08.04.2006. / 12:06

Autor: Miljenka Čogelja

DA VINCIJEV KOD

Dan Brown oslobođen optužbi za plagijat

Do spora je došlo jer obje knjige istražuju ideju prema kojoj su Isus i Magdalena bili oženjeni i imali djecu, a njihovo je potomstvo preživjelo sve do danas.

Autor bestselera "Da Vincijev kod" Dan Brown, oslobođen je optužbi za plagijat i krađu dijelova iz knjige "Sveta krv, sveti gral", za što su ga optužili autori Michael Baigent i Richard Leigh. Sudac londonskog Visokog suda Peter Smith odbio je njihove tvrdnje, a Dan Brown je izrazio  zadovoljstvo presudom izjavivši kako "gori od želje da se čim prije vrati pisanju", ali i čuđenje što su autori Braigent i Leigh uopće pokrenuli sudsku parnicu.Naime, do spora je došlo jer obje knjige istražuju ideju prema kojoj su Isus i Magdalena bili oženjeni i imali djecu, a njihovo je potomstvo preživjelo sve do danas. Međutim od te dvije knjige "Da vincijev kod" postao je bestseler sa prodanih 40 milijuna primjeraka diljem svijeta, dok je "Sveta krv, sveti gral" knjiga iz 1982. postigla znatno manji uspijeh. Ipak, čini se da su ovom parnicom svi profitirali - "Da Vincijev kod" dobio je odličnu reklamu pred premijeru svoje filmske verzije, 15. svibnja, a "Sveta krv, sveti gral sada se u Velikoj Britaniji prodaje u sedam tisuća primjeraka tjedno, naprema svega par stotina primjeraka prije podizanja tužbe protiv Dana Browna.

Vezane vijesti

Iako je stari ugovor s Da Silvom raskinut, novi još vrijedi

Iako je stari ugovor s Da Silvom raskinut, novi još vrijedi

Prije mjesec dana Nacional je objavio detalje sporazuma između nogometaša Eduarda da Silve i Miljenka Radivojevića, poduzetnika iz Dugog Sela, po… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika