Objavljeno u Nacionalu br. 550, 2006-05-29

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Film "Borat" iz Cannesa uskoro u Hrvatskoj

Continental film otkupio komediju genijalnog Alija G

Ivan StarčevićIvan Starčević EXCLUSIVE Utorak, RTL TV, 19.40 U povodu povoda, obljetnice izlaženja revije "Čiča-miča-priča" (Story) vidjeli smo kako izjave uzvanika skupljaju gđica Y. (Tatjana Jurić) i njena kolegica X, ali najradije ne bismo spominjali imena, jer nisu bitna. Ključna je uloga poslodavca, RTL TV, a manje je bitno kako se zove simpatična X, stalna voditeljica emisije "Exclusive", inače rođena Zagrepčanka (što bi rekli kreteni). Ona je zaslugom svojih RTL TV urednika i direktora (kojekakvih Mršića i Poklepovića) uvela veliku svjetsku novost u staru disciplinu "krušku pod njušku". Kako da vam to opišemo? Najjednostavnije ovako: uđete u svoju dnevnu sobu, a neko vas maloljetno dijete s televizora motri ravno u oči i pita "a kako je u braku". Kakva drskost! Kad ste došli k sebi, shvatite da je to Vanja Halilović En Face (nedužna gđica X), jedina sudionica nedavne scene bespomoćnog prekida čitanja najave uživo i grčevitog napada smijeha, također uživo. Kraj nje stoji Cvjetna Pokos (poznata po istoimenom trgu, može i livadi), a indiferentna gđica X uperila je samo svoj mikrofon prema Cvjetnoj, ali ne gleda u nju, nego jedino u kameru, tj. u nas u našoj dnevnoj sobi. Iako je ovakav način uzimanja izjava svjetska senzacija, razina profesionalnosti koja ga je proizvela dobro nam je poznata iz humorističke serije "Boomerang TV".

RTL TV (kako neoriginalno ime!) definitivno ima uvjete da se nazove "Boomerang TV".

DNEVNIK NOVE TV Subota, Nova TV, 19.00 Šverc cigareta ne može biti bez hrvatskog udjela (ili vlade ili Adris grupe), glasi priča Nove TV. Priču podupire nekakav bivši šef carinarnice, a glasnogovornik Adris grupe Predrag Grudić sve demantira, jer to mu je posao. Je li to onaj isti koji je prije pet tjedana u Dnevniku HRT-a rekao da su radnici Tvornice duhana Zagreb "nanijeli neprocjenjivu štetu društvu, što je dovelo do nepovjerenja kod naših potrošača". Ne nije to bio glasnogovornik Grudić, nego jedan drugi Grudić: direktor pravnih poslova Adris grupe Roland Korotaj i rekao je to taj Korotaj 22. travnja 2006. godine u Dnevniku koji je vodio Danko Družijanić. Budući da to ne možemo dobiti od drugih TV, od Nove nam se nadati priči o novoj Udbi koju upravo osnivaju Sanader i Račan. HRT javlja o prijedlogu zakona za koji su i oporba i vladajući, pa će naše tajne službe moći će bez odobrenja prisluškivati ono što se priča na javnim mjestima, isto tako i sve vaše kontakte s tradicionalno sumnjivim inozemstvom. Sve to i još mnogo toga moći će raditi bez ikakva nadzora.

DNEVNIK Nedjelja, HRT 1, 19.30 Baš je G. Milića, koji je davne 1991. godine već sa sto kila još uvijek bio slijepi novinarski mačić u Sarajevu, zapalo da danas pročita vijest o paradama u čast obljetnice formiranja vojske. Tada je, prije petnaest godina, bilo prvo svečano postrojavanje na stadionu nogometnog kluba Zagreb. Stoga će Milić (neutralno): Bilo je oko tisuću petsto ljudi. I zatim opet Milić (zabrinuto kao nekad): Do kraja iste godine došlo se do 200.000 ljudi pod oružjem. HRT bi dobro učinio da iz higijenskih razloga Milića jednom zauvijek makne od svih političkih tema i dilema, tj. skine ga s Dnevnika sada kada se g. Milić napokon reafirmirao, tj. ponovo postao dovoljno poznat i omiljen da može raditi bilo što. Kao da nam čita misli, skinuti i maknuti voditelj sam se odjavio riječima "ovo je bio moj posljednji Dnevnik za duže vrijeme", čemu se iskreno radujemo, mada s malom nevjericom i strepnjom, kao i kad smo jučer, u subotnjem Dnevniku kod Šprajca vidjeli Milićevu novinarku Srebrenku Herold Mijatović na brodu. Kad je zadnji put bila na brodu, bilo je to na plovilu Ecclestoneovih, tada je pijana (skroz nekavalirski izraz) pala niz stube i ozlijedila se u tolikoj mjeri da je Milić morao pisati Slavičinu mužu Bernieju, i to vrlo oštrim tonom, što je u jednom našem tjedniku bilo okvalificirano kao iznuda. Goran Milić sad putuje raditi svoje reportaže i ne će ga biti ako mu se njegovo novinarsko otkriće opet negdje smandrlja, pa je molimo da ovog ljeta izbjegava brodove. Ima drugih tema.

DERBI Nedjelja, HRT1, 21.23 Naša javna i visoko kulturna HRT opet je od engleske privatne kompanije kupila neko kvazi reality smeće, pa nema termina da Hitchcockove filmove prikazuje u razumno vrijeme, nego oko ponoći. Pristojno i kulturno vrijeme zauzeli su treneri i nogometaši (Ćiro i Štimac) koje glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić Duvanović zaklinje da puše cigarete čim se upale kamere, što oni i čine. Čak se i Danijela Trbović (inače u životnoj formi) zgranula nad takvim njihovim ponašanjem i spomenula loš primjer djeci, ali bez učinka na dvojicu pušioničara.

SHPITZA Nedjelja, HRT 1, 22.55 Iako jedina ima cjelovitu priču o ratobornoj babi, ime joj napisano krivo (Carnerud), pa se u ime uredništva "Shpizze" ispričavamo uvaženoj gđi Antoniji Dubravki Camerud, višoj stručnoj suradnici u Biškupićevu ministarstvu kulture, koja je, u okviru predstavljanja hrvatskih filmova u Cannesu, pljunula u lice jednoj drugoj gospođici koja nema tu čast da radi u ministarstvu kulture i pljuje (u "Shpitzi" su rekli hračka, strašno) na sve koji tu dvojbenu čast nemaju. Ta voditeljica hrvatskog projekta u Cannesu Antonija Dubravka Camerud najnoviji je izdanak one plemenite loze državnih kulturnih djelatnica (potekle od Silvije Luks koja se potukla, nastavljene Jagodom Martinčević i Brankom Šomen) koje u svakoj svojoj profesiji uspiju od sebe napraviti karikaturu. Promotorica veličajnog rvackog filma na malom štandu (svega 300.000 kn), dakle: jedna od Biškupićevih grofica, "hračnula" je na drugu stranu u sukobu i odbila to komentirati, jer se ne bi, kaže, htjela spuštati na tu razinu, ali ako je pljuvanje ispod svačije razine, pl. Camerud ipak je mogla odgovoriti na izjave, kojima bez rezerve vjerujemo, da se na rvackom drž. štandu nije smjelo reklamirati Motovunski filmski festival, Zagreb docs i štošta drugo, nego isključivo Pulski filmski festival. Pridružujemo se njenom domoljubnom naporu i prvi objavljujemo da taj nacionalni festival ove godine traje od 15. do 22. srpnja, nažalost opet u Puli i na još veću žalost opet u Areni, bez krova nad glavom, kao zadnja sirotinja. Do pljuvanja.

VIJESTI Ponedjeljak, HRT 1, 10.00 Lina Kežić cijelog dana javlja iz Cannesa da je Zlatnu palmu dobio Ken Loach i njegov vjetar, ali mi tv-gledatelji kojima su Seinfeld i Ali G (na Novoj TV) jedina dnevna svečanost, ne bismo se bunili ni da je pobjednik film "Borat" i tješimo se da je, dogovorom producenta "20th Century Fox" i "Continental filma", postignuto skoro prikazivanje komedije genijalnog Alija G u Hrvatskoj.

>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika