Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Maroje Mihovilović

PRVA ŽENA UREDNICA DNEVNIKA U SAD-u

Povijesni transfer na američkoj televiziji

Američka voditeljica Katie Couric prelazi iz jutarnjeg programa NBC-ja ‘Today’ na čelo dnevnika konkurentske mreže CBS, što se smatra najvećim događajem za američku televiziju u proteklih 20 godina

Američka voditeljica Katie Couric prelazi iz jutarnjeg programa NBC-ja ‘Today’ na čelo dnevnika konkurentske mreže CBSAmerička voditeljica Katie Couric prelazi iz jutarnjeg programa NBC-ja ‘Today’ na čelo dnevnika konkurentske mreže CBSAmerički mediji smatraju da je jedan od najvećih događaja vezan uz američku televiziju u posljednjih dvadesetak godina prelazak Katie Couric, voditeljice jutarnjeg programa "Today" američke komercijalne TV-mreže NBC, na konkurentsku mrežu CBS, gdje će od rujna ove godine voditi večernji dnevnik. Katie Couric tako postaje prva žena u povijesti američke televizije koja će samostalno voditi dnevnik na jednoj američkoj nacionalnoj komercijalnoj TV-mreži. Već u tom smislu riječ je o vrlo značajnom kadrovskom potezu, no on ima višestruko značenje za cjelokupnu budućnost američke, pa i svjetske televizije. Neke američke ličnosti, kao što su Oprah Winfrey ili Jay Leno, postale su zahvaljujući svojim emisijama velike zvijezde diljem svijeta, a neke druge osobe slavne u SAD-u uglavnom su nepoznate izvan te zemlje jer se njihove emisije zbog nekih specifičnosti ne prikazuju na svjetskim TV-kanalima. Upravo takav je slučaj s Katie Couric, koja je u SAD-u po popularnosti u najmanju ruku na razini spomenutih, ako ne i popularnija od njih.

U SAD-u su jutarnje TV-emisije iznimno gledane, njihovi voditelji jako popularni, te odlično plaćeni. Emisija "Today" TV-mreže NBC najgledaniji je jutarnji program u SAD-u, a on donosi NBC-ju od reklama godišnji profit od 400 milijuna dolara. Taj je trosatni program toliko gledan u prvom redu zahvaljujući upravo 49-godišnjoj Katie Couric, koja je već petnaest godina njegova najveća zvijezda. Riječ je o voditeljici s relevantnim novinarskim iskustvom, koja nije klasična ljepotica, ali je vrlo šarmantna i simpatična, spretna pred kamerama, duhovita i informirana. Za nju Amerikanci najčešće kažu da je "perky" - živahna, samouvjerena, nadobudna, znaju za nju upotrebljavati i već otrcanu frazu da izgleda "kao djevojka iz susjedstva", pa i da je "All American", što upotrebljavaju za nekoga za koga smatraju da nosi tipične američke karakteristike. Ona privlači publiku i zbog svoje životne priče. Katie Couric rodila se 7. siječnja 1957. u Arlingtonu, predgrađu američkoga glavnoga grada Washingtona. O

tac joj je bio novinar dnevnog lista Atlanta Journal-Constitution i novinske agencije UPI. Ona je 1979. diplomirala američke studije na sveučilištu savezne države Virginia i odlučila se baviti televizijskim novinarstvom. Počela je vrlo skromno, radila je prvo kao pomoćnica na desku u dopisništvu TV-mreže ABC u Washingtonu, a potom je 1980. dobila posao tajnice u novoformiranoj TV-mreži CNN, koja je tada počinjala s emitiranjem 24-satnih vijesti. Iako je na CNN-u bila četiri godine, te iako se CNN na početku borio da privuče mlade novinarske snage, urednici nisu u njoj vidjeli nikakav poseban televizijski potencijal, pa joj nisu dali da se bavi pravim reporterskim poslom, jer su zaključili da izgledom i nastupom nije primjerena za ekran, te je radila pomoćne poslove. Nezadovoljna svojim statusom otišla je na lokalnu TV-stanicu WTVJ u Miami na Floridi, gdje je postala reporterka, a potom je radila na stanici WRC-TV, lokalnoj stanici u glavnom gradu Washingtonu, čije su neke priloge preuzimali i urednici nacionalne TV-mreže NBC. Oni su zamijetili da Katie Couric zna napraviti zanimljive priloge, pa su je 1989. pozvali da prijeđe u njihovu redakciju u Washingtonu, kako bi pratila političke događaje u glavnom gradu, ali ne za glavni informativni program, nego za njihove mozaične informativno-zabavne emisije, koje su u svojem sadržaju imale i pojednostavljene vijesti od nacionalnog značenja. Tako je ona počela raditi pojedine priloge za jutarnji program "Today".

NBC je upravo u sferi jutarnjeg programa bio pionir na američkoj TV-sceni, jer su njegovi urednici 1952. prvi ostvarili koncepciju jutarnjeg programa u kojem se kombiniraju nacionalne i lokalne vijesti, servisne informacije i zabavni prilozi raznolikog sadržaja. Taj se program počne emitirati u šest sati ujutro i traje do devet, a namijenjen je ljudima koji se spremaju za odlazak na posao, roditeljima koji pripremaju djecu za odlazak u školu, gleda se uz prvu jutarnju kavu ili doručak, a u njemu mora biti priloga i za muškarce, i za žene, ali i za djecu. NBC-jev program "Today" bio je uvijek lider u tom segmentu programa, ali je krajem 80-ih počeo sve više osjećati suparništvo sličnih programa rivalskih TV-mreža ABC-ja i CBS-a, koje su preuzele isti taj jutarnji koncept. Bilo je zamišljeno da program vode jedan muškarac i jedna žena, te da se u njemu svakih pola sata pojavi i čitač vijesti, a poslije njega i meteorolog. Krajem 80-ih glavna zvijezda emisije "Today" bila je Jane Pauley, iskusna i popularna voditeljica, inače supruga slavnog američkog karikaturista Garyja Trudeaua, povučenog autora stripa "Doonesbury". S

njom je emisiju vodio crnac Bryant Gumbel, vijesti je najčešće čitala lijepa Deborah Norville, a meteorolog je bio debeli crnac Al Roker, koji vremensku prognozu čita i danas. U studiju se u to vrijeme katkad pojavljivala i mlađahna Katie Couric. U početku su je pozivali da objasni neki politički događaj koji je pratila kao novinarka, a kasnije bi kojiput zamjenjivala Deborah Norville u čitanju jutarnjih vijesti. Nakon odlaska Jane Pauley u siječnju 1990., voditeljsku ulogu preuzela je Deborah Norville, ali nije imala uspjeha a gledanost je padala. U ljeto 1990. Deborah Norville je objavila da je trudna, a potkraj godine otišla je na porodiljski dopust, što su mnogi shvatili kao elegantan način da se povuče iz te situacije, pa je Katie Couric od tada zajedno s Gumbelom vodila emisiju koja je zbog napetosti oko Kuvajta i Iraka i kasnijeg Zaljevskog rata promijenila karakter. Nakon što je Deborah Norville otišla, a umjesto nje počela raditi Katie Couric, koja se gledateljima svidjela, gledanost emisije naglo je porasla, te je vrlo brzo ponovo postala najgledanijim jutarnjim programom. Katie Couric postala je najvećom zvijezdom TV-mreže NBC.

Vrlo je brzo zasjenila i svojega kolegu Gumbela, koji je 1997. nezadovoljan zbog toga napustio "Today", pa je od tada zajedno s njom emisiju vodio Matt Lauer. Katie Couric pokazala je svoje velike novinarske sposobnosti, ali je iskazala i svoju toplu, suosjećajnu narav, prirodnu veselost i duhovitost. Gledatelji su je zavoljeli upravo zato što jednako razgovara s predsjednikom države i s tinejdžerima koji su došli u studio na natjecanje za najsmrdljiviju tenisicu Amerike. Ona je bila prva koja je intervjuirala Hillary Clinton nakon ulaska Billa Clintona u Bijelu kuću, prva koja je intervjuirala generala Normana Schwarzkopfa nakon Zaljevskog rata. Mnogi se sjećaju kako je jednom u Bijeloj kući zaskočila predsjednika Georgea Busha, koji je samo prolazio pokraj mjesta gdje je ona intervjuirala njegovu suprugu Barbaru Bush, te ga uspjela zadržati 19 minuta postavljajući mu ekskluzivna pitanja, napravivši neplaniran intervjuu.

Kolika je zvijezda postala vidjelo se i kad joj je potkraj 2001. bio istekao ugovor s NBC-jem, pa su je druge komercijalne stanice počele mamiti da prijeđe k njima. No NBC je nije želio pustiti pa je s njom potpisao dotad financijski najveći ugovor u povijesti svjetskog TV-novinarstva, kojim je Katie Couric postala najbolje plaćeni novinar na svijetu. Da bi još pet godina ostala na NBC-ju, ona je dobila 65 milijuna dolara, dakle 13 milijuna godišnje, ali i dodatne prihode od nekih zajedničkih projekata, pa je u tom razdoblju zaradila oko 100 milijuna dolara. Prema prethodnom ugovoru dobivala je pet milijuna dolara godišnje. Druge TV-mreže nudile su joj veliki novac, bilo je čak i ideja da stvori vlastitu kompaniju, te sama proizvodi svoj show, koji bi prodavala TV-kućama, pri čemu bi možda još bolje zaradila, no ona je tada izjavila da ostaje vjerna NBC-ju, gdje se afirmirala i gdje joj je ugodno raditi, iako svakog jutra ustaje prije zore kako bi bila spremna za emisiju.

Taj ugovor istječe u rujnu ove godine, pa se već potkraj 2005. počelo naveliko spekulirati o njenoj budućnosti. U međuvremenu su se na američkoj televiziji dogodile važne stvari, ali i velike promjene u cijelom medijskom prostoru, što je utjecalo na njezinu sudbinu. Desetljećima američkim TV-miljeom dominiraju tri komercijalne TV-mreže CBS, NBC i ABC, koje su svojedobno privlačile i do 80 posto gledateljstva. One imaju sličnu čvrstu strukturu programa, jutarnju emisiju kakva je "Today", podnevne talk-showove i sapunice za kućanice, a navečer emitiraju popularne TV-serije i filmove, te kasno navečer šaljive talk-showove kakav je onaj što ga vodi Jay Leno. Ključni termin na sve te tri TV-mreže je u 18.30, kada istodobno emitiraju svoje polusatne večernje dnevnike. Desetljećima su se Amerikanci o domaćim i svjetskim političkim i ekonomskim zbivanjima ponajviše informirali upravo preko tih dnevnika. Format tih dnevnika šezdesetih je godina koncipirao na TV-mreži CBS nesumnjivo najveći i najcjenjeniji novinar u povijesti američke televizije Walter Cronkite, a druge dvije kompanije su ga kopirale.

Cronkite je otišao u mirovinu 1981., a tada ga je kao voditelj večernjeg dnevnika CBS-a zamijenio reporter Dan Rather. Igrom slučaja su se gotovo istodobno zbile promjene na voditeljskim mjestima i u večernjim vijestima ABC-ja, gdje je voditelj postao Kanađanin Peter Jennings, te na NBC-ju, gdje je taj položaj dobio Tom Brokaw. Između njih trojice dulje od dva desetljeća trajalo je golemo rivalstvo, velika borba za gledatelje, u kojoj je najuspješniji bio Brokaw, slijedio ga je Jennings, a nekad najpopularniji dnevnik CBS-a pao je na treće mjesto. Kao što su otprilike istodobno preuzeli voditeljska mjesta Rather, Jennings i Brokaw gotovo istodobno su ih napustili. Prvi je u dugo najavljivanu mirovinu otišao u prosincu 2004. Brokaw, a NBC se dugo i dobro pripremao za njegov odlazak, pa ga je zamijenio iskusni novinar Brian Williams, te zadržao najveću gledanost. Potom je iznenada u ožujku 2005. otišao Dan Rather, usred velikog skandala koji je teško pogodio CBS. On je naprasno smijenjen zbog jednog priloga koji je radio za emisiju "60 Minutes", a u kojem je tvrdio da je američki predsjednik George W. Bush kao mladić izbjegavao vojnu obavezu. Svoje tvrdnje Rather je temeljio na dokumentima za koje je kasnije ustanovljeno da su bili falsificirani.

Na CBS-u bili su zatečeni iznenadnim Ratherovim odlaskom, pa su kao privremeno rješenje odlučili da večernje vijesti vodi novinarski veteran, 69-godišnji Bob Schieffer. U travnju 2005. Jennings je objavio da boluje od raka pluća, a pet mjeseci poslije je preminuo. ABC je kao njegovu zamjenu odredio voditeljski par, koji su činili Bob Woodruff i Elizabeth Vargas, a TV-mreža je odlučila zadržati dotadašnju koncepciju tog programa. Jedino su na CBS-u počeli ozbiljnije razmišljati da naprave drastičniju promjenu, te s novom koncepcijom, novim pristupom te sasvim novim licem pokušaju preuzeti vodstvo u večernjim vijestima. Na čelu američke televizijske mreže CBS je 58-godišnji Leslie Moonves, iskusni televizijski djelatnik koji je u svojoj karijeri imao značajnih uspjeha. Istaknuo se još dok je u prvoj polovici 90-ih vodio produkcijsku TV-kompaniju Warner Bros. Television, gdje je razvio vrlo uspješne serije "Wings", "Survivor" i "CSI". On je odlučio unijeti promjene i u informativni program, napraviti ga ležernijim, za što mu je bila potrebna odgovarajuća osoba koja će u tom stilu voditi i večernji dnevnik.

Moonves je procijenio da bi to najbolje radila Katie Couric, ali budući da je ona slobodna tek od rujna 2006., a Rather je morao nepredviđeno ranije otići, Schieffer je postavljen privremeno da vodi večernji dnevnik CBS-a i tako premosti to razdoblje. U međuvremenu su se vodili intenzivni i dugotrajni pregovori s Katie Couric. Na NBC-ju su željeli da ona i dalje vodi "Today", te su joj nudili znatno povoljniji novi ugovor, ali je ona dala do znanja da bi željela nešto novo. Ambicija joj je bila da postane prva žena koja će samostalno voditi večernji dnevnik, ali na NBC-ju joj to nisu mogli ponuditi, jer je to mjesto već preuzeo Brian Williams. Zato joj se svidjela ponuda CBS-a, to više što joj je i Moonves nudio vrlo povoljne financijske uvjete, te mogućnost da dodatno zarađuje suradnjom s drugim emisijama CBS-a. Na kraju je postignut dogovor, što je sama Katie Couric obznanila u emisiji "Today" 5. siječnja, na 15. godišnjicu kad je preuzela stalno voditeljstvo emisije "Today".

Koliko je novca dobila od CBS-a nije službeno obznanjeno, ali je objavljeno da će je u "Todayu" zamijeniti Meredith Vieira, 53-godišnja novinarka i voditeljica ABC-ja. Iako je prijelaz Katie Couric s NBC-ja na CBS bio najavljivan, objava konačnog dogovora izazvala je veliko uzbuđenje u SAD-u, te brojne reakcije i komentare. Bilo je i dosta negativnih. Jako nezadovoljni time bili su američki desničari, koji smatraju da je Katie Couric vrlo liberalnih političkih usmjerenja, a oni su se nadali da će CBS za voditelja uzeti nekog desnije orijentiranog. No CBS je odlučio držati istu političku liniju koju je vodio Rather, a prije njega Cronkite. Sam Cronkite, koji je u 90. godini još vrlo aktivan, pozdravio je u jednom televizijskom intervjuu dolazak Katie Couric na CBS. No neki drugi tamošnji istaknuti novinari nisu zadovoljni njenim dolaskom, jer se boje da će ona promijeniti ozbiljan i odmjeren stil i duh te večernje informativne emisije, da će ona postati još jedan produkt onog što se u SAD-u pogrdno naziva "infotainment", a to je sve veći prodor zabavnih elemenata u informativni program. Jedan od glavnih stalnih komentatora CBS-a, još uvijek aktivni 87-godišnji veteran Andy Rooney, izjavio je da se "dolazak Katie Couric u CBS-u ne očekuje s entuzijazmom".

Bob Schieffer je obznanio da će svoju nasljednicu vrlo toplo dočekati. Ona je rekla da nema nikakve treme što će prijeći na CBS i preuzeti novi posao, nego, naprotiv, ima za njega "mnogo novih ideja". Katie Couric neće biti prva žena koja je vodila neki večernji dnevnik, ali želi biti prva žena koja će samostalno voditi i uređivati večernji dnevnik na jednoj od tri vodeće komercijalne mreže. Dosad su žene bile samo suvoditeljice, pomagačice nekom muškom voditelju, ali ne i urednice. Prva je taj suvoditeljski posao dobila Barbara Walters kada je 1976. prešla s NBC-ja na ABC, te ga radila dvije godine. Poslije je na CBS-u neko vrijeme početkom 90-ih Ratheru suvoditeljica bila Connie Chung. Neke su žene zamjenjivale muške voditelje kada bi oni odlazili na zadatke, a druge su vodile takve vijesti vikendom. No moglo bi se dogoditi da Katie Couric ne uspije u svojoj namjeri zbog situacije na ABC-ju.

Tamo su 3. siječnja ove godine kao stalni voditelji večernjih vijesti i stalni nasljednici Jenningsa počeli raditi Bob Woodruff i Elizabeth Vargas. No samo četiri tjedna poslije, 29. siječnja Woodruff je teško ranjen u Iraku, i njegove ozljede glave su tako teške da će se morati jako dugo oporavljati, a pitanje je hoće li se uopće moći vratiti na posao. Istodobno Elizabeth Vargas je objavila da je trudna, pa će i ona morati uskoro, barem privremeno, napustiti posao. Nakon Woodruffova ranjavanja njega su povremeno zamjenjivali voditelji jutarnjeg programa ABC-ja "Good Morning America" Charles Gibson i iskusna Diane Sawyer. Sada se intenzivno počelo pričati da u ABC-ju razmišljaju o tome da preduhitre Katie Couric te već sljedećih mjeseci postave Diane Sawyer za stalnu voditeljicu večernjih vijesti ABC-ja, a Elizabeth Vargas i Boba Woodruffa, kada opet budu spremni za posao, pošalju na druge zadatke.

>email to:Maroje Mihovilovic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika