Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Dosadni spektakl

'RYANOVA KĆI' Davida Leana, redatelja 'Doktora Živaga', nategnut je i previše artificijelan film

Dean ŠošaDean Šoša"Ryanova kći" Davida Leana nosi u sebi jedno kritičarsko prokletstvo, o kojem u iscrpnom dokumentarcu o predzadnjem Leanovu filmu govori jedan od najuglednijih američkih filmskih kritičara Richard Schickel. Naime, prije tri i pol desetljeća, tijekom jednog Leanova druženja s američkim filmskim kritičarima, s kojima je trebao razgovarati o tada novoj "Ryanovoj kćeri", Schickel je Leana upitao kako je takvo što - po Leanu, Schickel je rekao "smeće" - mogao potpisati režiser "Kratkog susreta". Nakon toga, slomljeni Lean novi film nije režirao dugih 14 godina, navodeći često kao razlog apstinencije zle kritičare, posebno apostrofirajući Schickela, iako su ga "gazili" i brojni drugi Schickelovi kolege poput otrovne Pauline Kael, koja je "Ryanovu kćer" otprilike karakterizirala kao "sranje kojem dignitet daju milijuni s ukusom izgubljenih dolara". Tih godina, Lean je brojnim kritičarima išao na živce. Filmaš koji je u mlađim danima kuhao kavicu na setovima, zatim montirao tuđe filmove a redateljsku karijeru započeo skromnijim produkcijama, pretvorio se krajem 50-ih u megalomana koji se aktivira otprilike jednom u pet godina, snimajući grandiozne spektakle zasipane Oscarima ("Most na rijeci Kwai", "Lawrence od Arabije", "Doktor Živago"), kojima nisu bili skloni ni Francuzi (Les Cahiers du cinéma) ni njihov američki sljedbenik Andrew Sarris, smatrajući kako iza njih ne stoji nikakva osobnost.

Ne znam je li Sarris u međuvremenu promijenio mišljenje, kao u slučaju Billyja Wildera kojeg je u kultnoj knjizi "The American Cinema" otpisao, da bi mu se kasnije opravdano ispričavao, no vrijeme je bilo naklonjenije Leanu negoli brojnim njegovim kritičarima. Gledajući s distance, vrijednost Leanova opusa je golema a njegov autorski kontinuitet kolekcionara klasičnih engleskih vrijednosti, zabluda i ograničenja i kroničara jednog propalog imperija i još propalijeg načina života jasan je da ne može biti jasniji, primjetan čak i u njegovim najskupljim i naizgled impersonalnim filmovima poput genijalnog "Lawrencea od Arabije". Nažalost, ako je vrijeme i bilo sklono Leanu, baš i nije njegovoj "Ryanovoj kćeri". Ne znam doduše kako je film izgledao prije 36 godina, kada je snimljen, no danas se čini da je uistinu riječ o jednom od najslabijih Leanovih ostvarenja, bitno inferiornom njegovim preostalim epskih spektaklima. To još uvijek ne znači da je film loš - riječ je o vrlo pristojnom filmu, no nakon gledanja "Ryanove kćeri" ostaje snažan dojam pretjeranosti i nepotrebnosti. Jednostavno, jednu malu i ni po čemu spektakularnu priču o nesretnoj strasti jedne irske djevojke koja će muža, povučenog i impotentnog profesora, zamijeniti engleskim časnikom, Lean je posve nepotrebno upakirao u spektakularno ruho. Scenarist Robert Bolt koji je s Leanom surađivao na "Lawrenceu od Arabije" i "Doktoru Živagu" započeo je njihov novi projekt kao adaptaciju Flaubertove "Gospođe Bovary", no Leanu nije bilo do skromnosti, pa je intimistička drama morala ustuknula pred raskošnim spektaklom u kojem se velike ljubavi odvijaju u pozadini velikih povijesnih događaja, u ovom slučaju irske borbe za nezavisnost.

Ukratko, "Ryanova kći" varira model koji je uspješno funkcionirao u "Doktoru Živagu", no kako ni likovi ni povijesna zbivanja nisu ni izbliza toliko intrigantni i slojeviti, ono što je u "Živagu" djelovalo epski, spektakularno i dramatično, ovdje je samo nategnuto, artificijalno i dosadno. Redatelj koji je inače znao dobro odabrati glumce zeznuo se čak i u castingu, dajući jednu od glavnih uloga jezivom Christopheru Jonesu, kojeg je na kraju stišao na jedva 5-6 rečenica. Naravno, Lean je toliki majstor da bi u njegovoj režiji vjerojatno zanimljiv bio i radijski prijenos jedrenja, a kamoli ne raskošno producirani ljubić s Robertom Mitchumom u glavnoj ulozi, no analiziramo li "Ryanovu kćer" na razini cjeline, Schickelov bezobrazluk i nije bio bez vraga. Četrnaest godina nakon "Ryanove kćeri", Lean se vratio u najbolju formu završnim remek-djelom "Prolaz za Indiju", čije DVD izdanje još uvijek željno iščekujemo, baš kao i izdanje "Lawrencea od Arabije", "Kraktog susreta" i drugih Leanovih majstorija.

"Ryanova kći" stiže upakirana u dvostruko DVD izdanje krcato sjajnim dodatnim prilozima, među kojima je i iscrpni audiokomentar u kojem odvojeno snimani sudjeluju brojni Leanovi suradnici, jedna od njegovih šest supruga Sandra Lean, glavna glumica Sarah Miles, Mitchumova kći Petrine Day Mitchum, Leanov biograf Stephen M. Silverman i ugledni filmaši Hugh Hudson i John Boorman. Jedna od četiri zvjezdice možda je malo nategnuta, no Lean je uistinu bio veliki redatelj, a i da se ne bi slučajno dogodilo da na sljedeće DVD izdanje nekog njegova filma moramo čekati 14 godina.

Ryan's Daughter, brit. melodrama, 1970. R: David Lean GL: Sarah Miles, Robert Mitchum, Christopher Jones, John Mills, Trevor Howard, Leo McKern FILM: 4 DVD: 5 OSTALI NOVITETI IGRA - CONTINENTAL FILM VELIKI LEBOWSKI - CONTINENTAL FILM CARSKO PUTOVANJE - DISCOVERY BU! - VTI DOOM - CONTINENTAL FILM PLAČLJIVA IGRA - ISSA ELIZABETHTOWN VTI DVD+VHS

Glavni problem filma "Elizabethtown" u kojem se propali dizajner Orlando Bloom zbog očeve smrti vraća u rodni kraj i upoznaje predivnu Kirsten Dunst jest izostanak osjećaja za mjeru scenarista i redatelja Camerona Crowea ("Jerry Maguire"). Ambiciozni Crowe ciljao je visoko, krpajući "Elizabethtown" od dva filma, mladenačkog ljubića i obiteljske drame. Ljubavna priča povremeno je sjajna, osobito dok se bavi početkom veze, no obiteljska je drama nažalost sasvim bezvezna i robuje klišejima sve brojnijih filmova o disfunkcionalnim obiteljima. No čak i u najslabijim trenucima vidljivo je da Crowe ima što pokazati. Da je izbacio tridesetak minuta nepotrebne radnje i banalni lik koji tumači Susan Sarandon, "Elizabethtown" je mogao biti njegovo najsimpatičnije djelce. Elizabethtown, am. humorna drama, 2005. R: Cameron Crowe GL: Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Bruce McGill FILM: 3 DVD: 2 SEDMORICA VELIČANSTVENIH CONTINENTAL FILM DVD Zaboravite sve otrcane kopije "Sedmorice veličanstvenih" koje ste dosad gledali na televiziji i priuštite si izvrsno dvostruko DVD izdanje klasičnog vesterna Johna Sturgesa. Osim što film izgleda i zvuči fantastično, DVD sadržava i briljantni dokumentarac o filmu, u kojem o "Veličanstvenima" raspravljaju živi i mrtvi protagonisti Sturgesova klasika i brojni zaljubljenici u film poput Johna Carpentera. Posebna je poslastica audiokomentar koji su nadahnuto obavili još uvijek živi negativac Eli Wallach i producent Walter Mirisch, Sturgesov asistent Robert Relyea, te u međuvremenu preminuli James Coburn. Sjajno izdanje filma čija reputacija među kritičarima još uvijek nije dovoljno velika.

The Magnificent Seven, am. vestern, 1960. R: John Sturges GL: Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, James Coburn, Charles Bronson FILM: 5 DVD: 5 NAJVEĆA HOLIVUDSKA TAJNA DISCOVERY DVD+VHS Nekoć odlični redatelj Peter Bogdanovich ("Mete", "Posljednja kino predstava") uskrsnuo je prije nekoliko godina iz zaborava vrlo dobrim filmom "The Cat's Meow", prevedenim kao "Najveća holivudska tajna". Slobodno adaptirajući jedan od najintrigantnijih hollywoodskih tračeva - zagonetnu smrt Thomasa Incea na jahti multimilijunaša W. R. Hearsta 1924., Bogdanovich se upustio u minucioznu studiju istinitih likova koje nije prikazao nimalo pozitivno. Najgore je prošao Chaplin, prikazan kao neurotični egoist i pohotnik, antipatičniji čak i od Hearsta. Pedantno režirano djelce britkih dijaloga, odlične brodske atmosfere i sjajnih glumačkih ostvarenja, najbolji je Bogdanovichev film posljednjih 20-ak godina. The Cat's Meow, am. drama, 2001. R: Peter Bogdanovich GL: Kirsten Dunst, Edward Herrmann, Eddie Izzard, Cary Elwes, Jennifer Tilly FILM: 4 DVD: 3

>email to:Dean Sosa

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika