Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Marina Biluš

GAZETA

Košarkašica od države traži milijun kuna odštete

Amerikanka Ilisha Jarrett preko odvjetnika predložila nagodbu

Nacional doznaje da je američka košarkašica Ilisha Jarrett, koja je gospićkog tajkuna Josu Mraovića lani optužila za silovanje, preko svog odvjetnika Dragana Jovanića 18. ožujka Državnom odvjetništvu uputila zahtjev za mirnim rješenjem spora protiv Jose Milasa, službenika PU ličko-senjske. Riječ je o policijskom glasnogovorniku koji je nakon prijavljivanja silovanja, izvještavajući o događaju, grubo prekršio i zakon i uobičajenu praksu objavivši medijima identitet žrtve, kao i sve pojedinosti samog silovanja. Milas je odlukom Disciplinskog suda u Rijeci 20. lipnja prošle godine zbog teške povrede službene dužnosti na godinu dana udaljen s posla. No kako je po članku 127. Zakona o policiji RH "Republika Hrvatska odgovorna za štetu koju policijski dužnosnik počini trećim osobama", tužba Ilisha Jarrett protiv glasnogovornika Ličko-senjske policijske uprave može se shvatiti i kao najava njezine tužbe protiv države. Takva bi tužba mogla uslijediti ako u zakonskom roku od tri mjeseca država ne odgovori na prijedlog za mirnim rješavanjem spora, što je Nacionalu potvrdio košarkašičin odvjetnik Dragan Jovanić.
"Kako je po zakonu osoba koja namjerava tužiti državu dužna prije podnošenja tužbe kod Državnog odvjetništva zahtijevati mirno rješenje spora, mi smo to i učinili. Kako je spomenuti policajac nedvojbeno pogriješio u obavljanju svoje dužnosti, zbog čega Ilisha Jarrett neposredno trpi veliku štetu, a zbog objavljivanja njezina identiteta i pojedinosti samog silovanja i danas je ugrožen njezin moralni i sportski ugled, za materijalnu štetu potražuje 750.000 kuna, te 275.000 kuna za umanjenu dobit i izravnu materijalnu štetu", objasnio je Jovanić dodajući kako se nada da će država pristati na mirno rješenje spora. Ako se to ipak ne dogodi, Jovanić kaže da će odluka o pokretanju spora protiv države ovisiti isključivo o procjeni same Ilishe Jarrett.
U slučaju silovanja američke košarkašice, koja je u to vrijeme igrala za ženski košarkaški klub Gospić Industrogradnja, skandal nije izazvao samo nečuven potez glasnogovornika policije, nego i presuda: tamošnji županijski sudac Branko Milanović tužbu protiv svog sugrađanina Jose Mraovića 1. prosinca 2005. proglasio je neutemeljenom. Obrazloženjem oslobađajuće presude, o kojem je Nacional opširno pisao, a u kojem Milanović tvrdi kako Ilisha Jarrett nije silovana jer "ni prst ni anus nisu spolni organi", gospićki je sudac zgrozio javnost, a Državno odvjetništvo Vrhovnom je sudu uputilo zahtjev za poništenjem takve presude i ponavljanjem suđenja na drugom sudu. Odluka Vrhovnog suda još se čeka.>email to:Marina Bilus

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika