Objavljeno u Nacionalu br. 546, 2006-05-01

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Hrvatska je uništena divljom gradnjom

Krajnji je čas da HRT pokrene vlastitu emisiju o urbanizmu

Ivan StarčevićIvan Starčević

NA POSEBNOM ZADATKU: OD DIOKLECIJANA DO ŽNJANA

Ponedjeljak, HRT 1, 21.50 Novinarka Tena Perišin napravila je fenomenalnu emisiju o urbanističkim zločinima u Splitu, tj. o dobro poznatom uništavanju Marjana izgradnjom a Žnjana nasipavanjem morskog dna. Arhitekt Dinko Kovačić, jedan od onih rijetkih ljudi čija je svaka riječ dragocjenost, obrazložio je gradnju kuća tamo gdje se to ne bi nikako smjelo (na Marjanu) potrebom svake političke garniture da svoje zaslužne ljude nagradi gradilištem baš na Marjanu. Budući da je Hrvatska već uništena divljom gradnjom, krajnji je čas da HRT pokrene vlastitu emisiju o urbanizmu. Optimistički najavljujemo da su članovi Programskog vijeća HRT-a i Društva arhitekata i urbanista podržali zamisao Mirka Galića, Marije Nemčić i Tanje Šimić o novoj emisiji o činjenicama hrvatskog urbanizma što će se zvati "Divlja gradnja", a uređivat će je Tena Perišin. U SAD-u, reče u subotu gđa Oprah Winfrey, svakih devet sekundi pretuku jednu ženu. Kod nas se tom brzinom grade kuće bez građevinske dozvole, a tek svakih 15 minuta Hrvati pretuku jednu ženu. Bit će bolje. BIBIN SVIJET Utorak, RTL TV, 21.10 U čarobnom svijetu rvackog humora podvezivanje sjemenovoda je kastracija, i oni to nama najozbiljnije. Tata će ostati bez jaja - to nam se nekoliko puta tvrdi i ni jednom se ne dovodi u bilo kakvu sumnju, čak niti onim znamenitim smijehom nevidljive publike. Taj je zvučni efekt inteligentno ukinut, i to nesrećom baš u epizodi u kojoj ne bi bio sasvim lišen mjesta ili bilo kakvog razloga postojanja. Stvarno je šteta i to da je bez grohota prošla najozbiljnija mamima upotreba izraza električni toplomjer, kao i ta da taj toplomjer (digitalni!) košta 420 kn. Možda je ta cijena i nebitno točna, ali seriji koja nije smiješna, a takvom se proglašava, ne možemo vjerovati ni koliko je sati.

LATINICA: SILOVANJA Ponedjeljak, HRT 1, 20.10

U Bosni i Hercegovini postoje deseci tisuća silovanih žena. One su silovane planski, sistematski, u logorima iz kojih su puštane tek kad bi bile u visokom stupnju trudnoće, vidjeli smo njihova svjedočanstva, vidjeli smo i njih same večeras kod Denisa Latina, jedine TV osobe koja je u stanju i najmučnije sadržaje učiniti gledljivim. Posebno pozdravljamo i ponovno svjedočenje djevojke nad kojom se iživljavao sudac Ustavnog suda naše države g. Vice Vukojević. Na taj iskaz treba tu i tamo ponovo upozoravati, sve dotle dok bespomoćni i korumpirani hrvatski suci i državni odvjetnici ne izvole sudskim putem utvrditi istinu.

VIJESTI Srijeda, RTL TV, 18.45

Nitko nikada ne će saznati što to znači kad je nešto doslovno svježe, čak ni reporter Ivan Lovreček koji je stao pred kameru u selu kraj Petrinje, točno tamo gdje se dogodilo dvostruko ubojstvo. On je htio reći da je trag krvi još svjež, ali nešto ga je povuklo. Da ne bismo sumnjali u živu živcatu živost javljanja, obavijestio nas je da iza njega možemo vidjeti "trag krvi koji je doslovce svjež". Svaka čast njegovu poslu, sve je bilo u savršenom redu, pa čak i "doslovce svjež" zauzima ugledno mjesto u maloj antologiji misticizama što ih vrijedni tv-novinari razvijaju na jasnoj izreci o kapi vode koja je jednom davno, u osvit hrvatske pismenosti, doslovno prelila čašu.

BRISANI PROSTOR Četvrtak, HRT 1, 21.15

Možda Goran Milić nema za andol ili za c-vitamin, pa je u studio pozvao menadžera Plive g. Željka Čovića? To je jedino pitanje za koje imamo pouzdan temelj (Milićev intervju "Jutarnjem listu" u petak), jer g. Čović nije Miliću rekao ništa što već nismo čitali i čuli drugdje. Zato je g. Milić nama u sutrašnjim novinama priopćio točne plaće Denisa, Hloverke, Stankovića, što također znamo. Novost je da se svjetski profesionalac Milić od Bačve požalio kako ima najmanju plaću, najviše radi, a i bio bi bolji ravnatelj od Galića, jer on je oduvijek na TV, za razliku od Galića koji je bio i u novinama. Ostavimo sad po strani sitnicu da je njegov istup krajnje nekolegijalan i da podliježe disciplinskim sankcijama, bitno je da je Milić, koji sa svojih 128 kg izgleda krajnje ispijeno, toliki siromah da mu i rođeno dijete mora zarađivati za obiteljski budžet. Na svoje skoro grebatorsko putovanje u SAD on vodi i svojeg malog a već silno poznatog i svima omiljenog sina Marka koji će, kaže ispijeni otac, tamo "raditi nešto za dječji program". Ako i vi imate dijete koje bi željelo raditi bilo što za dječji program, poštenjačina Goran Milić rado će vas primiti na kraći razgovor.

BITANGE I PRINCEZE Petak, HRT 2, 20.10

Scenarist Ivan Goran Vitez presvukao je sve svoje bitange i princeze u dobro poznati kostim natjecatelja one nagradne igre koju odlično vodi uvažena Danijela Trbović, ona što je svojedobno našla tuđe ženske gaćice u svojem prljavom vešu i razvela se. Najbolje iz Danijeline licencirane emisije su ona pitanja prije glasovanja o izbacivanju najslabije karike, znate već: tko će otići kući praznih džepova i tsl. Danijela u igri koja se ovdje zove "Karika koja nedostaje" s velikodušnom autoironijom izgovara pitanje ‘tko je našao tuđe gaćice u prljavom vešu’, a nije loše ni ono o Gotovini ‘tko nikad ne će dovršiti butelju crnoga na Tenerifima’. Roberta Kumerlea pita ona tko je antički vojskovođa na "a" kojemu je mentor bio Aristotel, a on će, TV reporteri bi rekli ‘doslovce kao iz topa’: Ante Gotovina! Kojeg su hrvatskog bana zvali ban pučanin? Slavena Leticu, odgovara Rene Bitorajac. Kako se zvao dvostruki muž Elizabeth Taylor? Boutros Boutros Ghali, reče Irena-Mila-Elegović-Balić, glumica što s Reneom Bitorajcem čini čuda za ovu humorističnu seriju. Svi ostali, na čelu s neizlječivo ukočenim Taričetom Filipovićem, tek su podloga za ovo dvoje genijalaca, Irenu i Robija, koji još imaju i tu sreću da govore prepoznatljivim lokalnim govorom, a ne standardnim književnim jezikom. Nisu bila loša ni pitanja o zanimanju. Mile Kekin odgovorio je kratko (dubler penisa u filmovima za odrasle), a Rene Bitorajac još kraće: diplomirani znalac. Zašto ovu seriju ukidaju baš sad kad je najbolja ili nam se i jedno i drugo samo čini? Osim općom zabludom da nam je najbolje ono čega više nema, utješimo se i time da je konstrukcija o skorom ukidanju samo propagandni trik našeg vrijednog producenta Ivana Maloče. Što će nam ostati? Zar jedino čarobni i čudesni "Ali G" na Novoj TV? Da nam se loše piše vidjelo se i po "Večernjoj škola" koja je iz svoje davne i slavne prošlosti na OTV-u sada za HRT iskopala svoju Ruskinju (Aljonu Kremjovu, večeras u ulozi Katarine Terješkove). A da je kraj svake zabave definitivno blizu pokazuje i kalendar: lipanj je blizu, a s njim i tromjesečni godišnji odmori za tv-urednike i njine trudbenike.

>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Tvrtka Allianz osiguranje je 2007. godinu zaključila s ukupnim premijskim prihodom od 1,06 milijardi kuna, što je 21,7 posto više nego u 2006. Time… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika