Objavljeno u Nacionalu br. 547, 2006-05-08

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Milić novinar godine, Kutle menadžer godine

HRT-ova nagrada «Ivan Šibl» preimenovana u Goranovu nagradu

Ivan StarčevićIvan Starčević ZLIKAVCI Četvrtak, HRT 2, 21.15 vijenac

U hrpi uobičajeno zastarjelih zlikavačkih reakcija i komentara (tri tjedna zaostatka) ističemo zamisao o Sinjskoj alki na nov način, jer za strahote nikad nije prekasno: Luka Podrug da visi umjesto alke i da alkari njega gađaju kopljem u stražnjicu.

VIJESTI IZ KULTURE Četvrtak, HRT 1, 23.45 vijenac

Dok mi gledamo mnogostruko talentiranog g. Tita Bilopavlovića (pjesnika, novinara, urednika, oca i muža) kako na promociji stoji i nešto iz nečega čita, novinarka Ivona Haller obavještava nas da je naš ugledni povjesničar medija, što je istina, dr. Nikola Vončina (i to je istina: rez na Vončinu) objavio knjigu «Doba 'krugovaša'». Vidimo naslovnu stranicu, a za podnaslov treba uzeti devet kockica leda iz čaše s bezalkoholnim pićem i ravnomjerno ih rasporediti po gornjoj horizontalnoj plosi videja. Na zamrznutoj slici tada se vide sitna slova 'Ljetopis hrvatske radio-drame od 1964. do 1968. godine'. Tek će teški manijaci, ili mr. Freeze osobno, moći dešifrirati mravlje nožice na dnu prve stranice gdje piše, navodno: biblioteka Hrvatski radio. Vončinine nezaobilazne i pionirske knjige o povijesti onoga što su nam emitirali TV i radio-aparati dakle imaju izdavača kod kojeg ih možete naručiti.

VIJESTI Subota, RTL TV, 18.45 dva kaktusa

Došao je američki potpredsjednik Dick Cheney. Novinarska sirotinja komercijalne RTL TV o tom posjetu misli na rudlavu debelu dlačicu isto što i politički onesviješteni krojači javnog Dnevnika javne HRT, samo što komercijalci to moraju priopćiti kraće. Zato voditeljica Dorotea Lazanin otvara vijesti kvalifikacijom «jedan od najvećih američkih dužnosnika koji je ikad posjetio Hrvatsku». A Clinton u lažnoj pilotskoj jaknici, a Tricky Dick (Richard Nixon) 1971. u Zagrebu? Nismo u pravu. Pompoznom formulacijom da je g. Cheney 'jedan od najvećih ikad' htjelo se ocrtati ushit nacije, a hijerarhijske trice i kučine (ubacite 'r' po nahođenju) tu su potpuno nevažne. Da je riječ prvenstveno o emocijama mogli smo se uvjeriti sutradan, kad su iste RTL Vijesti u isto doba dana obznanile da je američki potpredsjednik «napustio Hrvatsku». Čovjek je jednostavno otputovao, išlo mu se kući dan ranije, ali nema tu mjesta ravnodušnosti. Mora se ići iz ushita u očaj, inače bi Amerikanci posumnjali . Nedjeljni Dnevnik HRT-a javlja da su g. i gđa Cheney otputovali kući (napustili Hrvatsku) 24 sata prije nego što je bilo predviđeno programom iz vrlo jednostavnog razloga, počujte: «Oni jednostavno žele spavati u vlastitom krevetu – objasnio je njegov glasnogovornik.» Kako su to dragi i jednostavni ljudi! Očekivali smo takav komentar, ali se Goran Milić nekim čudom ipak suzdržao. Možda je trebao uletjeti g. Obrad Kosovac, to bi bila prava šansa za njega i njegovu sijedu kosu.

DNEVNIK NOVE TV Subota, Nova TV, 19.00 vijenac


Izvještavajući o Cheneyu u Dubrovniku s daleko više neposrednosti, uvjerljivosti i živosti nego što su pokazali njeni kolege s HRT-a i RTL TV-a, reporterka Ivana Petrović uspjela je još i vlastitim novinarskim talentom jedina iskopati priču o svadbi mještana (Marijane i Đure), što je u subotu održana u hotelu u kojem je odsjeo američki potpredsjednik. Svatovi su rekli kako ne bi imali ništa protiv toga da i on dođe na svadbu. Što bi mu otpjevali? Pjesmu iz odličnog bosanskog filma «Gori vatra» Pjera Žalice (autor Saša Lošić, pjeva gđa Žalica). Za one koji nisu sigurni, mladići su izveli njen poznati pripjev, bumo rekli refren, 'iznad Tešnja zora sviće, dobro doš'o predsjedniče'.

ZUHRA SHOW Subota, Nova TV, 20.10 dva vijenca

Gostovanje «Leta 3» bilo je senzacija koja je obilježila emisiju, naročito njihova zadnja pjesma izvedena uz potporu plesačica u bijelim hlačama obilato zamrljanim menstrualnom krvlju. Da ne bi bilo zabune, bile su odjevene u majice s natpisom (djeco, oprostite) «Riječka pička». Odakle vi kao priznati umjetnici u jednoj ovako blesavoj emisiji – pita na kraju Mirko dvojicu iz «Leta 3», što ističemo kao ilustraciju stalnog buntovnog odnosa posilnog Mirka prema šefu Zuhri.

ZAJEDNO SMO 50 GODINA Nedjelja, HRT 1, 16.22 vijenac

Emisije pučke i predajne kulture «s nama» su 40 godina, pa nam se sada, po najnovijem općem običaju HRT-a, serviralo sve najbolje iz prošlosti. Program narodne glazbe i običaja tu je bez mrlje, posebno zahvaljujemo na riječima Bože Potočnika krhkosti folklora i o prevarenim očekivanjima s početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kako će sad, kad imamo državu, hrvatski izvorni folklor doživjeti procvat na Hrvatskoj TV. RED CARPET Nedjelja, Nova TV, 17.55 kaktus Voditelj i urednik Danijel Delale ima za svoju treću funkciju pseudonim. Kad radi kao novinar uzima kodno ime No Name, pa je tako bilo i ovaj put kad je pustio svoj intervju s Halidom Bešlićem, gospodinom iz Bosne koji pjeva sevdalinke i voli r'n'r.

DNEVNIK Nedjelja, HRT 1, 19.30 kaktus

Najprije je danas popodne išla jedna politička emisija skromne, pametne i simpatične Silvije Luks, a onda je isti takav politički slijepac kakva je i ona, navečer u svojem Dnevniku najavio još jednu njenu političku emisiju. Ne samo najavio nego i pustio dio njenog prenemaganja koje će u cjelini dobiti na važnosti kad za dva tjedna Crnogorci izađu na referendum o nastavku ili kidanju veza s majčicom Srbijom. Predlažemo da se Goranu Miliću i Silviji Luks ukažu još neke počasti, jer trenutak je idealan. HRT slavi svojih 50 godina, pa bi trebalo napraviti i presjek najboljih Dnevnika, od prapočetaka do danas. Nema tu mjesta nikakvom sramu. EPICENTAR Nedjelja, Nova TV, 21.40 vijenac Iako i nadalje s tragičnim nedostatkom samopouzdanja i takta (što je u njenom slučaju samo po sebi razumljivo), voditeljica Mirjana Hrga dovela je razgovor o drogi do logičnog kraja: kada bi bilo političke volje, nestalo bi i droge i dilera, no hrvatski političari ne žele posegnuti za jedinim efikasnim sredstvom, a to je oduzimanje nezakonito stečene dobiti. Nikako im nije u interesu da kriminalcima oduzimaju novac, jer bi tada i sami morali vraćati vlastitu nezakonito stečenu imovinu. Hrvatski političari čekaju da na njihov zločin, počinjen u pretvorbi društvenog vlasništva u privatno, padne zastara i tek tada se može očekivati bilo kakva akcija protiv droge. Liječnik Slavko Sakoman dobio je za ove svoje riječi klimoglav voditeljice i troje gostiju u studiju, no jedini je Goran Bare znao čemu daje podršku. Ispričao je kako je u Vinkovcima isti policajac bio glavni za suzbijanje droge i glavni šef mafije koja je trgovala drogom. Kad je počeo rat, gospodin je pobjegao u Bosnu, pa ga je tražila i policija i mafija i sada je vjerovatno mrtav.>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika