Objavljeno u Nacionalu br. 545, 2006-04-24

Autor: Stanko Borić

POČETAK KARIJERA

Pripreme za prvi posao

Top studenti i finalisti sudjelovali su na njima namijenjenoj stručnoj radionici o zapošljavanju

TOP STIPENDIJA i prošlogodišnji finalisti sa stručnim predavačima tvrtke MojPosao TOP STIPENDIJA i prošlogodišnji finalisti sa stručnim predavačima tvrtke MojPosao U sklopu Nacionalove akcije Top stipendija za top studente prošloga je tjedna u središtu Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održana stručna radionica o zapošljavanju. To je druga radionica koju je tvrtka MojPosao organizirala za Top studente, a prva je organizirana u sklopu nedavno održanog 2. hrvatskog dana karijera koji je okupio 42 izlagača te više od 5000 posjetitelja. Stručni predavači Ivana Zekić, Martina Zeba i Admir Đozović Top studentima prenijeli su znanja koja bi im mogla pomoći pri traženju zaposlenja. Prije svega, pokušalo se doći do odgovora na pitanja koja muče mnoge studente: kako pronaći prvi posao te kako se prilagoditi novom radnom mjestu. Studente su naročito zanimale stvari o kojima treba voditi računa pri traženju posla, te gdje uopće tražiti posao i na koji način ispuniti očekivanja poslodavaca. Top studentica Jovana Zoroja rekla je kako je zadovoljna ovom radionicom te je uvjerena da će iskustva dobivena od predavača korisno iskoristiti prilikom traženja zaposlenja.

"Odlično je što smo mogli saznati kako uopće pristupiti razgovoru za posao, kako se ponašati i predstaviti na ispravan način. Sviđaju mi se ovakve radionice jer je puno lakše usvojiti znanje o zapošljavanju slušanjem predavača nego suhoparnim čitanjem iz neke knjige. Mislim da ću sa stečenim znanjima biti samouvjerenija u nastupu i puno lakše pristupiti intervjuu za posao", izjavila je Jovana Zoroja. Predavači su govorili i o tome što očekivati na radnom mjestu, kako se uklopiti u novu radnu sredinu te o razvoju karijere na novome poslu.

Radionicom je bila zadovoljna i Top studentica Petra Rkman: "Dobili smo puno konkretnih savjeta: kako ispravno napisati molbu i životopis, na koji način se lakše snaći na poslu, poboljšati komunikaciju s poslodavcem i ostalim zaposlenicima i slično. Ja sam već stekla određeno iskustvo s poslovnim subjektima tražeći pokrovitelje za svoj odbojkaški klub. Sad sam uvidjela koliko sam često u molbama imala nepotrebne stvari, dok sam neke puno važnije nerijetko izostavila".

Zanimljivosti radionice uvelike su doprinijeli zanimljivi i stručni predavači, među kojima je bila i Ivana Zekić. "Naravno da je puno lakše komunicirati s inteligentnim i zainteresiranim osobama koje aktivno sudjeluju u radionici, kao što to rade Top studenti. Ovo je nastavak radionica koje organiziramo za mlade, nadarene studente i koje su prilagođene njihovim potrebama", izjavila je Ivana Zekić.

Napominje kako su provedene analize pokazale kako komunikacija između posloprimaca i poslodavaca često zapinje na nekim osnovnim stvarima: "Posloprimci vrlo često ne znaju ispravno poslati molbe, kako se ponašati na intervjuu i slično, što dodatno otežava dobivanje posla. No, ima tu i većih problema jer u Hrvatskoj postoji strukturalna neprilagođenost tržišta rada. S jedne strane imamo puno nezaposlenih, a s druge zaposlenike koji nemaju svo znanje i vještine potrebne u današnje vrijeme. Djelomično je to problem samoga obrazovnog sustava a dijelom i stava djelatnika koji smatraju da nakon završetka školovanja prestaje učenje. Moderno tržište rada ne dopušta takav stav i zahtijeva stalno usavršavanje i učenje, pogotovo tehničkih znanja poput korištenja računala", napomenula je Ivana Zekić.

>email to:Stanko Boric

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika