Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

SDP načeo HDZ i kreće na vlast

Na ponovljenim lokalnim izborima SDP je izašao kao pobjednik i dokazao da je HDZ ranjiv, da više nije najjača stranka te da će o budućnosti države odlučivati te dvije stranke

Oponenti smatraju da je Sanader zanemario opasnost koja dolazi od Vesne Škare-Ožbolt i pasivnim reakcijama na njezinu kampanju, pomogao povratak DC-a na političku scenuOponenti smatraju da je Sanader zanemario opasnost koja dolazi od Vesne Škare-Ožbolt i pasivnim reakcijama na njezinu kampanju, pomogao povratak DC-a na političku scenuRačanovi socijaldemokrati pobjednici su lokalnih izbora u Velikoj Gorici, Dubrovačko-neretvanskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Premda je u Dubrovniku najviše glasova dobio HDZ, u ponedjeljak ujutro vodeći članovi SDP-a izražavali su neskriveno zadovoljstvo nedjeljnim rezultatima. Tvrdili su kako je riječ o definitivnom dokazu da Hrvatska demokratska zajednica više nije najjača stranka u državi. "Sada je valjda svima napokon jasno da krećemo na preuzimanje vlasti u državi. Jučer smo dokazali da je HDZ ranjiv i danas za nas počinje prava izborna kampanja. Iako će izbori, po svemu sudeći, biti redovni i tek za 18 mjeseci, SDP više neće štedjeti Sanadera i njegovu vladu.

U idućih godinu i pol, moramo ih tako stiskati da građani doista shvate koliko je aktualna vlast nesposobna i korumpirana", ispričao je u ponedjeljak jedan od SDP-ovih saborskih zastupnika. Strategija najjače opozicijske stranke svodi se upravo na permanentnu kritiku HDZ-a. Nedavno je skupina esdepeovaca unutar stranke inicirala agresivniji odnos prema Vladi. Iako se radi o neformalnoj odluci, donesenoj bez sudjelovanja Ivice Račana, ona je izuzetno bitna. Dio SDP-a je nezadovoljan mlakom i popustljivom politikom vodstva stranke i odlučili su prisiliti Račana na aktivniji odnos prema HDZ-u. Smatraju da nisu dobro reagirali na nasrtaje koji posljednjih tjedana dolaze iz Vlade i sada žele prijeći u kontranapad. Rezultati lokalnih izbora potvrđuju tezu ovog dijela SDP-a, kako su sposobni ugroziti rejting HDZ-a. Sada počinje druga faza, a to je iniciranje napada na Sanadera i Vladu putem saborskih sjednica. Unutarnji cilj je prisiljavanje Ivice Račana da se snažnije angažira kao šef opozicije.

SDP se nesumnjivo etablirao kao jedna od dvije vodeće stranke, međutim Račan u ispitivanjima javnog mnijenja zaostaje za Sanaderom. To primjećuju čak i SDP-ovi europski saveznici. Kad je delegacija Partije europskih socijalista nedavno posjetila Zagreb, jedan od njihovih čelnika u razgovoru za Nacional također je bio skeptičan prema imageu SDP-ova predsjednika: "Naravno da podržavamo Račana, ali držim da je previše suzdržan u nastupu. Dok on istupa kao predsjednik stranke, Sanader ima stav državnika. Mislim da bi se i Račan trebao ugledati na svog suparnika i zauzeti državnički gard jer će ovako stalno biti u defanzivnoj ulozi". Posljednji izborni rezultati sasvim sigurno idu u prilog vođi socijaldemokrata. Požeška županija je od 1990. pripadala HDZ-u i - makar se radi o malenoj i politički beznačajnoj županiji - za SDP se radi o velikom trijumfu.

Vladajuća stranka je poražena, a Zdravko Ronko se treći put u posljednjih nekoliko godina potvrdio kao najvažniji političar u ovoj mikroregiji. U normalnim okolnostima, SDP bi Ronka instalirao za vođu stranke u Slavoniji u kojoj više nemaju reprezentativne predstavnike. To se ipak neće dogoditi jer Ronko nije blizak vrhu stranke koji mu predbacuje samovolju, a Račanovi suradnici ga smatraju potencijalnom opasnosti jer je blizak Milanu Bandiću i Zdravku Mršiću. Premda nisu formalno organizirani, a Bandić i Mršić su na posljednjoj Konvenciji SDP-a uvjerljivo poraženi, vodstvo stranke ih doživljava kao smetnju koju moraju tolerirati. Sva trojica su se etablirali u vlastitim sredinama i njihova imena nose stranku u Zagrebu, Koprivnici i Požegi. Kao takvi nalaze se u paradoksalnoj poziciji jer drže SDP, a stranački establishment ih ne simpatizira. Velika Gorica također označava trijumf SDP-a i Tonina Picule. Ali za razliku od Požege, ovdje se očekivao bolji rezultat. "Dobili smo izbore, no razlika između nas i HDZ-a trebala je biti puno veća i iznositi desetak posto. Ovako Ivan Šuker može pričati da je HDZ pojedinačno najjača stranka, a usput se moramo pogađati s Vesnom Škare-Ožbolt koja želi biti gradonačelnica, iako je dobila četiri puta manje glasova.

Unatoč ovim propustima, možemo biti zadovoljni i sada krećemo na HDZ", pojašnjava bliski suradnik Ivice Račana. Koliko god su u prvim reakcijama na nedjeljne rezultate, Ivan Šuker i glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček pokušavali djelovati optimistično, u vladajućoj stranci nisu zadovoljni. Pokazalo se da ugled premijera Sanadera nije niti približno takav kakvim ga HDZ želi prikazati u javnosti. Iako je Sanader posjetio Slavoniju i otvorio radove na autocesti Zagreb-Sisak, vladajuća stranka je u ovim sredinama izgubila izbore. Malo bolje su prošli u Dubrovniku, ali i tamo je upitno s kime će koalirati. Utjeha može biti još lošiji rezultat SDP-a koji je potpuno podijeljen, a dio socijaldemokrata većim neprijateljem doživljava Ivana Šprlju negoli HDZ-ovce.

Ovi izbori definitivno su potvrdili da je Hrvatska ušla u dvostranačje. Tu i tamo HNS, HSS ili HSP mogu imati nešto veću podršku, ali o budućnosti države odlučivat će HDZ i SDP. Još krajem prošlog tjedna, vrh HDZ-a donio je odluku o bitnom ublažavanju napada na SDP i smirivanju političkih prilika. Ovakva odluka je logična jer lokalni izbori pokazuju da optužbe na račun Ivice Račana nisu postigle željeni cilj i vladajuća stranka sada želi stabiliziranje političke scene i pripremu za parlamentarne izbore. Ostvari li gospodarski rast i strane investicije uz nastavak pregovora s Europskom unijom, u HDZ-u drže da će u izbornu utrku ući izjednačeni sa SDP-om. Osim toga, HDZ namjerava pojačati kontakte s potencijalnim koalicijskim partnerima. Na neki način sa zadovoljstvom su dočekali kiks HSP-a jer im ni u kojem slučaju ne odgovaraju utjecajni pravaši.

Baš kao i na lijevom centru, nadaju se da su ovi lokalni izbori pokazali kako rejting HSP-a u padu i da neće prijeći desetak posto. S druge strane, rezultati HSS-a i HSLS-a potvrđuju nestabilnost potencijalnih HDZ-ovih partera. Čak ako se Josip Friščić naposljetku prikloni Sanaderu, upitno je koliki će to biti dobitak za Vladu. Također, Nacionalovi sugovornici iz SDP-a tvrde kako unutar stranke namjeravaju snažno pritisnuti Račana da iznova otvori pregovore s HSS-om o strateškom partnerstvu. SDP-ovci su uvjereni da će vodstvo Hrvatske seljačke stranke shvatiti kako koketiranjem s HDZ-om uništavaju ostatke ugleda među biračima. Kako SDP želi na parlamentarnim izborima osigurati stabilnu većinu, uz HNS i IDS, trebaju na svojoj strani i HSS. U predstojećem periodu glavna borba između dvije najjače stranke vodit će se za pridobijanje saveznika s kojima bi 2007. formirali vladu.

Ostale stranke Vrlo solidan velikogorički rezultat DC-a, izazvao je tihe kritike dijela HDZ-a na račun Ive Sanadera. Oponenti smatraju da je Sanader zanemario opasnost koja dolazi od Vesne Škare-Ožbolt i pasivnim reakcijama na njezinu kampanju, pomogao povratak DC-a na političku scenu. Problem HDZ-a je da i u Velikoj Gorici i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji može preuzeti vlast samo ako uđe u kompromitirajuće koalicije. Prije nepunih mjesec dana, Vesnu Škare-Ožbolt su optužili da je svojom nesposobnošću ugrozila pregovore Hrvatske s Europskom unijom, a sada isključivo uz njezinu pomoć mogu vladati šestim gradom po veličini u Hrvatskoj. Još je neugodnija situacija u najjužnijoj županiji, gdje na vlast mogu samo uz podršku Stipe Gabrića-Jamba. Nedavno su ga pokušali strpati u zatvor uz optužbe da je kriminalac, a sada im treba kako bi Ivo Miletić postao župan. Nacionalov izvor iz HDZ-a tvrdi da će se Gabrićev najžešći politički protivnik Luka Bebić, do kraja boriti protiv ove koalicije uz argument da će vladajuća stranka u tom slučaju možda osvojiti Dubrovnik, ali će 2007. izgubiti Hrvatsku.

>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika