Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Japanski genijalac

'Sumrak samuraya' japanskog redatelja Yojija Yamade, ljubomorno skrivanog od zapada

Damir ŠošaDamir ŠošaPrije dvije godine, u 'Hrvatskom filmskog ljetopisu' izišao je mali tematski blok posvećen suvremenom japanskom filmu. Vrsni poznavatelj istoga, japanski povjesničar i teoretičar filma Kenji Iwamoto, u tom prigodom objavljenim kraćim izlaganjima izrazio je sumnju u mogućnost da se netko na zapadu u potpunosti upozna sa tamošnjom kinematografijom. Prema njegovim podacima, samo 2003. godine u Japanu je, primjerice, proizvedeno 290 filmova, a davnih godina bilo je i znatno plodnijih sezona. Zapad se, naravno, davno upoznao sa Kurosawom i brojnim drugim velikanima no stotine, pa i tisuće japanskih filmova zapadnim filmofilima nisu više od zgodnog statističkog podatka. Osim toga, ključne knjige o japanskoj kinematografiji uopće nisu prevedene na engleski.

Kako se takva situacija odražava na svakodnevnu kritičarsku praksu, pokazuje slučaj 'Sumraka samuraja', filma japanskog redatelja Yojija Yamade, koji je unatoč prevaljenih sedamdesetih i kusur godina i snimljenih još više filmova, svojim majstorskim ostvarenjem uspio iznenaditi gotovo čitavu zapadnu kritiku. Doduše, Yamadino ime nije posve nepoznato, zna se da je redatelj jednog od najdugovječnijih filmskih serijala 'Tora-san'- između 1969. i 1995. godine, Yamada je režirao nevjerojatnih 46 od 48 komedija o putujućem trgovcu u kojima je glumio Kiyoshi Atsumi. Snimio je Yamada nekoliko zanimljivih filmova izvan tog serijala no radi se uglavnom o stvarima za koje su mnogi čuli no koje gotovo nitko nije gledao. Imajući u vidu sve rečeno, nemojte mi zamjeriti što neću pokušati svrstati Yamadin film u neki kontekst japanske tradicije, filma i kulture. Brojni kritičari nisu mogli odoljeti zaključku kako Yamadin film ujedinjuje tradiciju Kurosawinih samurajskih povijesnih drama i Ozuovih suvremenih obiteljskih filmova no upravo Yamadin primjer poziva na oprez: o nepoznatim stvarima baš i nije najuputnije pretjerano pametovati.

Mogu samo iskazati divljenje onim, pretpostavljam tek malenim, slojevima Yamadina zapanjujućeg filma koji su dokučivi i nama običnim smrtnicima koji ne govorimo japanski i nemamo još jedan život na raspolaganju, potreban za iole studioznije upoznavanje sa tamošnjom kinematografijom. Radnja 'Sumraka samuraja' odvija se sredinom devetnaestog stoljeća, u doba kada se država modernizira a samuraji polako odlaze u povijest. 'Uvijek mi je bilo žao samuraja. Neki su bili heroji, no većina su ipak bili obični ljudi, čiji su životi ograničeni brojnim pravilima i zakonima', izjavio je u jednom razgovoru Yamada, dodavši kako mu se čini da je takav život zapravo bio 'jako zamoran'. Njegov Sebei Iguchi upravo je jedan takav lik, umoran sredovječni muškarac duboko nezadovoljan društvenim okovima koji sputavaju njega i njegovu obitelj. Iguchi živi na rubu egzistencije, radeći kao činovnik.

Njegovi kolege posprdno ga zovu 'Sumrak' jer umjesto s njima u birtiju, nakon posla odlazi kući kako bi radio u polju i brinuo o dvjema kćerima i senilnoj majci. Ionako tešku situaciju, dodatno je pogoršala ženina bolest i smrt, nakon koje se zadužio, jer je pogreb morao zadovoljiti očekivanja pokojničine obitelji. Nemoguće je riječima opisati svu slojevitost Yamadina glavnog lika, plemenitog čovjeka koji osjeća kako su konvencije i institucije kojima je okružen besmislene i tiranske no mora im se pokoravati jer jedino tako može prehraniti obitelj. Način na koji Yamada pedantno, mudro i slojevito priča priču i profilira likove, asocira na legendarnog Johna Forda, autora čije su priče o naizgled jednostavnim kaubojima poput Toma Doniphona u 'Čovjeku koji je ubio Libertyja Valancea' krile neviđeno složene političke, civilizacijske, metanarativne i filozofske konotacije, od kojih se ledila krv u žilama. Sve čega se dotaknuo Yamada u 'Sumraku samuraja' jest savršeno, pa tako i ljubavna priča siromašnog samuraja i njegove simpatije iz djetinjstva, koja se razvela od imućnog supruga, nasilnog pijanca.

Zvuči banalno, ali riječima je nemoguće opisati svu ljepotu prizora u kojem 'Sumrak' opisuje bratu voljene razloge zbog koji njegovu sestru ipak neće zaprositi, prizora od kojeg je efektniji jedino onaj u kojem svojoj sudbinskoj ljubavi napokon objašnjava godinama suspregnutu strast. Yamadin film o samuraju sadrži i borilačke prizore: pritisnut naredbama sa vrha, nekoć vrsni ratnik 'Sumrak' mora se aktivirati kako bi ubio jednog neposlušnog kolegu. Poput ljubavnih prizora, i borilački su realizirani neobično i nevjerojatno suptilno. Sve u svemu, bilo bi itekako zanimljivo pogledati sve što je Yamada ikada snimio, uključujući i četrdeset i kusur epizoda 'Tora-sana', ali i 'Kakushi-ken: oni no tsume', samurajski film koji je snimio nakon ovoga, 2004. godine.

Predivni 'Sumrak samuraja', naime, uopće ne ostavlja dojam djelca nekog bezveznog autora koji je odjednom sazrio. Prije će biti da je riječ o genijalcu kojeg je Japan ljubomorno čuvao od zapada, kao što je godinama krio filmova svoga najvećeg genijalca Yasujira Ozua.

DISCOVERY 'Tasogare Seibei'; jap.drama; 2002. R: Yoji Yamada GL: Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Miki Ito, Erina Hashiguchi, Reiko Kusamura FILM: 5 DVD: 1 TRI MALE RECENZIJE HARRY POTTER I PLAMENI PEHAR ISSA DVD+FILM Četvrti film o Harryju Potteru, 'Harry Potter i plameni pehar', u režiji zanimljivog britanskog pripovjedača Mikea Newella ('Donnie Brasco', '4 vjenčanja i sprovod'), vrlo je dobar dječji film, uspjeliji i narativno koherentniji od prethodnog, precijenjenog nastavka Meksikanca Alfonsa Cuaróna, s kojim dijeli mračniji stil i malčice odraslije tonove. Newell i njegovi kontrolori neke su stvari mogli odraditi i bolje, no 'četvorka' je kvalitetom u najmanju ruku ravna 'jedinici'. Ako se i činilo da serijalu prijeti opasnost u vidu prebrzog odrastanja glavnog glumca Daniela Radcliffa, izgleda da je i to riješeno: poput kolege mu iz 'Gospodara prstenova' Elijaha Wooda, i Radcliffe će, čini se, vječno izgledati kao da upravo ulazi u pubertet. Već po običaju, DVD izdanje zaslužuje peticu. 'Harry Potter and the Goblet of Fire'; brit.-am.fant.obitelj.film; 2005. R: Mike Newell GL: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon

FILM: 4 DVD: 5 GOL CONTINENTAL FILM DVD+VHS Od svih sportova, o nogometu je snimljeno najmanje dobrih filmova, i niti jedan veliki. Situacija se nije popravila niti nakon 'Gola', sportske drame o darovitom meksičkom nogometašu iz siromašne obitelji ilegalnih useljenika u Ameriku koji dobiva priliku zaigrati u Newcastleu. Da je film režirao prvotno najavljeni Michael Winterbottom, možda bi i bilo šanse, no rutiner Danny Cannon ('Sudac Dredd') dorastao je tom izazovu otprilike koliko i onomad Rijeka Canjugi i Franji. Nogometnim žargonom, 'Gol' je utakmica solidnog ritma no bez golova i pravih prilika. Najbolju je imao sjajni rumunjski karakterni glumac Marcel Iuras, u ulozi trenera fizički sličnog Arsenu Wengeru, no slab trener Cannon nije mu dao dovoljno minuta da zabije gol. Ipak, ljubitelji nogometa, 'Gol' nipošto ne smiju propustiti. 'Gol'; am.sportska drama; 2005. R: Danny Cannon GL: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Stephen Dillane, Anna Friel, Marcel Iures

FILM: 2 DVD: 2 GOSPODAR RATA BLITZ DVD+VHS Maštoviti Andrew Niccol, redatelj filmova 'Gattaca' i 'S1m0ne' i scenarist Weirova 'Trumanova showa' još uvijek nije snimio veliki film, no svako je njegovo ostvarenje itekako zanimljivo. To vrijedi i za 'Gospodara rata', satiričnu dramu satkanu od niza postupaka koji su u filmovima manje talentiranih redatelja obično sinonim nepodnošljive pretencioznosti. U Niccolovoj izvedbi sve stvari imaju neku svoju logiku: neprekidni Cageov off, nadrealna stilizacija, čak i detektiv kojeg glumi Ethan Hawke, motiviran kao da je riječ o junaku crtića. Jedini je problem nedostatak redateljeve hrabrosti da pomaknuti svijet zaoštri do kraja prema apstrakciji- umjesto toga, Niccole se na koncu filma upušta u banalne dnevno-političke komentare zbilje. 'Lord of War'; am.drama; 2005. R: Andrew Nicol GL: Nicolas Cage, Bridget Moynahan, Jared Leto, Ethan Hawke, Ian Holm FILM: 3 DVD: 3

>email to:Dean Sosa

Vezane vijesti

Princu Harryju dopušteno pilotiranje Apacheom u Afganistanu

Princu Harryju dopušteno pilotiranje Apacheom u Afganistanu

Britanski princ Harry, koji prolazi obuku za pilota borbenog helikoptera Apachea, dobio je načelno zeleno svjetlo za sudjelovanje u borbi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika