Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Majice 'Odabrao Đelo Hadžiselimović' hit sezone

Dvornikovi dobivaju ulicu u Zagrebu

Ivan StarčevićIvan StarčevićDVORNIKOVI Utorak, RTL TV, 20.10 tri vijenca Sada smo i u "Dvornikovima" vidjeli onu "Sanju" u kojoj je tročlana obitelj (zato im evo tri vijenca) bila vrijeđana putem primjedbii na odgoj kćeri. Mala Ela tom je prigodom obranila obiteljsku čast, a sad smo vidjeli i kako joj poslije "Sanje" tatek čestita (svaka čast Ela, borac). Da bi se sve to skupa ispravilo kako treba, a i zbog onih brojnih nepoznatih obitelji koje žive skladno i zajedno poput Dvornikovih, Dvornikovi bi u Zagrebu trebali dobiti ulicu, bar je to jednostavno u gradu koji, kao poslije svakog rata, nezaustavljivo buja.

OTVORENO Utorak, HRT 1, 2240 četiri kaktusa Da "Vjesnik" dnevno propada dosadno je već i pomisliti, kamoli napisati, a užasno sudjelovati u raspravi o tome. O svemirskoj važnosti teme svjedoči i gledatelj koji se voditelju pohvalio da je prvi put u životu telefonsku vezu dobio odmah. Narod je tu najmanje bitan, jer i prijašnja Račanova i sadašnja Sanaderova vlada jednako novčano pomažu poduzeće iz kojega su davno pobjegli svi koji su mogli.

DNEVNIK Srijeda, HRT 1, 19.30 vijenac Od utorka do četvrtka HRT se napokon bar u nečemu ponaša profesionalno, pa iz dana u dan uspješno vuče priču o nasilnom useljenju u stan starije gospođe čiji je sin (što je bilo presudno) branitelj, pasivnosti policije i dobrovoljnom iseljenju uljeza. Interveniralo je ministarstvo branitelja, a policija je tek nakon četiri dana odgovorila HRT-u, no "zato su tu mediji da rade posao pravne države" – slavodobitno zaključuje naš Dnevnik u četvrtak, na dan kad je g. Uljez napustio stan gđe Mare Žugaj. Iako je već prvog dana, u utorak, sudac Mrčela objasnio što policija u takvim slučajevima treba činiti (uhititi nasilnika), iz njenih redova se i posljednjeg dana afere, u četvrtak, tvrdi da policajci ne mogu uhititi osobu koja je nasilno uselila dok o tome odluku ne donese sud. Policija nije podnijela čak ni kaznenu prijavu nego je to prepustila Državnom odvjetništvu, priopćuje nam dragi Dnevnik. To da se policija trebala ispričati gđi Žugaj, čut ćemo jednog lijepog dana, kad –tad, ali ne zna se.

VEČERNJA ŠKOLA Petak, HRT 2, 21.28 četiri kaktusa U trenutku kad đaci večernjaci počinju piti sok iz bočice, u kutu ekrana pojavljuju se slova "PP". Zašto te oznake, da je riječ o propagandnom programu, nije bilo u identičnim prigodama u prošlim emisijama "Večernje škole"? Zašto ovu hitnu dvostruku preobrazbu humorističnog (normalnog) u propagandni program, i natrag u normalni, ne bismo uveli i u sve ostale emisije naše kurvinske TV? E pa zato što je to do sada bilo propisima i zakonima zabranjeno. Do sada je na HRT-u jedini g. Ivica Avangardni Blažičko vodio emisiju u majici s propagandnom porukom (i nikome ništa). Sad je to HRT učinila u "Večernjoj školi", a kraj i vrhunac te kriminalne ludosti bit će kad predsjednik države počne naokolo hodati kao čovjek-sendvič. Sadržaj reklamnih poruka na pločama koje će g. Stipe Mesić nositi sprijeda i straga mijenjat će se dnevno, prema naređenjima iz sobe glavnog ravnatelja HRT-a. BALKAN INC. Subota, Nova TV. 16.55 kaktus Treća epizoda ove slovensko-rvacke tobožnje krimi-serije definitivno se potvrđuje u vlastitom žanru, tj. kao crna sapunjara. Tu i tamo nekog ubiju, no to je sporedno. Važno je da kao u pravoj sapunici i ovdje, u nekom jeftinom lesonit enterijeru, uvijek spletkari po dvoje ljudi. Iako je čobanu Priliki (Aleksandar Cvjetković) do sada podavljeno nekoliko ovaca-ljubavnica, taj se naš neprekidno pijani i napušeni inspektor ni u trećoj epizodi ne bavi pronalaženjem ubojice, nego se opet izvlači rečenicom "naći ću ja njega". On i njegov šef sve su svoje snage utrošili da smijene vrhovnog šefa. Taman kad je bilo sigurno da će uspjeti, glavni se ritnuo i sve je opet postalo neizvjesno. Demograf Naprta (scenarist serije) stvarno zna poso.

VIJESTI – LOKALNI IZBORI Nedjelja, HRT 1, 21.55 četiri kaktusa Živčani Mislav Bago pojavio se u dvije funkcije, kao voditelj i urednik emisije o izborima. Možda ga je, onako temperamentnog, smoždila baš ta dvostruko veća strast prema samome sebi multifunkcionalnom. Samog sebe trebao je obožavati i uvažavati samo kao urednika, jer kao voditelj bio je nula. Urednik Bago sve nam je rezultate glasovanja dobivene iz državnog izbornog povjerenstva lijepo i točno prenio. Kao urednik lijepo je i točno zapaprio arogantnom ministru dvjestokilašu koji Baginu vijest o pobjedi izborne liste SDP-a pokušao demantirati izlizanom floskulom kako je ejč-di-zi pobjednik izbora, zato što je najjača stranka. Kad je teški ministar i košarkaški funkcionar Šuker nestao s ekrana, naš Bago mu je onako potpuno nemoćnom, lišenom tona i slike, hitro ponovo zakucao u glavurdu: "Još jednom, u Velikoj Gorici pobjednici su SDP, drugi je HDZ, treći DC." Da s Bagom nešto ozbiljno nije u redu dalo se naslutiti već kad je kandidate iz Velike Gorice (dva muškarca i ženu) oslovio kao gospodu i brzo se ispravio. Konačna autorska verzija pozdrava glasila je "gospodo, dame i gospodo". Prije toga Bago je čitao rezultate iz Velike Gorice, i već tada se vidjelo da mu lijeva strana obraza bježi prema uhu i otkriva pripadajuće gornje zubalo svaki put kad izgovara riječ koja završava na "e", npr. HDZ. Kraće i ružnije rečeno naš voditelj počeo se keziti kao bolestan pas, što je krajnje neugodan prizor vrijedan podizanja kaznene prijave (prilažemo kazetu) protiv Rvacke javne TV koja do ovako jadnog stanja dovodi svoje najbolje novinare. Što god da je Bago imao prije, sad mu je prešlo na lice i tijekom emisije se pogoršavalo. Površni promatrač slučaja mogao je zaključiti da je riječ o pukoj afektaciji, pogotovo u onoj prilici (vidi kazetu) kad je govornik Bago iskesio samo prednje donje zube. Uostalom, naše je da plaćamo pretplatu

SHPITZA Nedj HRT 1, 22.27 četiri kaktusa Crna majica kratkih rukava s natpisom "odabrao Đelo Hadžiselimović" na prsima zagrebačkog rockera zaslužuje i više od četiri vijenca, ali ona je u ovu propalu emisiju upala slučajno. Urednici Despot i Drakulić toliko su zaokupljeni ničim da im

VIJESTI IZ KULTURE Nedjelja, HRT 1, 23.15 kaktus Ostala bi zanimljiva agencijska vijest to da se za 2,5 do 3 milijuna funti prodaje prva knjiga (čuveno i općepoznato folio-izdanje) Shakespeareovih drama, kad ne bi bilo našeg posebnnog kulturnog doprinosa toj senzaciji. Dimenziju knjige, tj. format (folio, pola arka) naši su prosvjetitelji proglasili načinom tiskanja, pa priopćuju cijeloj našoj kulturnoj javnosti da je ta knjiga 1623.godine izdana "u folio tisku". Pošto su sredili knjigu, harni anglofili Rvacke javne TV isto su učinili i s autorom. Shakespeare im je "dramaturg", a ne dramatičar. Malo je reći da će to sportske novinare HRT-a oduševiti. U svakom slučaju, velika briga bit će im skinuta s vrata. Dosad su jedino oni krivo rabili dramsku terminologiju, jedino je kod njih utakmica bila puna dramaturgije umjesto dramatike.

>email to:Ivan Starcevic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika