Objavljeno u Nacionalu br. 551, 2006-06-05

Autor: Željko Rogošić

SPLITSKA POLICIJA U NEUGODNOM SKANDALU

Interpol otkrio zataškano pranje novca u brodogradilištu "Split"

Austrijski Interpol otkrio je da se četiri milijuna dolara povrata naručitelja s Cipra vratilo preko Beča u Hrvatsku

Izvjesno da će županijska državna odvjetnica Inka Jurišić i državni odvjetnik Mladen Bajić policijsku istragu poslati na popravni ispitIzvjesno da će županijska državna odvjetnica Inka Jurišić i državni odvjetnik Mladen Bajić policijsku istragu poslati na popravni ispit Splitska policijska uprava uzalud prkosi Interpolu. Dok je Odjel za gospodarski kriminalitet PU splitske proteklog vikenda izvijestio javnost da je završio istragu u kojoj mu povrat 6 milijuna dolara iz splitskog škvera naručiteljima četiriju tankera panamax s Cipra nije nimalo sporan, na nesreću šefa toga Odjela Ivana Lozića i zamjenika načelnika PU splitske Ante Gudelja, Interpol je prateći trag novca iz Splita na Cipar otkrio očito pranje novca koji se s Cipra vratio u Beč, a potom u Hrvatsku.

Pokušaj splitske policijske uprave da prikrije prave dimenzije i aktere skandala sa štetnim ugovorom o izgradnji četiriju tankera za njemačku brodarsku kompaniju "Vessels", uz odobrenje Nadzornog odbora na čelu s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem, i čudne transfere novca kojima su, mimo uobičajene prakse ugovaranja, tajnovitim Pobočnim pismom 2. iz Splita "odcurila" na Cipar prva 4 milijuna dolara, tako nije uspio. Interpol je izvijestio Ured glavnog tužitelja RH Mladena Bajića da je, prateći trag novca, otkrio da četirima istovjetnim uplatama od po milijun dolara, po nalogu direktora Brodogradilišta Split Gorana Vukasovića, splitski škver nije platio, navodnu, opremu koju je dužan isporučiti i platiti naručitelj, ni, navodne, usluge ciparskih tvrtki u consultingu i nadzoru, nego da je novac, nakon što je došao u ciparsku banku, u istom iznosu transferiran u Beč.

Ondje je s posebnog računa u podružnici Hypo banke u Beču uplaćeni novac podigao Drago Maček, vlasnik zagrebačke tvrtke "Iceberg International Trading", koja je usluge posredovanja između "Vesselsa" i Brodogradilišta Split naplatila provizijom od 2 posto i zaradila oko milijun dolara po brodu. Tako je Interpol o saznanjima da je Maček tek jedan od hrvatskih sudionika u pranju prva 4 milijuna dolara izvijestio hrvatske organe gonjenja. Tko su ostali sudionici u tom poslu, Interpol će prepustiti Državnom odvjetništvu RH, kojemu je sve raspoložive informacije i dokumentaciju već dao na uvid. U Beču su proteklih dana tri puta boravili zamjenici Mladena Bajića, pa se čini da je Državno odvjetništvo RH odlučno spriječiti međunarodnu blamažu do koje bi vodila traljava i neodgovorna istraga Policijske uprave splitske. Očito, Odjel za gospodarski kriminal i čelnici splitske PU istragu naloženu od Županijskog državnog odvjetništva u Splitu proveli su površno, nestručno i neodgovorno, s namjerom da se ništa ne otkrije.

Tako u mjesec i pol dana tobožnje istrage dvije mlade pripravnice nisu uspjele prikupiti ni najosnovniju dokumentaciju radi utvrđivanja činjeničnog stanja, a policija je namjerno propustila ispitati neke bitne aktere cijelog slučaja, posebno predstavnike "Vesselsa", prijavljene članove Nadzornog odbora i Uprave, ali i HBOR-a, koji je uskratio suglasnost za taj program. Posebno je propušteno korektno izvijestiti o mišljenju "Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod" o karakteru potpisanih ugovora, te o razlozima povrata novca iz Splita na Cipar, što splitska policija, suprotno Interpolovim nalazima, smatra neospornim. Od 14 obavijesnih razgovora, koje je policija, navodno, obavila u istrazi, o okolnostima koje su dovele do ove afere, ima tek sedam saslušanih osoba. Hoće li itko u policiji dobiti "žuti" ili "crveni" karton, vidjet će se, ali je izvjesno da će županijska državna odvjetnica Inka Jurišić i državni odvjetnik Mladen Bajić policijsku istragu poslati na popravni ispit.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika