Objavljeno u Nacionalu br. 546, 2006-05-01

Autor: Maroje Mihovilović

NOVA AFERA U BRITANSKOJ VLADI

Seks sklandal Blairova razbijača

John Prescott, zamjenik britanskog premijera Tonyja Blaira, najviši je vladin dužnosnik u novije vrijeme za kojeg se otkrilo da ima izvanbračnu vezu

John Prescott, zamjenik britanskog premijera Tonyja BlairaJohn Prescott, zamjenik britanskog premijera Tonyja BlairaI kod laburističkih i kod konzervativnih britanskih vlada bile su podjednako česte ministarske afere, ali se obično mislilo da laburisti upadaju u financijske, a konzervativci u seksualne skandale. Kao da laburistička vlada Tonyja Blaira mijenja tu praksu, jer je već treći član njegove vlade uhvaćen u seksualnom skandalu, ovoga puta zamjenik premijera John Prescott. Utvrđeno je da je 67-godišnji Prescott dvije godine varao suprugu s 43-godišnjom tajnicom Tracey Temple, koja ga je posjećivala u njegovu službenom stanu u Londonu, dok je njegova supruga živjela u obiteljskoj kući u Hullu u sjevernoj Engleskoj. Aferu je objavio dnevnik Daily Mirror, kojem je to otkrio tajničin razočarani zaručnik, vozač kamiona koji je od lista za to dobio 100.000 funti honorara. Navodno su Prescott i njegova tajnica, čije je zaduženje bilo da vodi brigu o njegovim sastancima i radnom kalendaru, počeli vezu na božićnoj zabavi u uredu 2002. Preljub je trajao dvije godine, a ljubavni su se susreti održavali u spomenutom stanu. Aferu je otkrio njezin zaručnik vidjevši Prescottove vatrene ljubavne poruke na njezinu mobitelu. Britanske novine tvrde da je ona vodila dnevnik kojeg se domogao zaručnik i pronašao škakljive pojedinosti o vezi svoje zaručnice i njezina šefa. Navodno je ona opisivala njihove ljubavne susrete.

Novinari su obavili i neke njene fotografije snimljene na javnim mjestima blizu Prescotta. Na jednoj fotografiji Tracey Temple nalazi se na jednoj svečanosti tik uz Prescottovu suprugu Pauline. Iz oporbene Konzervativne stranke odmah su zahtijevali da podnese ostavku. Novine podsjećaju kako je svojedobno upravo Prescott, dok je bio u opoziciji, napadao konzervativnu vladu Johna Majora zbog seksualnih skandala njegovih ministara, tvrdeći kako se “utapa u blatu”. Za Blaira je stvar dodatno nezgodna jer su se gotovo istodobno još dvoje njegovih ministara našli usred afera: ministar unutarnjih poslova Charles Clarke jer je njegovo ministarstvo pustilo iz zatvora opasne inozemne kriminalce zanemarivši sudske odluke da moraju biti protjerani, te ministrica zdravlja Patricia Hewitt za koju zaposlenici u državnim zdravstvenim ustanovama tvrde da im je lagala o svojim planovima za smanjenje plaća medicinskim sestrama. Budući da su takve afere najčešće ministre stajale njihovih položaja, govori se da bi takva sudbina mogla snaći i Prescotta. Ipak, ima i novinskih komentara koji tvrde da se Prescottu ništa neće dogoditi i da će ga Blair zaštititi, jer da seksualne afere uništavaju karijere ministara samo kad razore predodžbu koju oni sami o sebi stvaraju u javnosti kao o poštenim, uglađenim, moralnim osobama. Prescottova afera teško može naškoditi njegovoj slici u očima britanske javnosti.

On nije tipičan predstavnik britanskog političkog establishmenta. Dok danas i Konzervativnom i Laburističkom strankom dominiraju visokoobrazovani, politički školovani ljudi, Prescott je nešto sasvim drugo. Gotovo da i ne može biti veće razlike po obrazovnoj i mentalnoj konstituciji između premijera Blaira i njegova zamjenika, ali oni već godinama odlično surađuju. Prescott je laburist starog kova, kakvi su u stranci dominirali prije pola stoljeća, kad je još djelovala kao stranka radnika sklona socijalističkim idejama. Tada je bila pod kontrolom moćnih sindikata, koji su upravljali njenom politikom. Tako je bilo sve dok ju Blair nije usmjerio prema tzv. trećem putu. Da bi to mogao, Blair je morao imati saveznike i među predstavnicima sindikalnih interesa. Takvog saveznika našao je upravo u Prescottu, koji se u stranačkoj hijerarhiji penjao baš zato što je došao iz sindikata.

Rodio se u Prestatynu u sjevernom Walesu 31. svibnja 1938. Otac mu je bio željezničar, majka rudarova kći. Ondje je pohađao osnovnu školu i bio iznimno loš učenik pa nije uspio položiti malu maturu, zbog čega se nije mogao dalje školovati. Danas se zna da je bilo tako jer je patio od disleksije, teškoće pri čitanju, koja tada još uopće nije bila poznata. Godinama radio kao kuhar i konobar na trgovačkim i putničkim brodovima. Kad je već postao zamjenikom premijera, susreo se sa stranim državnikom. Njegov sugovornik rekao mu je da mu je žao što su se tek sad upoznali, a Prescott ga je prekinuo rekavši da su već razgovarali na jednom krstarenju. Sugovornik je Prescottu rekao da se ne sjeća da ga je upoznao među putnicima, a Prescott mu je odgovorio da ga i nije upoznao među putnicima, nego da su se razgovarali dok ga je on posluživao. Između raznih krstarenja, dok je bio na kopnu, Prescott se privremeno zapošljavao kao konobar ili kuhar u restoranima u mjestu u pokrajini Chester kamo se njegova obitelj preselila. Tako je 1960. radio kao kuhar u robnoj kući Quaintways. Ondje se zagledao u Pauline Tilston, dvije godine mlađu djevojku koja je u istoj robnoj kući radila kao frizerka. Bila je toliko slična glumici Elizabeth Taylor da je sudjelovala u natjecanjima za njezinu dvojnicu. Kad joj je ponudio brak, rekla mu je kako je kao 16-godišnjakinja rodila izvanbračnog sina iz kratke veze s nekim Amerikancem. Dijete nije mogla sama podizati pa ga je dala na usvajanje. Vjenčali su se 1961. i dobili dva sina. S njenim prvim sinom Paulom, koji je postao policajac, stupili su u kontakt tek prije nekoliko godina.

Prescott je sljedećih godina mnogo putovao, ali je postao vrlo aktivan u sindikatu pomoraca, preko kojeg je poslije ušao i u politiku. Kao sindikalist upisao se na sveučilište i diplomirao ekonomiju a 1970. prvi je put izabran u britanski parlament. Bio je i član Europskog parlamenta. U Laburističkoj stranci postao je jedan od vođa lijevog krila, u vrijeme kad je počela jačati umjereno desna struja mlađih obrazovanih političara oko Blaira. Blair je shvaćao da nakon dugog niza godina neuspjele lijeve politike Laburističku stranku treba promijeniti i smanjiti utjecaj sindikata, jer su upravo sindikalisti skloni socijalističkim idejama, te su čak nametnuli stranci stav kako cijelu britansku industriju treba nacionalizirati, zbog čega većina Britanaca nije htjela glasovati za laburiste. U statutu stranke bila je odredba koja je sindikatima osiguravala većinu u stranačkim tijelima. Blair je pokrenuo inicijativu da se uvede glasovanje jedan čovjek - jedan glas, da stranka prestane biti rob sindikata. No zbog dotadašnjeg načina glasovanja to nije mogao postići bez podrške barem nekih sindikalista. Prescottu mu je bio spreman pomoći. Tako su oni sklopili savez, a Blair mora Prescottu biti vječno zahvalan jer bez njegove podrške ne bi uspio slomiti sindikalnu ljevicu i toliko promijeniti stranku da je ona 1997. pobijedila na izborima. Između pravnika Blaira koji je diplomirao na Oxfordu i neukog Prescotta stvoreno je čvrsto savezništvo. Prescott je ostao odan Blairu, a Blair je štitio svadljivog ali duhovitog Prescotta i kad je upadao u razne afere. Prescott je sklon ispadima, skandalozno loših manira, u novinama se pisalo da se na službenim ručkovima podriguje i pušta vjetrove. Prescott je Blairu i dalje bio koristan jer je bio njegova glavna veza sa stranačkom ljevicom, a hrabrog Prescotta slao je na razne neugodne zadatke kad je trebalo gasiti lokalne stranačke pobune ili objašnjavati neugodne vladine odluke nezadovoljnim biračima. Najpoznatiji incident u kojem je Prescott sudjelovao zbio se 2001. U sklopu tadašnje predizborne kampanje stigao je u gradić Rhyl u sjevernom Walesu da održi predizborni govor.

Njegov autobus dočekala je skupina nezadovoljnika koji su držali transparente i vikali. Bili su ljuti zbog politike vlade prema farmerima i vladine namjere da zabrani neke vrste lova. Prescott je počeo prolaziti kroz gomilu prema vratima zgrade gdje je trebao održati govor, a tada je netko na njega bacio jaje. Netko je nasrnuo na Prescotta pa je u općem natezanju izmijenio više udaraca s napadačima a na televizijskoj snimci vidjelo se kako jednog od napadača pogađa šakom u bradu. Budući da je posve neuobičajeno da napadnuti političar fizički reagira, zahtijevalo se da podnese ostavku, ali Prescott je rekao da mu to ne pada na pamet jer se samo branio od neprijateljske gomile, a da sve ostalo prepušta policiji koja će istražiti događaj. S vremenom je britanska javnost prihvatila da je zamjenik premijera čovjek na kojeg se ne mogu primjenjivati regule uobičajene za druge ministre. Njemu je bilo oprošteno mnogo toga što drugim ministrima ne bi. Čak se sada čuje da ovo što je sada otkriveno Prescottu nije bila prva ljubavna eskapada, da se u političkim krugovima godinama o tome pričalo, ali da je on dosad bio diskretan. Supruga mu je sve javno oprostila. Stoga neki britanski politički komentatori ne vjeruju da će Prescott izgubiti položaj, iako se ne može isključiti da sljedećih dana britanski tisak otkrije još neke kompromitantne činjenice o Prescottu, što bi promijenilo njegov položaj. To se ne može isključiti jer je i Prescottova ljubavnica, koja i dalje radi kao njegova tajnica, odlučila unovčiti aferu, pa se dogovorila s listom Mail on Sunday da proda svoju priču za čak 100.000 funti. Ako je list bio spreman platiti tako velik novac, u onome što ona može otkriti zacijelo je nešto zaista eksplozivno.

TRADICIJA PRELJUBA L

jubavnici laburisti John Prescott je treći član Blairove vlade uhvaćen u seksualnoj aferi. Zbog ljubavnih izvanbračnih veza svije su položaje morali napustiti sada već pokojni ministar vanjskih poslova Robin Cook i ministar unutarnjih poslova David Blunkett.

AKTUALNI VLADININI PROBLEMI

Afere Blairovih ministara Osim afere Prescott britansku vladu tresu i drugi skandali. Na udaru je ministar unutarnjih poslova Charles Clarke jer je njegovo ministarstvo pustilo iz zatvora opasne inozemne kriminalce zanemarivši sudske odluke da moraju biti protjerani. A zaposlenici u državnim zdravstvenim ustanovama tvrde da im je ministrica zdravlja Patricia Hewitt lagala o svojim planovima za smanjenje plaća medicinskim sestrama.

>email to:Maroje Mihovilovic

Vezane vijesti

Foto: Humanitarni koncert za Katarinu Brajdić koja je ostala bez noge

Foto: Humanitarni koncert za Katarinu Brajdić koja je ostala bez noge

U sportskoj dvorani prirodoslovne škole Vladimira Preloga , održan je koncert za Katarinu Brajdić koja je nastradala u teškoj prometnoj nesreći gdje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika