06.05.2006. / 12:36

Autor: Boris Beck

Književne brigade

Tuđman: mesija bez vojne knjižice

Badava Andrija Hebrang viče da se nađu krivci što Franjo Tuđman nije nigdje evidentiran kao hrvatski branitelj, badava Đuro Dečak kaže da je to sramotno i nedopustivo, krivo Miomir Žužul tvrdi da je za to kriva administracija. Kriv je Tuđman jer je on bio iznad svega i nikad mu nije palo na pamet da bi se trebao držati nekog zakona. Tuđman je sebe doživljavao kao mesiju, a mesija sigurno ne čeka u redu u općinskom vojnom odsjeku da mu izdaju vojnu knjižicu ili obilazi kancelarije da mu u radnu knjižicu upišu da je predsjednik Republike (iako bi on više volio da napišem Predsjednik republike).
Ludwig Wittgenstein - čovjek koji je u 20. stoljeću bio u filozofiji genij onako kako je to bio Einstein u fizici - istaknuo se na Istočnoj fronti u Prvom svjetskom ratu hrabrošću i požrtvovnošću; nikavu medalju nije nikada dobio jer su bitke u kojima je sudjelovao bile izgubljene, a Austro-Ugarska nije davala odlikovanja za poraze. Kod nas bi dobio orden, kao što će i generalu Norcu biti dodano još 2160 bodova za sudjelovanje u ratu u kojem se istaknuo ratnim zločinima.
Tuđman nije uvijek bio nemaran u vezi sa svojim članstvom u raznim organizacijama. Uredno je postao član i Društva književnika Hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jer mu je značilo nešto njihovo priznanje (to jest, nije bio siguran u svoju književničku i znanstvenu vrijednost, i to s pravom). Ali hrvatska država i vojska - to je bio on, i nikakvi mu dokumenti nisu trebali da to dokaže. Ludwig Wittgenstein nije u rat morao ići - kao ni njegov brat pijanist koji je izgubio ruku na Zapadnoj fronti - jer im je otac bio jedan od najbogatijih Bečana. Ali nisu željeli biti iznad zakona.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika