Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Srećko Jurdana

SUROVA POLITIKA

Forum koji je vratio smijeh u Hrvatsku

Srećko JurdanaSrećko JurdanaSlab odaziv birača na županijskim izborima pokazuje da je strankama potrebna bolja komunikacija s narodom, a u skladu s tom spoznajom neke od njih počele su se reklamirati na vrlo originalne načine. HSLS, na primjer, poručuje građanima preko radija kako se njemu mogu obratiti ako su nezadovoljni svojim telefonskim računom. U sekretarijatu stranke razvili su posebne sisteme rješavanja stvari s računovodstvima, i stavljaju ih ljudima na raspolaganje u zamjenu za simpatije. Spomenuta tendencija pretvaranja stranaka u građanski servis zaslužuje energičnu podršku. Ideja se može neograničeno usavršavati, do faze pružanja kućnih usluga.

"Halo, HSLS? Hitno trebamo vodoinstalatera, a zamolite usput i Ivana Čehoka da dođe i pročita nam svoje pjesme." Ili: "Halo, HSLS ? Dobra večer, ovdje simpatizeri, dostavite nam, molim vas, tri miješane pizze*, dvije gajbe piva i kopiju zadnjega referata Đurđe Adlešić na adresu Trg Franje Tuđmana broj šest, a račun možete poslati Liberalnoj internacionali." Playing Music For The Dick* Dok se HSLS ubrzano razvija u centar za komunalnu ispomoć, HSP na velika vrata ulazi u poslove s Hollywoodom. Ante Đapić navodno je naručio film o svojoj stranci, u kojem će kao naratori nastupiti Martin Sheen i James Earl Jones. Za žaljenje je što ideju nije dramski dosljedno eksponirao, i angažirao Arnolda Schwarzeneggera da odglumi njega, Đapića, a možda i Brada Pitta da se - emanirajući ljepotu i pamet u jednome - na filmu predstavi kao uvaženi zastupnik Tonči Tadić.

Samoreklama je majka političke mudrosti, o čemu bi nešto mogli kazati i ljudi iz aktualne vlasti sa svojom sklonošću organiziranju konferencija. U Zagrebu je prije stanovitoga vremena prometni kaos bez premca izazvao skup predsjednika srednjoeuropskih država, na kojem su doneseni neki dalekosežni, možda i presudni zaključci. Ne sjećamo se, doduše, koji, ali kaos začudo pamtimo. Određenim relevantnim čimbenicima ili faktorima stvar se, međutim, toliko svidjela da su je odlučili ponavljati u seriji. Zadnjih dana održan je na istome mjestu - već drugi put zaredom - Crans Montana Forum, hotelski zbor raznih političkih figura koji je u Zagrebu proizveo slične, premda ublažene prometne posljedice. Nema, međutim, slobode bez žrtava. Ulazak u Europu plaća se i prometnim terorom.

Čovjek koji je izmislio spomenuti forum, sposoban neki tip, očito je oduševljen bezuvjetnom spremnošću hrvatske vlasti da u svakom trenutku istrese svoju državnu blagajnu za sieste* međunarodnih diskusionih klubova. Ne pada nam na pamet da branimo grešnu misao koja se diskretno provlačila kroz javnost, kako je spomenuti Forum zapravo međunarodno razrađivanje poznate hrvatske fraze za gubljenje vremena koja se na engleski može prevesti kao Playing Music For The Dick*. Ne, nije se tamo sviralo ni Dicku Powellu ni simbolu plodnosti. Radi se o ozbiljnim ljudima i obnašateljima funkcija koji vrlo koncentrirano održavaju sastanke na razne teme po radnim skupinama ili aktivima. Neki promatrači doživljavaju ih možda kao ad hoc društvo ljubitelja dokolice, ali oni samo iskreno misle da su ti njihovi sastanci prava terapija za svjetske probleme. Sastanči se, ali i konzumira Neka im bude. Na drugoj strani, jasno je da je taj CMF adekvatna ekstenzija Sanaderovoga salonskoga mentaliteta koji pokušava Hrvatsku ugurati u Europsku uniju preko opernballova*, smokinga s lentom, koktela od škampi, širenja sage o prirodnim ljepotama i agresivnoga internacionalnoga prodavanja političkoga zuckerwassera*.

S aspekta javnoga odjeka zagrebačkoga skupa, Crans Montana Forum nije zanimao nikoga osim onih koji zbog njega nisu mogli automobilom stići na posao. Analitičar koji se bavi nijansama sa zadovoljstvom će, međutim, primijetiti da se u Zagrebu sastančilo, ali i konzumiralo. U stankama za odmor padale su delikatese, kako se i pristoji u državi stvorenoj od reklamoautora, s tridesetak milijardi eura inozemnoga brutto duga, koju njezina vlast nastoji prodati kao vrhunsku ekonomsku atrakciju, civilizacijski bašča-grad (kako bi rekao Jevgenij Jevtušenko) i balkanski Monte Carlo. Politički i financijski kriminal Manifestirajući ljubaznost prema domaćinu, neki od sudionika CMF-a ponovno su poručili svijetu kako Hrvatsku svakako treba primiti u Europsku uniju, bez obzira na to što ta Europska unija - sad kad je Ante Gotovina u Haagu - sve češće emitira vesele signale kako proces njezinoga proširenja na dulje vrijeme završava s Bugarskom i Rumunjskom.

To je točka na kojoj Sanader gubi živce. Sve je stavio na kartu Europe, iritira ga spoznaja da se ta karta može pretvoriti u iluziju, i plaća sad nekakve skupe forume koji će Hrvatskoj navodno pojačati međunarodni ugled. Bilo bi tom anđelu bolje da - umjesto razbacivanja državnim novcem na lobističke i reklamerske ekstravagancije - malo bolje pogleda dom svoj. Iz Luxembourga najavljuju kako će mu od Europske unije uskoro stići još jedno upozorenje da u Hrvatskoj vlada korupcija i da pravosuđe ne funkcionira. Realno gledajući, upozorenja koja šalje Europa mogla bi biti i znatno oštrija. Razvrgavanje predizbornih i sklapanje poslijeizbornih koalicija - hrvatski specijalitet - politički je i financijski kriminal bez premca, ali vlast na tom kriminalu živi i ne želi se odreći njegovih plodova.

Osim toga, da Crans Montana Forum ima nekakvoga praktičnoga smisla, posvetio bi - kad se već održava u Hrvatskoj - jednu od sjednica analizi fenomena slobodnoga pranja prljavoga novca naveliko. Ovdje ga upravo primjenjuje, i hvali se s time u novinama, osoba koja se pod Tuđmanom nakrala preko guše, i ona na taj način dokazuje da Hrvatska ostaje kriminalna oaza, da Sanader svoje europske bajke može zataknuti za svoj tirolski šešir, i da je smijeh pajaca jedino što je CMF u Hrvatskoj uspio potaknuti.

STUPAC TJEDNA: MESIĆ I ALKA (2); POŽEGA; ČAČIĆ

Na zadnjem sastanku alkarskih kumova desničari su Stipu Mesića opet podvrgnuli vulgarnostima. Ako predsjednik ni to ne shvati kao razlog da Alku definitivno skine sa svoga dnevnog reda, i zaboravi je kao temu, za sljedeću seriju uvreda na svoj račun i sam će snositi odgovornost. * * * SDP je trijumfalno, s dvadeset posto glasova više, nakon petnaest godina svrgnuo HDZ s vlasti u Požeškoj županiji. Ako je to oznaka trenda, Sanader se može početi pripremati da na godinu postane kvalitetna oporba. * * * Dopuštajući da reprezentacija ostane bez izbornika, i da se na taj način među igračima izazove kaos, Radimir Čačić promovirao se u jednu od najodgovornijih osoba za poraz u Davis Cupu protiv Argentine. Kucnuo je čas da se taj grlati čovjek dostojanstveno vrati iz sportske u političko-novčarsku arenu.

>email to:Srecko Jurdana

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika