Objavljeno u Nacionalu br. 544, 2006-04-17

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

HRT Veliki petak shvatila kao mučenje gledatelja

Na prvom programu Isus, na drugom Papa, sam Bog zna zašto i čemu

Ivan StarčevićIvan StarčevićVIJESTI

Srijeda, RTL TV. 18.45

vijenac

Lijepo je da RTL (jedina) bilježi uspjeh naših studentica i studenata prava na natjecanju u inozemstvu. U simuliranom sudskom procesu zauzeli su visoko drugo mjesto i sad im novinar predviđa sjajnu budućnost: čim diplomiraju zaposlit će se u Hrvatskoj, a zašto i ne bi, jer "bilo bi čudo da ih naši sudovi ne uzmu". Svaki gledatelj zna da to ne bi bilo čudo. Bilo bi normalno da ih ni jedan sud u Hrvatskoj ne primi ni kao portire. Tamo vani, na tom svojem natjecanju ti su budući pravnici, igrajući se pravog suda, bili tužitelji, suci i odvjetnici koji u vrlo kratkom vremenskom roku (dan-dva, možda tri) završe parnicu. A našem totalno korumpiranom sudstvu ne trebaju žutokljunci koji ne znaju osnovnu stvar: odvesti proces u zastaru.

RTL TV-u svaka čast i hvala za tri popodnevne prastare američke humorističke serije (Roseanne, Bračne vode, Dadilja). One idu jedna za drugom, što je već kolikoća i kakvoća koju liječnici prepisuju za ublažavanje duševnih boli pretrpljenih gledanjem ostatka programa. Izgleda da je čestiti prevoditelj današnje popodnevne epizode "Bračnih voda" nekad radio na našemen HRT-u, televiziji koja se uporno predstavlja kao javna, tj. kao ona koja ne živi od reklama. Sit toga prenemaganja čovjek nije kraticu PBS (pi-bi-es), što znači javna TV, preveo kako treba nego jednostavno kao "TV program" i u pravu je. Da je na titlu u kojem se gđa Bundy ruga muškarcima što gledaju utrku kamiona (nisam znala da se javna TV toliko promijenila otkako su republikanci došli na vlast) pisalo doslovno ovo što je trebalo pisati, nitko u Hrvatskoj ne bi znao o čemu je riječ, jer mi nemamo javnu TV. Naša HRT je živahni komercijalni organizam čije je batrganje u stanju primijetiti čak i stanoviti g. Bljajić. HRT radnim danom služi državi, nedjeljom (vidi pod Uskrs) crkvi, a svake sekunde rođacima, prijateljima i bračnim druzima koji su imali sreću da se tu zaposle u ogromnom roju i broju (npr. tri tisuće). Slično je i s dnevnim listom "Vjesnik", ali su tamo bar toliko pristojni da se ne hvale svojom ogromnom gledanošću.

DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 19.30

kaktus

Programsko vijeće HRT-a zatražilo je "očitovanje o prikrivenom marketingu", čujemo škrtu rečenicu s ekrana, a daljnjim raspitivanjem saznajemo da je tu riječ o zahtjevu stanovitog g. Bljajića prema materijalu o Hoto-vilama objavljenom u "Brisanom prostoru" Gorana Milića. Budući da je rečeni pravdoljubac Bljajić član društvenog tijela, Programskog vijeća HRT-a (predsjednik g. Ljevak) koje se neprekidno blamira svojim primitivizmom i neznanjem, bilo bi idealno kad bi g. Goran Milić bio taj lopov koji prima lovu na ruke. Idealno za Bljajića, naravno, dakle i nemoguće.

BRISANI PROSTOR

Četvrtak, HRT 1, 21.15

vijenac

Obitelj Gaurina u Sinju ostala je bez zemljišta, jer je na njemu sagrađena tvornica "Dalmatinka" koja je poslije stečaja postala vlasništvo jednog Talijana. Dvadesetak članova te obitelji moglo bi danas živjeti od te zemlje od koje naša dobra država ni pedalj ne vraća vlasnicima, čak ni onaj dio na kojemu ništa nije izgrađeno. "Meni kažu da je ovo zemlja od Talijana, a nije, ovo je moja didovina", kaže g. Siniša Gaurina.

VUKOVARSKA PASIJA I KRIŽNI PUT

Petak, HRT 1, 20.10

Četiri kaktusa

Ni na Uskrs nemamo mira od slika zločinaca koji iz sigurne udaljenosti pucaju po Vukovaru, ali što možemo kad si naš zaslužni umjetnik Eduard Galić, pretplaćen na angažmane na HRT-u, tako zamišlja svoj najnoviji pobožni trud. Njegov abonman na poslove od višeg državnog značenja traje mnoga desetljeća, jer svakom je režimu potreban netko tko ne će reći ništa, pa će nas ovaj abonent (pretplatnik) osloboditi svojih velikih djela tek svojim fizičkim nestankom, što mu mi ne želimo. Čemu željeti ono što je neminovno.

PASIJA

Petak, HRT 1, 21.30

četiri kaktusa

Mel Gibson dva sata muči i tuče Isusa, što mu je ovaj sigurno oprostio, a i mi bismo kad bi ovoga časa na programu koji se nekim čudom zove Drugi bilo zaista nešto drugo.

KOLOSEUM: KRIŽNI PUT

Petak, HRT 2, 21.15

četiri kaktusa

Novi Papa sto minuta putuje po četrnaest postaja križnog puta. Istog časa na prvom programu traje film o muci Isusovoj. Prije toga išla je vukovarska muka. Od uskršnjih dana bit će najbolji ponedjeljak, kad na Novoj TV navečer idu ne samo "Will i Grace" nego i "Seinfeld". To je i inače dan bez konkurencije, pa osokoljeni nadom u uskrs ponedjeljka molimo da se ubuduće vjerski sadržaji na javnoj TV ne emitiraju na oba njena programa istodobno. Jedan program je dovoljno, dva su već totalitarizam.

ZNANSTVENE VIJESTI

Petak, HRT 1, 23.38

vijenac

Naši na ZG-tehnološko tekstilnom faksu napraviše "inteligentni odjevni predmet" s aktivnom termičkom reakcijom, dakle, odjeću koja vas grije i hladi kad treba. Nešto se radi i na ZG-fakultetu strojarstva i brodogradne, ali nismo uspjeli shvatiti zbog preobilja riječi utrpavanih u siroti gledateljski um. Ono o mjehuru uzgojenu u laboratoriju i presađenom u ljudsko tijelo, što je objavio engleski medicinski časopis "Lancet", razumjesno. Prevedena i objavljena kod nas je knjiga "Porijeklo muškarca" Stevea Jonesa u kojoj Steve piše da je muškost jednostavna, a muževnost baš i ne. Kristalno jasno jest to da bi ova emisija trebala ići svake večeri, baš kao i "Vijesti iz kulture". Od te dvije suhe mrvice, bačene na program u sitne noćne sate, pošto je dnevno bančenje reklamokracije okončano, svaka će si kulturna i javne TV željna gledateljica i gledatelj ispeći sama kruh po želji, nakon jedno dvadeset godina marljivog sakupljanja.

VIJESTI

Subota, HRT 1, 16.35

četiri kaktusa

Nensi Blažević dolazi na posao, stavlja na glavu crnu periku Melinde Kurilj i otvara vijesti tvrdnjom da je jučer bio Veliki petak, tek toliko da nas zlobno podsjeti na sinoćnju raskoš i raznolikost oba programa HRT-a. Iza ove senzacionalne objave bigotnih uredničkih licemjera slijedi nešto zaista veliko, što je kao takvo gurnuto prema kraju emisije, jer ne može biti središnja stvar čak ni danas, u subotu, kad je glavna vijest da je jučer bio petak. Počujmo našu Nensi: veliki trgovački lanci najavili su da će raditi na uskršnji ponedjeljak. Sindikat radnika u trgovini podsjeća poslodavce da je ponedjeljak neradni dan i da se rad blagdanom plaća najmanje 39 (trideset devet) kuna po satu. Te samo dvije-tri rečenice o tisućama obespravljenih, ucjenjivanih, vrijeđanih, ponižavanih i dnevno pljačkanih trgovačkih radnica i radnika (podjednako i u domaćim i u stranim, velikim i malim trgovačkim poduzećima) – to je bilo sve što je tobožnja javna TV jedne tobože užasno pobožne zemlje priopćila o Hrvaticama i Hrvatima koji nose svoj teški i preteški križ i petkom i svetkom. Dobro je, super, zahvalni smo i na tome, jer kao što bi rekao dobri Kazo iz "Bitangi i princeza", budimo realni. Veliki trgovački lanci, domaći i strani, veliki su platiše oglasa, kako u privatnim novinama, tako i na gladnom i jadnom HRT-u.

>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Kerum: 'Nema svatko pamet i kvocijent inteligencije kao ja'

Kerum: 'Nema svatko pamet i kvocijent inteligencije kao ja'

Splitski gradonačelnik Željko Kerum potvrdio je danas kako na Marjanu kani izgraditi kip Isusa Krista najveći na svijetu, ocijenivši da će to biti i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika