02.06.2006. / 12:10

Autor: Ana Kirin

BLISKI ISTOK

Izrael ima oko 200 nuklearnih glava

«Bliski istok mogao biti regija bez nuklearnog oružja kad bi se sve zemlje odrekle nuklearnih aktivnosti, uključujući Izrael za koji se pretpostavlja da ima 200 nuklearnih bojevih glava», izjavio je bivši voditelj UN-ovih inspekcija za naoružanje Hans Blix . On je rekao da Izrael više ne bi smio proizvoditi plutonij i dodao da bi se i ostale bliskoistočne zemlje trebale odreći obogaćivanja urana, kao prvog koraka prema zoni bez nuklearnog naoružanja.

Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke u četvrtak su se u Beču složili oko zajedničke ponude Iranu kojom bi ga potaknuli na prekid programa obogaćivanja urana. Ako bi Teheran prihvatio ovaj prijedlog, koji sadrži i isporuku jednog suvremenog atomskog reaktora, više ne bi bilo potrebe za sankcijama.

U petak ujutro je direktor svih američkih obavještajnih službi John Negroponte u intervjuu za BBC izjavio da bi Iran mogao imati nuklearnu bombu u slijedećih deset godina, odnosno između 2010. i 2015. godine. Rekao je da Iran odlučno želi imati svoje nuklearno oružje i optužio je tu zemlju da je najveći sponzor terorizma. «Njihovo ponašanje izaziva zabrinutost ne samo u Libanonu, Izraelu i na palestinskom području, već i u Iraku», izjavio je Negroponte.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika