31.03.2006. / 16:00

Autor: Ante Pavić

HRVATSKA - EU

Juncker: "Hrvatska je na putu u članstvo"

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je u petak u Rimu da su Hrvatska i Turska dvije su potpuno različite zemlje i njihovi pristupni pregovori s Europskom unijom ne mogu se stavljati u isti koš. "Hrvatska i Turska ne mogu se stavljati u isti koš. Hrvatska je zaseban slučaj, Hrvati su stari europski narod i dio europske obitelji, a zemlja je mnogo pripremljenija od Turske", naglasio je Juncker, koji zajedno sa Sanaderom i stotinama drugih izaslanika sudjeluje na dvodnevnom Kongresu Europske pučke stranke. "Između procesa pristupa Hrvatske i onoga, Turske, ne mogu se povući nikakve paralele. U slučaju Hrvatske taj proces će se brzo okončati, a u slučaju Turske trajat će mnogo duže", naglasio je Juncker.

I kada je u pitanju usporedba Hrvatske s ostalim državama jugoistočne Europe ona se mora promatrati na drugačiji način. "Meni se čini potpuno jasnim da je Hrvatska blizu Europske unije i da joj je mnogo bliža i ima veću europsku perspektivu od ostalih zemalja regije", kazao jeluksemburški premijer. Sve te pristupne procese ne smije se miješati zajedno, rekao je Juncker, dodavši kako "smatra da proces pristupa Hrvatske treba jako ubrzati, dok nam u slučaju drugih zemalja regije treba više vremena". Na novinarsko pitanje o tome prijeti li Hrvatskoj opasnost da ostane u krugu zemalja kojima se Europa priprema ponuditi "privilegirano partnerstvo" umjesto punoga članstva, Juncker je odgovorio negativno. "No, Hrvatska ne može, ni u teoriji, biti obuhvaćena tim razmišljanjem. Ona je na putu u članstvo i kad postane članica, ona će to biti s istom snagom i istim statusom kakve imaju današnje zemlje članice", rekao je Juncker.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika