Objavljeno u Nacionalu br. 550, 2006-05-29

Autor: Ante Mihić

GOLGETER ZA SP

Ivan Klasnić Hrvat s njemačkom disciplinom u igri

IVAN KLASNIĆ (26), napadač Werdera iz Bremena, jedan je od najboljih igrača Bundeslige, a nakon što je postigao dva pogotka u prijateljskoj utakmici protiv Austrije postao je jedan od glavnih aduta reprezentacije

Ivan Klasnić i novinar NacionalaIvan Klasnić i novinar NacionalaIvan Klasnić, napadač nogometnog kluba Werder iz Bremena i hrvatske nogometne reprezentacije, s dva je postignuta pogotka u prijateljskoj utakmici protiv Austrije zainteresirao medije u Hrvatskoj i Europi. Klasnić je već nekoliko godina jedan od boljih igrača Werdera a ove ga je godine njemački sportski tjednik Sport Bild uvrstio u najbolju momčad njemačke Bundeslige. Klasnić uz bok Dadi Prši Dok je u Werderu konstantno jedan od najzapaženijih igrača, u reprezentaciji Klasnić nije igrao tako dobro. U posljednjih je nekoliko utakmica za hrvatsku reprezentaciju Klasnić ipak postizao golove a izbornik Zlatko Kranjčar sada uz Dadu Pršu ima napadača koji svojim golovima može pridonijeti još boljim rezultatima reprezentacije. Iako su mnogi u Njemačkoj i njegovom klubu smatrali da Klasnić treba igrati za njemačku reprezentaciju, on je odlučio igrati za nogometnu reprezentaciju Hrvatske. Za hrvatsku reprezentaciju Klasnić je prvi put igrao 18. veljače 2004. godine na prijateljskoj utakmici u Splitu, a nakon Europskog prvenstva u Portugalu ovogodišnje Svjetsko prvenstvo bit će njegovo najvažnije natjecanje s hrvatskom nogometnom reprezentacijom. S Klasnićem smo razgovarali u Hotelu Terme u Čatežu gdje se reprezentacija priprema za Svjetsko prvenstvo. Osim o nogometu, Klasnić je govorio o svom odrastanju u Njemačkoj, svojim roditeljima, braku, vjeri i najtežim trenucima svoje karijere.

NACIONAL: Kako objašnjavate činjenicu da ste puno bolje igrali u svom klubu nego u hrvatskoj reprezentaciji?

- Jako je teško odgovoriti na to pitanje. Ne bih se složio da je bilo puno razlike u mojoj igri za klub i reprezentaciju. Smatram da su se trebale poklopiti neke stvari kako bih i u reprezentaciji zaigrao bolje. Puno je lakše uklopiti se u igru jednog kluba kao što je Werder jer tamo provodim svaki dan s istim igračima. U Werderu sam 5 godina i već sam se naviknuo na svoje suigrače i njihove nogometne kvalitete. Smatram da sam i u reprezentaciji pokazao da sam sposoban i tu odigrati dobre utakmice kao i u klubu. Privikavanje na igru reprezentacije

NACIONAL: Smatrate li da možda igra reprezentacije nije odgovarala vašem nogometnom stilu i da je to jedan od razloga vaše slabije igre?

- Reprezentacija od dolaska Zlatka Kranjčara na mjesto izbornika igra uvijek na isti način a meni je samo trebalo malo vremena da mu se prilagodim. Vjerujem da sam u posljednjih nekoliko utakmica pokazao da mi odgovara igra reprezentacije.

NACIONAL: Mnogi mediji u posljednje vrijeme smatraju da upravo vi i Dado Pršo trebate biti dvojica najvažnijih napadača na Svjetskom prvenstvu. Koliko bi vam smetalo da nakon dobrih igara izbornik Kranjčar ipak u igru stavi nekog od drugih napadača?

- Sasvim je nevažno tko će igrati na prvenstvu, bitno je da Hrvatska postigne dobar rezultat i odigra što više kvalitetnih utkamica. Kranjčar je svima obećao dati priliku, a pripremne će utakmice pokazati tko je najspremniji i tko zaslužuje da bude u najboljoj momčadi reprezentacije. Bitno je da se mi nadopunjavamo kao kolektiv jer ćemo onda sigurno ostvariti dobar rezultat na prvenstvu.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni svojom igrom u posljednje vrijeme i kako na vas djeluju natpisi u medijima da će te biti jedan od najvažnijih igrača reprezentacije?

- Nikada ne komentiram svoju igru jer smatram da samo izbornik ima pravo govoriti o lošim i dobrim stranama svakog pojedinog igrača. Za mene je najvažnije da zabijam i namještam golove. Uostalom, nema ljepšeg osjećaja za napadača nego zabiti gol na svjetskom prvenstvu.

NACIONAL: Što očekujete od Svjetskog prvenstva i može li Hrvatska već u prvoj utakmici protiv Brazila pokazati svoju vrijednost?

- Očekujem da će ova reprezentacija tek na Svjetskom prvenstvu pokazati sve svoje kvalitete. Ako ne bude ozljeda i u svakoj utakmici budemo kompletni, siguran sam da se možemo suprotstaviti najboljim reprezentacijama na prvenstvu. Brazil je sigurno jedan od glavnih favorita i za nas je utakmica protiv njih najbitnija na prvenstvu. Ostvarimo li dobar rezultat protiv Brazila, bit će nam puno lakše igrati protiv Australije i Japana. U Splitu smo pokazali da ni oni nisu nedodirljivi.

NACIONAL: Koliko vam je bilo teško sjediti na klupi reprezenatcije u vrijeme dok je izbornik bio Otto Barić?

- Opet ću ponoviti da je momčad najvažnija i da je nogomet sport u kojem ne treba isticati pojedinca. Nijednom igraču nije lako sjediti na klupi a zna da svojom igrom može pomoći. Ipak, svakom nogometašu najvažnije je zdravlje, jer kada ste povrijeđeni ne razmišljate o ničem drugom nego o tome kako se što prije vratiti nogometu. Nisam se previše živcirao zbog sjedenja na klupi, znao sam da će doći moje vrijeme.

NACIONAL: S kojim od hrvatskih igrača najviše volite igrati u napadu a s kojim imate najbolji odnos izvan nogometnih terena?

- Ne bih nikoga izdvajao jer Hrvatska ima kvalitetne napadače. Možda mi najviše odgovara Dado Pršo. U nekoliko zajednički odigranih utakmica pokazali smo da se nadopunjavamo u napadu. Izvan terena imam možda bolje odnose s igračima koji igraju u Bundesligi jer sam s njima u kontaktu i kad ne igramo za reprezentaciju.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni u Werderu i koliko je istine u tome da nakon pet godina odlazite u neki drugi klub?

- Ne želim ništa govoriti jer još nisam odlučio gdje ću nastaviti karijeru. Werder je vrhunski organiziran klub u kojem se svaki igrač izvrsno osjeća, a naši rezultati u posljednjih nekoliko sezona pokazuju da u klubu igraju vrhunski nogometaši. Trenerima je važna samo igra

NACIONAL: Rođeni ste u Hamburgu i cijelu svoju nogometnu karijeru proveli ste u njemačkoj Bundesligi. Kako su vas Nijemci prihvatili, kakvo vam je bilo odrastanje u Njemačkoj i koliko vam je bilo teško uklopiti se među svoje vršnjake?

- Moji roditelji su u Njemačku došli još prije 35 godina pa ne mogu reći da sam se ikada osjećao kao stranac. Od ranog djetinjstva sam stjecao prijatelje koji su me prihvatili i nikada im nisu smetali moji korijeni. Njemački sam učio paralelno s hrvatskim i jezik mi nije bio nikakva prepreka. Što se tiče nogometne karijere, trenerima je bila važna moja igra a ne činjenica da sam dijete hrvatskih roditelja.

NACIONAL: U kojim njemačkim klubovima ste igrali i kada ste odlučili igrati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju?

- Od manjih klubova igrao sam u TSV Stellingenu i Unionu 03, dok su moji prvi pravi njemački klubovi bili FC St. Pauli i Werder iz Bremena u posljednih pet sezona. Premda sam rođen u Njemačkoj nikad nisam razmišljao o nijednoj drugoj reprezentaciji osim hrvatskoj. Dobio sam ponudu da igram u njemačkoj nogometnoj reprezentaciji ali sam je odbio jer me zanima samo hrvatska. Kad sam početkom 2004. dobio poziv za utakmicu protiv Njemačke, znao sam da je Hrvatska moj konačni izbor.

NACIONAL: Koje ste glavne kvalitete stekli igrajući u Njemačkoj i kako su vaši suigrači i obitelj prihvatili igranje za hrvatsku reprezentaciju?

- Od Nijemaca sam naslijedio disciplinu za radom i dokazivanjem. Ja sam Hrvat s njemačkom disciplinom. Nikada nisam imao problema zbog svoje odluke, jer sam odgajan kao Hrvat i Hrvatska je moja domovina. Sve svoje odluke donio sam u razgovoru s roditeljima koji su mi tijekom cijele karijere bili velika potpora, a mislim da su oni bili najsretniji kad su saznali da ću igrati za Hrvatsku.

NACIONAL: Supruga vam je Nijemica. Koliko njoj znači to da igrate za Hrvatsku, a ne Njemačku?

- Od početka svoje karijere odvajao sam svoj privatni život od profesionalnog. Moja supruga je sretna sa svim mojim odlukama i najvažnije joj je da sam zdrav i uspješan na terenu, a manje joj je važno za koju reprezentaciju igram. Ona je oduševljena Hrvatskom i već je nekoliko mjeseci učim hrvatski jezik. Koliko joj se sviđa Hrvatska najbolje govori podatak da ona ljetuje na Jadranu dok ja provodim vrijeme s reprezentacijom. Prihvatit ću dobru ponudu

NACIONAL: Koji su za vam bili najteži trenuci karijere?

- Ne mogu reći da je bilo nekih teških trenutaka koji su bitno utjecali na razvoj moje karijere. Najteže mi je bilo kada sam zbog ozljede morao pauzirati i kada mi se po glavi motaju razne misli o nastavku karijere. Iako je bilo dosta ozljeda i dosta situacija zbog kojih nisam igrao i po nekoliko mjeseci, nikada nije bilo teških ozljeda koje bi mi mogle zaustaviti karijeru. Zato kažem, lijepo je uživati u novcu i slavi, ali bez zdravlja i sreće ne možete uspjeti u vrhunskom nogometu.

NACIONAL: Postoji li mogućnost da ako odigrate nekoliko dobrih utakmica na prvenstvu svoju karijeru nastavite u nekoj drugoj europskoj ligi?

- Sve je moguće. Konačnu odluku donijet ću kad razmislim o svim ponudama a veliki utjecaj imat će i moja supruga s kojom ću se savjetovati o svemu. Nije lako nakon 26 godina napustiti Njemačku i otići u nepoznato, ali takav je život nogometaša i ako dobijem neku dobru ponudu, mogao bih je prihvatiti.

'Killer' u šesnaestercu Ivan Klasnić rođen je 29. siječnja 1980. godine u Hamburgu. Sa svojih 186 cm visine i 79 kg težine igrač je idealnih fizičkih predispozicija a zbog svojih golova i snalažljivosti u protivničkom šesnaestercu dobio je nadimak Killer. Od manjih klubova igrao je u TSV Stellingen i Union 03, a od većih u FC St. Pauli i Werderu. Ponudu da igra u njemačkoj reprezentaciji odbio je a za Hrvatsku igra od 2004. U napadu najviše voli igrati s Dadom Pršom jer smatra da se njih dvojica izvrsno nadopunjuju tijekom igre. Najveće Klasnićeve prednosti su velika borbenost i disciplina u igri te dobar udarac lijevom nogom.

>email to:Ante Mihic

Vezane vijesti

Svjedok Williams kaže kako pljačka nakon Oluje nije bila organizirana

Na haškom suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio je bivši vojni obavještajac iz kanadskog kontigenta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika