj knjizi Jaštu, izabrali su zloduha Mainua za svog roditelja i tako počinili prvi grijeh.

Pa su umjesto mira i suglasja na svijetu zavladali zlo i kaos. I tek nakon čedrdeset godina udjeli im zli Angra Mainu potomstvo, ali opčinjeni Mašta i Mašjanga odmah pojedoše vlastitu djecu, tek rođene blizance. Ipak, svijetu tada nije došao kraj. Kako je zapisano u knjizi o Šahnamehu, iz ostataka razmazanog prvog čovjeka Gajomartana, nikla su dva stabla, Matro i Matrojao, koja su imala oblik muškarca i žene i njihove se grane odmah zagrle i ostadoše tako spojeni sve dok im, nakon pobjede nad zlim Angra Mainuom, došao u pohode dobri otac svijeta Ahura Mazda. Dotakne ih stvoritelj i oni se odmah pretvoriše u prve ljude koje je nazvao njihovim pravim imenom, Mašta i Mašjanga. Pa reče Ahura Mazda: "Vi ste ljudi, živite u skladu, činite dobro i štujte mene, svog stvoritelja. A od svih biljaka posebno pazite na slanutak i maslinu koji će vas hraniti i liječiti, i omogućiti da vaš rod postane besmrtan i vječan."

I tako su, kaže perzijski mit, nastali prvi ljudi, a s prvim ljudima i prva jela od slanutka i maslina, posebno namazi u koje su mljeli njihove plodove, kao uspomenu na svog besmrtnog pretka, jadnog i nevoljnog prvog čovjeka Gajomartana.

HUMMUS

Preko noći potopite 1 kg slanutka i skuhajte ga u vodi. Na tavi na malo maslinova ulja zažutite 20 dag sezamovih sjemenki i pržite ih podlijevajući vodom, dok ne dobijete gustu i glatku smjesu, koju u Maloj Aziji zovu tahimi. Ubacite sve zajedno u mikser, dodajte 1 dl maslinova ulja, sok od 1 limuna, posolite, popaprite i sameljite u namaz. Služite hummus deblje premazan po prepečenom kruhu. TAPENADA 1 kg crnih maslina sameljite u mikseru pa stavite u dublju posudu. Tada u istom mikseru sameljite 20 dag kapara i 10 dag fileta od slanih srdela, još bolje inćuna. Pomješajte s mljevenim maslinama, dodajte sok 1 limuna pa sve umijesite u tapenadu, koju služite kao i hummus. I hummus i tapenada su jedna od najstarijih poznatih jela.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika