Objavljeno u Nacionalu br. 546, 2006-05-01

Autor: Davor Pašalić

SRPSKI REALITY SHOW

Gašenjem BK TV ruši se Karićev PSS

Oduzimanjem koncesije i zabranom emitiranja vlasnik Bogoljub Karić i osnivač treće stranke u SiCG-u Pokret Snaga Srbije izgubio je medij koji mu je služio za političku borbu

Karić je dio novca usmjerio u svoju BK TV, kuću koja je uvela nove standarde, prije svega što se dizajna tiče, tako da je u njenom informativnom programu uglavnom forma bila ispred sadržajaKarić je dio novca usmjerio u svoju BK TV, kuću koja je uvela nove standarde, prije svega što se dizajna tiče, tako da je u njenom informativnom programu uglavnom forma bila ispred sadržajaDeseci srpskih policajaca nakon ponoći upadaju u televizijsku stanicu s rješenjem o zabrani njenog rada, zaposleni uzalud protestiraju zbog kršenja osnovnih demokratskih prava, program se prekida… Beograd u doba vladavine Miloševića? Ne, nego Beograd u travnju 2006., pet i pol godina nakon svrgavanja Miloševića s vlasti i gotovo dva mjeseca nakon njegove smrti u Haagu. Ono što se prije nekoliko godina događalo medijima spremnim da se suprotstave Miloševićevu režimu dogodilo se prošlog tjedna BK TV, čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Srba - Bogoljub Karić. Njegovo financijsko carstvo nezadrživo se širilo dva desetljeća, a sad mu prijeti gotovo potpuni nestanak, barem na teritoriju Srbije. Karić je godinama bio poznat ne samo kao Miloševićev prvi susjed, nego i blizak suradnik.

Milošević mu je u Srbiji omogućio gotovo monopolski položaj u mobilnoj telefoniji, praktično mu darovavši kompaniju Mobtel, a time i zaradu koja se mjeri milijardama eura. Karić je dio novca usmjerio u svoju BK TV, kuću koja je uvela nove standarde, prije svega što se dizajna tiče, tako da je u njenom informativnom programu uglavnom forma bila ispred sadržaja. Gledati BK TV bilo je ugodno, ali se godinama malo toga moglo doznati, osobito u vezi s političkim zbivanjima. Nakon Miloševićeva pada Karić je uspio očuvati svoje carstvo, zasnovano na mobilnoj telefonskoj mreži Mobtel, jer je predstavnike nove vlasti zadužio pružajući im financijsku pomoć dok su bili opozicija. U novoj vlasti Karić je jedinog protivnika imao u tadašnjem guverneru Narodne banke Jugoslavije, sada ministru financija Srbije, Mlađanu Dinkiću, protiv kojeg je BK TV vodila žestoke kampanje.

Ali problemi su nastali kad se Karić izravno uključio u politiku i osnovao stranku, Pokret Snaga Srbije (PSS). Problem je postao još ozbiljniji kada je PSS, čije su aktivnosti bile osnovni dio informativnog programa BK TV, postao treća stranka po broju birača u Srbiji. Vlada Srbije je potkraj 2005. odjednom otkrila da je Karić dugogodišnjim zloupotrebama u Mobtelu ostvario golemu protuzakonitu korist i oštetio državu. Karić je optužen za nešto što se znalo godinama, ali mu je i omogućeno da napusti Srbiju. Oduzet mu je primarni izvor prihoda - Mobtel, ali ne i BK TV, njegov osnovni način komuniciranja sa srpskom javnošću “iz progonstva”.

Program te TV kuće na trećem je mestu po gledanosti u Srbiji, iza državne Radiotelevizije Srbije (RTS) i Pinka. Unatoč takvom rejtingu i činjenici da je kupila pravo prijenosa utakmica s Nogometnog prvenstva svijeta u Njemačkoj, BK TV je prije nekoliko dana izgubila mogućnost da emitira program u Srbiji. Jer Savjet Republičke radiodifuzne agencije (RRA), osnovan u skladu s potrebom da se uvede red u elektronskim medijima u Srbiji, na čijem teritoriju djeluje oko 900 TV i radio postaja, odlučio je ugasiti Karićevu komunikaciju s potencijalnim glasačima. RRA je bila zamišljena kao apsolutno neovisno tijelo, koje će činiti ugledni stručnjaci, pošteni, politički neovisni, imuni na pritiske bilo kakve vrste, što bi im omogućilo da budu objektivni u odlučivanju o dodjeli TV i radijskih frekvencija. Članovi Savjeta RRA praktično nikomu ne odgovaraju i gotovo ih je nemoguće smijeniti. Pri izboru članova RRA bilo je prigovora da je povrijeđena procedura, kao i na same osobe, ali su se oni ignorirali. Nakon što je odlučeno da RTS postane javni servis, “u službi svih građana”, financiran iz pretplate, i da na teritoriju Srbije samo pet komercijalnih TV kuća može imati nacionalnu frekvenciju, raspisan je natječaj. Savjet RRA je, analizarajući ponude, izabrao pet kompanija, među kojima nema treće po gledanosti - BK TV.

Među odabranima samo je Pink gledaniji od BK TV; B92 zaostaje, ali su na popisu i dvije kompanije koje uopće ne emitiraju program u Srbiji - Avala i Fox. Peta frekvencija povjerena je na zajedničku uporabu dvjema kućama - Happy i Košava, svakoj po 12 sati programa dnevno. Među sedam odbačenih kandidata za frekvencije našao se i njemački RTL, vrlo zainteresiran za srpsko tržište. BK TV reagirala je lavinom optužbi na račun Savjeta RRA, dok je RTL bio relativno suzdržan, najavljujući žalbu i tražeći objašnjenje. Ministar kulture i informiranja Dragan Kojadinović procijenio je da su rezultati natječaja čudni i skandalozni i da “ovo ne može opstati i trebaju poduzeti mjere i oglasiti se oni koji su izabrali članove RRA”. Predsjednik Savjeta RRA Nenad Cekić odgovorio je da je Kojadinovićevo miješanje “neprihvatljivo i skandalozno” i da zna da je ministar “za kavanskim stolom obećavao frekvencije”, pa sada ima problem, jer obećanje nije ispunio.

Što se tiče optužbi iz BK TV, glavnom uredniku te kuće Milomiru Mariću upućen je poziv da se pojavi pred Savjetom RRA jer je RRA utvrdila da je BK TV prekršila Zakon o radiodifuziji i druge propise. Iako je Savjet RRA prije toga prihvatio kandidaturu BK TV bez ikakvih primjedbi, odjednom je utvrđeno da su većinski vlasnici te kuće “tvrtke koje su u procesu likvidacije”. Iako je Savjet RRA dva tjedna prije toga vodio dug razgovor s Marićem, odjednom se postavilo pitanje kakav je njegov status u BK TV. Razgovor s Marićem pretvorio se u svađu, a nekoliko sati kasnije, nakon ponoći, policija je ušla u zgradu BK TV s rješenjem RRA o oduzimanju dozvole za emitiranje na 30 dana zbog kršenja propisa o radiodifuziji, na šta ne postoji pravo žalbe. Kao razlog za takvu odluku navedeno je da je BK TV tijekom kampanje za izbore za predsjednika Srbije 2004. upozoravana na kršenje propisa o radiodifuziji, ali da se takvo kršenje propisa nastavilo, osobito prethodnih pet dana, kampanjom pritisaka na RRA.

Prema objašnjenju RRA, oduzimanje dozvole BK TV na 30 dana nije povezano s dodjelom nacionalnih frekvencija. Rezultat je da se BK TV više ne može gledati u Srbiji. Većina medija u Srbiji osudila je upad policije u BK TV. Neki ugledni pravnici ocijenili su da je odluka Savjeta RRA neodrživa, jer ne navodi precizno razloge za kažnjavanje BK TV, drugim riječima, “kao kad je u presudi o kazni za ubojstvo izostavljeno tko je ubijen, kada i kako”. Konstantirano je da se ne može govoriti o pokušaju utjecaja BK TV na Savjet RRA u razdoblju od 20. do 25. travnja, jer je odluka o dodjeli frekvencija već bila donesena. Zato se može govoriti samo o kritici te odluke, nikako o pritisku. A javni funkcionari, po demokratskim standardima, moraju trpjeti javne kritike. Ministar kulture i informiranja Kojadinović je prvom čovjeku Savjeta RRA Cekiću poručio da ”nije izabran za papu, pa da se njegove odluke ne mogu komentirati”. Činjenica je, međutim, da su članovi Savjeta RRA praktično nedodirljivi. Kao što je i činjenica da način kako su oni odlučili tko će dobiti nacionalnu TV frekvenciju djeluje neozbiljno, ali jest u skladu sa zakonom: svaki od osam članova Savjeta RRA je na popisu 13 kompanija zaokružio pet i onda su zbrojili glasove. Isto je učinjeno s popisom za pet nacionalnih radijskih frekvencija, gde je bilo devet kandidata. Tako izabrane TV i radio kuće sljedećih osam godina mogu emitirati program na prostoru Srbije, a Savjet RRA navodi da je odlučivao isključivo na osnovi prethodno utvrđenih i objavljenih kriterija. Postupajući po tim kriterijima, Savjet RRA doveo je u sumnju podrijetlo kapitala osnivača BK TV i RTL. Što se tiče BK TV, jasno je da je probem Karić, ali u slučaju RTL-a situacija je kompliciranija jer nije problem 49 posto kapitala njemačke kompanije nego podrijetlo kapitala srpskih partnera koje se povezuje sa sumnjivim financijskim fondovima egzotičnih otoka. Gašenje BK TV ima i značajan sportsko-financijski aspekt. BK TV dobila je pravo prijenosa utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. U BK TV tvrde da je oduzimanje frekvencije ubrzano baš zbog početka SP-a.

ODBIJEN NJEMAČKI DIV RTL

izgubio bitku Jedan od kandidata koji su se javili za koncesiju a nisu je dobili jest i RTL, kojem je agencija zamjerila da su obećali uložiti u program "samo" 21 milijun eura. U RTL- u su zgroženi objašnjenjem i tvrde da su naveli da će u prve četiri godine investirati od 35 do 40 milijuna eura a u osam godina 80 milijuna. Umjesto RTL-u, agencija je koncesiju dodijelila Foxu i TV Avali, koja nema program, ali je najavila da će do kraja 2007. uložiti 7 milijuna eura a u "sljedećih nekoliko godina" 22 milijuna. RTL je izgubio bitku i s TV Košavom, čiji se program sastoji od nastupa čitača iz dlana, tumača zvijezda i SMS-ova tipa "mladić želi seks s više iskusnih partnera, spol nije važan."

>email to:Davor Pasalic

Vezane vijesti

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je neprimjerenim, neistinitim i neutemeljenim ocijenila izjave predsjednika Uprave RTL-a Johannesa Zulla da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika