Objavljeno u Nacionalu br. 547, 2006-05-08

Autor: Plamenko Cvitić

TAJNI SVJEDOCI PROTIV BRANIMIRA GLAVAŠA

Svjedoci 1 i 06: Glavaš je naredio likvidacije

MUP je 5. travnja Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša, nakon što je pronašao dvojicu bivših pripadnika Glavaševe bojne koji su kao zaštićeni svjedoci već dali izjave na sudu i potvrdili da je on osobno 31. kolovoza 1991. u Osijeku naredio likvidaciju Đorđa Petkovića

Branimir Glavaš: “Rekao sam vam da pazite na njih, sada likvidirajte i onog drugog”Branimir Glavaš: “Rekao sam vam da pazite na njih, sada likvidirajte i onog drugog”Kad je u srijedu 5. travnja ove godine primio kaznenu prijavu 511-07-22-KU-262/06, koju mu je podnijela Policijska uprava osječko-baranjska na čelu s načelnikom Vladimirom Faberom i koja tereti Branimira Glavaša da je naredio ubojstva i mučenja civila, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije imao mnogo izbora - zbog ozbiljnosti iznesenih optužbi, u najkraćem roku zatražio je dodatno izvješće koje mu je iz osječke policije stiglo 24. travnja. Već idući dan iz svog je ureda otposlao dva dokumenta: istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu otposlao je nacrt istražnog zahtjeva protiv dvojice okrivljenika, Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, a predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu stigao je Zahtjev za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Branimira Glavaša.

Najveći uspjeh policijskih istražitelja, koji su devet mjeseci istraživali slučaj Glavaš, je pronalazak dvojice bivših Glavaševih suboraca koji će kao tajni i zaštićeni svjedoci, osim Krunoslava Fehira, u kaznenom postupku protiv Glavaša potvrditi da je on 31. kolovoza 1991. izrekao rečenicu koja ga najizravnije tereti za ubojstva srpskih civila u Osijeku: “Rekao sam vam da pazite na njih, sada likvidirajte i onog drugog”. Na temelju iskaza Fehira, svjedoka 1 i svjedoka 06 Glavaša se optužuje da je ne samo osobno rukovodio tim ljudima, već i naredio likvidaciju Dorđa Petkovića a posredno i Čedomira Vučkovića. Sudeći po Zahtjevu koji je predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu u utorak 25. travnja 2006. poslao Ivica Ovčar, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, a na temelju kojeg bi saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo pripremiti prijedlog odluke koju će donijeti Hrvatski sabor na sjednici u srijedu 10. ožujka, u istrazi protiv Glavaša osječka policija je na čelu s Vladimirom Faberom u proteklih devet mjeseci, od prošlogodišnjeg iskaza svjedoka - pokajnika Krunoslava Fehira, došla do bitnih, novih dokaza koji saborskog zastupnika Branimira Glavaša terete za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Glavaš je to učinio na način da je naložio ili propustio spriječiti postupanje osoba nad kojima je imao nadzor i koje su mu bile podređene, a što je dovelo do smrtnog stradavanja dvije osobe, te mučenja i nanošenja tjelesnih ozljeda i duševnih patnji prema najmanje pet osoba a sve su te osobe bile iz reda civilnog stanovništva. Kako piše u Zahtjevu, temeljem prikupljenih iskaza i materijalnih dokaza, “utvrđeno je da je Branimir Glavaš od srpnja do rujna 1991. obnašajući dužnost sekretara Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i dužnost zapovjednika 1. bojne osječkih branitelja odgovoran za smrt dvojice civila, Čedomira Vučkovića i Dorđa Petkovića, koje su 31. kolovoza 1991. pripadnici 1. bojne priveli u jednu od garaža Glavaševog sekretarijata”. Kako se ističe u Zahtjevu, ondje su ih iste večeri pripadnici te postrojbe Zoran Brekalo i Krunoslav Fehir zlostavljali te naložili Vučkoviću da popije kiselinu istočenu iz akumulatora, a kad je zbog jakih bolova provalio vrata na garaži, Krunoslav Fehir je u njegovu smjeru ispalio nekoliko hitaca koji su Vučkovića pogodili u trbuh i desnu podlakticu.

Naknadnom obdukcijom utvrđeno je da Vučković nije preminuo od Fehirovih metaka već od trovanja sumpornom kiselinom, a ta će činjenica zasigurno poslužiti samom Fehiru koji će svoju krivnju, kako ističu Nacionalovi sugovornici iz pravosuđa, zasigurno pokušati umanjiti svaljujući odgovornost na svog suborca Zorana Brekala, koji je u Osijeku poginuo nekoliko mjeseci kasnije. U nacrtu istražnog zahtjeva stoji i tvrdnja koja Branimira Glavaša dosad najteže i najdirektnije optužuje za ubojstvo i predstavlja najnovije otkriće istražitelja: “vidjevši što se dogodilo s Vučkovićem, Branimir Glavaš je prisutnim pripadnicima 1. bojne (Fehiru i Brekalu) rekao: ‘Rekao sam vam da pazite na njih, sad likvidirajte i onog drugog’, nakon čega je Đorđe Petković odveden iz garaže i od tada mu se gubi svaki trag”. Da je Glavaš doista izgovorio navedene riječi i time izravno naložio ubojstvo Đorđa Petrovića, osim Krunoslava Fehira, čiji je iskaz poznat javnosti još od srpnja prošle godine, MUP i državno odvjetništvo odnedavno raspolažu s iskazima još dvojice zaštićenih svjedoka, koji se u službenim dokumentima navode tek kao “svjedok 1” i “svjedok 06”. Time je obznanjeno da su u proteklih devet mjeseci načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zaključili da, osim Krunoslava Fehira, za čvrstu optužnicu protiv Glavaša trebaju naći i dodatne svjedoke. Kako je te večeri u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku bilo mnogo pripadnika 1. bojne, izgledno je da su zaštićeni svjedoci 1 i 06 osobe iz najbližeg Glavaševog kruga, pa bi njihovi iskazi mogli biti ključni za presudu protiv njega. Upravo iz tog razloga, njihovi su identiteti još uvijek najstrože čuvana tajna, a vjerojatno će i u sudskom procesu njihova imena biti zaštićena. Dokazni materijal u postupku protiv Glavaša bit će i članak objavljen u Slobodnom tjedniku 5. rujna 1991. godine, gdje se likvidacija Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića pokušala prikazati kao pokušaj atentata na Glavaša, no u velikoj je brzini napravljeno nekoliko krupnih pogrešaka: pretpostavlja se da su nakon Vučkovićeve likvidacije djelatnici Glavaševe bojne odveli Đorđa Petkovića, svjedoka Vučkovićeve likvidacije, na obalu Drave i ondje ga usmrtili.

Tek kasnije te noći odlučeno je da se te dvije likvidacije prikažu kao rezultat neuspjelog atentata na Branimira Glavaša, no kako je Petkovićev leš odnijela Drava, u Slobodnom tjedniku je objavljena fotografija mrtvog tijela Čedomira Vučkovića, a u članku se navodilo da je riječ o Petkoviću. Nakon što je objavljen taj broj Slobodnog tjednika, mnogi su Osječani uočili tu grešku, a sumnju u priču o pokušaju atentata pojačavala je sama fotografija mrtvog Vučkovića, na kojoj se vidi tijelo starijeg i podebljeg muškarca u bijeloj košulji kratkih rukava za kojeg je teško vjerovati da je naoružan automatom Thompson preskočio dvometarski zid kako bi pokušao ubiti tadašnjeg sekretara narodne obrane Branimira Glavaša. U Zahtjevu državnog odvjetništva nadalje je navedeno da su pripadnici 1. bojne osječkih branitelja 12. srpnja 1991. u podrumske prostorije Glavaševog sekretarijata priveli i srpskog civila Nikolu Vasića te ga ondje udarali rukama, nogama, dijelovima oružja i palicama. 6. rujna 1991. priveli su i Ratka i Smilju Berić, roditelje bivše dopisnice beogradske Politike iz Osijeka Snežane Berić, koju su u hodniku sekretarijata tukli rukama i nogama, a tom je mučenju navodno osobno prisustvovao i sam Glavaš. U Zahtjevu upućenom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu navodi se i da je iz iskaza svjedoka utvrđeno da su pripadnici 1. BOB-a tijekom 1991. godine u prostorije sekretarijata privodili i druge osobe srpske nacionalnosti, te ih nezakonito ispitivali i psihički i fizički zlostavljali.

Bajić je veći dio policijskih izvještaja odbacio i naredio daljnju istragu, a istražni zahtjev je digao samo za ono što smatra da je u potpunosti potkrijepljeno dokazima. Sudeći po tako koncipiranom zahtjevu, Nacionalovi izvori iz odvjetničkih krugova navode da će se Glavaševa optužnica po svemu sudeći sastojati iz dva dijela: u prvom će se pokušati dokazati njegova zapovjedna odgovornost, a u drugom dijelu i njegova osobna odgovornost, pogotovo za slučajeve Čedomira Vučkovića, Đorđa Petkovića, Nikole Vasića i Snežane Berić. “Glavaševa takozvana zapovjedna odgovornost najslabiji je dio istražnog zahtjeva i moguće optužnice, jer će tužitelji morati na više načina dokazati da je on ujesen 1991. godine imao faktičnu vlast u Osijeku. On će, međutim, svoju obranu moći temeljiti na tvrdnji da je Osijek, iako u ratnim uvjetima, u to vrijeme funkcionirao kao grad te da je on sam iznad sebe imao cijelu vojnu hijerarhiju, da je postojala civilna vlast, policija, tužiteljstvo i sudstvo koji bi pravnom logikom također trebali biti odgovorni za nesprječavanje, izostanak istraga i pronalaženje krivaca za ubojstva ili njihovo procesuiranje”, ističe jedan od zagrebačkih pravnika upućen u cijeli slučaj.

U drugom dijelu optužbe protiv Glavaša, tužiteljstvo će dokazati njegovu osobnu odgovornost, odnosno da je naredio zlostavljanja najmanje dvoje srpskih civila, Nikole Vasića i Snežane Berić, te privođenje i likvidaciju Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića. Iz krugova bliskih Glavašu proteklih se dana može čuti da će njegova obrana biti temeljena na dosljednoj tvrdnji da je cijeli proces protiv njega politička namještaljka kojom se vrh vladajuće stranke želi Glavašu napokon osvetiti za izborni gubitak Slavonije, ali i početi s pripremama za sljedeće parlamentarne izbore, budući da neki domaći politički analitičari ističu da je premijer Ivo Sanader shvatio da će, ako se vrlo ozbiljno ne angažira u Slavoniji, HDZ na sljedećim izborima izgubiti vlast, jer je upravo iz tog dijela Hrvatske HDZ od osnutka Hrvatske dobivao najviše saborskih mandata. Premda među HDZ-ovim članovima potajno vlada zadovoljstvo zbog najnovijih događanja vezanih uz Branimira Glavaša, mrsku dužnost da demantira svojevrsnu zluradost unutar HDZ-a pripala je upravo Vladimiru Šeksu.

On je proteklog vikenda novinarima morao objašnjavati da vjeruje u nevinost svog bivšeg prijatelja, te da mu “želi svaku sreću u postupku”. U domaćim se političkim krugovima te Šeksove izjave ne shvaćaju kao čin iskrenosti, već kao njegov pokušaj ublažavanja odnosa s Glavašem, jer je riječ o čovjeku koji o sadašnjem predsjedniku Sabora, budući da su bili najbolji prijatelji gotovo petnaestak godina, vjerojatno zna više no itko. Uostalom, Glavaš će, kako saznaje Nacional, u sljedećim tjednima svoju obranu temeljiti i na tvrdnji da političku uvjetovanost procesa protiv njega dokazuje i činjenica da mu se pripisuju tek dva ubojstva, a da se aktualna politička vlast u Hrvatskoj nije potrudila do kraja rasvijetliti ostala neriješena ubojstva u Osijeku 1991. i 1992. godine, kojih je prema različitim procjenama u tom periodu bilo između 66 i 118. Kako ističu Nacionalovi izvori, Branimir Glavaš već godinama posjeduje popise i dokumente o nekim osječkim ubojstvima koji bi mogli kompromitirati današnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a neće ostati dužan ni hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. Upravo je njemu, kako ističu Nacionalovi izvori, Glavaš prije mjesec dana slao poruke upozorenja da bi njegovim pritvorenjem u pritvoru mogli završiti i neki danas visoki državni dužnosnici. Zbog tih razloga, posljednjih dana vlada veliko iščekivanje saborskog zasjedanja u srijedu 10. ožujka, jer bi tada Branimir Glavaš mogao iznijeti vrlo ozbiljne optužbe na račun svojih nekadašnjih stranačkih kolega. Ako te optužbe potkrijepi dokumentima koje navodno posjeduje, bit će to vrlo neugodno iznenađenje za HDZ čiji će rejting biti vrlo ozbiljno ugrožen.

Šokantan Glavašev citat

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u utorak 25. travnja poslao je u Hrvatski sabor zahtjev za odobrenje provođenja istrage protiv saborskog zastupnika Branimira Glavaša. Isti dan pod oznakom K-DO-105/06 poslao je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu nacrt istražnog zahtjeva protiv Glavaša. U oba dokumenta navode se Glavaševe riječi kao glavni razlog zbog kojeg je predložena istraga na temelju kršenja ratnih prava i zločina protiv civila, zbog čega bi Branimir Glavaš mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od 5 do 20 godina.

GLAVAŠ:
'Mogu me poslati u Guantanamo'

"Nevin sam a to ću svima i dokazati", kazao je prošle subote Branimir Glavaš Nacionalovom novinaru. "Vidiš, već nekoliko dana vodim sina svugdje sa sobom da vidi kako ljudi reagiraju kad me vide. Moj Filip vidi da mi sa svih strana pristižu pozdravi i izrazi podrške, ljudi znaju da sam žrtva HDZ-ovog političkog procesa. I kad smo maloprije stigli u Zagreb, ljudi su nas na semaforima pozdravljali iz automobila. Mogu me i ‘zatarabiti’, ja se ni toga ne bojim. Od Sanadera, Šeksa i HDZ-a čovjek može svašta očekivati, pa i to. Ali, ni to im neće puno pomoći u montiranom procesu protiv mene. Iako nemaju nikakvih normalnih dokaza protiv mene, svojim političkim moćima mogu izigrati hrvatsko pravosuđe i ‘srediti’ nekakvu presudu. Baš me briga i ako me stave u zatvor, mogu me i u Guantanamo poslati", kazao je raspoloženi Glavaš. Na pitanja kako će izgledati njegova obrana i što će sljedećih dana govoriti sa saborske govornice, jer mnogi u Hrvatskoj pretpostavljaju da mu je sad svejedno i da nikog više neće štedjeti, Branimir Glavaš samo se osmjehivao i govorio: "Vidjet ćemo".

SLAVONSKE ŽRTVE

Nerazjašnjena ubojstva

UBOJSTVA U OSIJEKU

1991.
Duško Bošnjak, Darko Šurina, NN ženska osoba u Dravi, NN muška osoba u Dravi, Svetislav Vukajlović, Milenko Stanar, Tihomir Međugorac, Milutin Kutlić, Zoran Goluža, Petar Ladnjuk, Milivoj Stojaković, Mato Šabić, Slavko Macura, Ernest Čizmadija, Dušan Bekić, Čedomir Vučković, Dragan Bekić, Đorđe Petković, Branko Lovrić, Damir Zdenčanin

1992.
Alija Šabanović, Mara-Janja Drpić, Bogdan Počuča, Veselko Baletić, Nikola Ličina, Radoslav Drpić, Čedomir Mitrović, Silvija Selmani, Dobrivoje Stanković, Stevan Čuća, Goran Mladina, Anđa Dronjić, Jovan Grubić, Dragutin Opačak

UBOJSTVA U ŽUPANIJI

Ubojstva izvan grada Osijeka
(ostala mjesta u županiji)
1991.
Vjekoslav Tokić, Ljubiša Kovačević, Milorad Đekić, Jovan Novaković, Salim Kalabić, Zoran Pokrajac, NN muška osoba kod Metlinaca, Slobodan Radosavljević, Čedomir Zarić, Vladimir Zarić, Karlo Rajić, Antun Milak, Njegoslav Romić, Ivan Beronja, Marija Milak, Zvonimir Štokom, Šimun-Laslo Kenjvašo, Josip Mezga, NN muška osoba u Antunovcu, Dorotea Vadlja, Josip Tomašek, Pavo Horvat, Pavo Šarac, Vlado Mesarić, Zora Aćimović, Stjepan Perić, Danijel Dorić, Pero Bandov, Đuro Lalić, Ranko Soldo, Franjka Bandov, Vlado Karnik, Irena Karnik, Rudolf Jukić, Josip Lazar, Nadica Lazar, Melanija Bojanić, Dušan Bojanić, Branka Bojanić, Tomo Bister, Veselin Adamović, Gospava Adamović, Lazar Jerinić, Zorna Petrović, Dušan Milojević, Svetislav Sandić

1992.
Dragica Gvozdenović, Stevan Gvozdenović, Vladimir Grubor, Ljubomir Grandić, Mile Patković, Branko Prekup, Đuro Vukas, Nuredin Kurtali, Stevan Lazić, NN muška osoba kod Petrijevaca, Anđa Vlahović, Ruža Grofec, Martin Adam, Ivan Jumić, Ivan Lilek, Pavo Šarac, Stevan Nađ, Valent Sambolec, Stjepan Ivičić, Josip Zorčec, Milan Pasarić, Josip Banić, Marica Čavlek, Mato Čavlek, Stipo Skeledžija, Marko Andrić, Marta Andrić, Marija Strahinja, Gertruda Puzić, Lajoš Horvat, Stjepan Matija, Nemanja Kovačević, Milan Ljuština, Petar Milić

PROCEDURA KOJA SLIJEDI

Iščekivanje pritvora

Prema dokumentima koji su u posjedu Nacionala, Državno odvjetništvo zasad još nije zatražilo pritvor, odnosno ‘zahtjev za lišavanje slobode’ za Branimira Glavaša, no osim Mladena Bajića, to u kratkom roku može učiniti i istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda. Kako ističu Nacionalovi izvori, to bi se moglo dogoditi već na saborskoj sjednici u srijedu 10. ožujka. Ako sabor Glavašu izglasa pritvor, on bi u njemu mogao biti do izricanja prvostupanjske presude suda. U proteklih nekoliko dana istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu pripremio je sve što je potrebno za službeno rješenje o otvaranju istrage, a kako doznaje Nacional, neki od svjedoka, koji nemaju povjerenja u osječku policijsku upravu, direktno su svoje iskaze davali istražnom sucu, što bi moglo ubrzati cijeli postupak. Zaključivanjem istrage nakon Glavaševa saslušanja, istražni sudac će kompletan spis poslati natrag u Državno odvjetništvo koje bi trebalo podići optužnicu temeljem koje će otpočeti sudski proces. Činjenica da je Državno odvjetništvo nacrt istražnog zahtjeva predalo županijskom sudu u Zagrebu, ide u prilog tvrdnji da će se i sam sudski proces na kraju voditi u Zagrebu, a ne u Osijeku.

DOKAZNI MATERIJAL

Članak iz ST-a dokaz na sudu

Među dokazima koji Branimira Glavaša terete za naređivanje ubojstva Đorđa Petkovića, nalazi se i članak objavljen u Slobodnom tjedniku 5. rujna 1991., u kojem je Đorđe Petković naveden kao neuspjeli atentator na Glavaša, a budući da je Petkovićev leš bačen u Dravu još 31. kolovoza, umjesto njega je u novinama objavljena fotografija na kojoj se vidi beživotno tijelo Čedomira Vučkovića, ostarjelog debljeg čovjeka u bijeloj košulji kratkih rukava, što je mnoge navelo da posumnjaju u istinost priče o atentatu.

GLAVAŠEVA OSVETA

Bura u Saboru

U hrvatskoj javnosti s nestrpljenjem se očekuje saborska sjednica u srijedu 10. ožujka, jer bi na njoj Branimir Glavaš mogao ozbiljnim optužbama napasti svoje nekadašnje stranačke kolege. Kako ističu Nacionalovi izvori, Glavaš već godinama posjeduje popise i dokumente o nekim osječkim ubojstvima koji kompromitiraju Vladimira Šeksa. Osim toga, Glavaš bi Šeksa mogao javno optužiti i za ubijanje srpskih civila u tzv. trojkama, prijekim sudovima koji su po Slavoniji likvidirali i srpske, ali i hrvatske civile, o čemu Glavaš navodno ima i pisane dokaze. Nacionalovi izvori ističu da Glavaš neće štedjeti ni premijera Ivu Sanadera, kojeg bi mogao optužiti za lažiranje izbora na 7. općem saboru HDZ-a, na kojem je današnjem predsjedniku HDZ-a pobjedu protiv tadašnjeg protukandidata Ivića Pašalića pobjedu omogućio upravo Branimir Glavaš i pripadnici osječke zaštitarske tvrtke Borbaš security.

MISTERIJA IZ DONJEG MIHOLJCA

Gdje su sanduci s dokazima?

Osim poznatih dokaza, u mogućem sudskom procesu protiv Branimira Glavaša mogli bi se pojaviti i dokazi iz desetak velikih sanduka punih dokaznog materijala, koje je u najvećoj tajnosti tadašnji okružni tužitelj Krunoslav Olujić iz Osijeka prebacio u Donji Miholjac. Budući da je u tjednima uoči pada Vukovara u Osijeku vladao strah da bi ubrzo mogao pasti i Osijek, ali i činjenice da su tužitelji bili pod velikim pritiscima zbog istraživanja svih slučajeva ubojstava pa je postojao strah da netko namjerno ukloni dokaze, najuži tim Krunoslava Olujića jedne je jesenske večeri odlučio potajno iz grada iznijeti sanduke s dokumentima i dokazima o ubojstvima u Osijeku. Dodatni razlog za takvu odluku bila je s pravnog stajališta bizarna zapovijed koja je jednog dana iz Zagreba telexom stigla u Osijek, a po kojoj je svo oružje kojim su počinjena kaznena djela, dakle relevantan dokazni materijal, trebalo predati kako bi se ono podijelilo u svrhu obrane Osijeka. Zbog te su zapovijedi neki od slučajeva osječkih ubojstava ostali bez ključnog dokaza - oružja počinjenja. Kako bi to barem djelomično spriječili, Olujić i nekoliko njemu najodanijih suradnika odlučili su sanduke s dokaznim materijalima pohraniti na tajnoj lokaciji u Donjem Miholjcu. Ako bi zagustilo, kako kaže Nacionalov sugovornik, postojao je i dodatni plan da se sanduci s dokazima iz Donjeg Miholjca na brzinu preko granice prebace u Mađarsku. Kad se sredinom 1992. godine situacija u Osijeku donekle normalizirala, sanduci s dokaznim materijalima vraćeni su iz Donjeg Miholjca u Osijek. Međutim, postoje indicije da tada u Osijek nisu vraćeni svi sanduci.

>email to:Plamenko Cvitic

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika