Objavljeno u Nacionalu br. 551, 2006-06-05

Autor: Dean Šoša

FILM & VIDEO

Kopanje po Capri

'Mr. Hulahoop' vizualno je fascinantan film braće Coen u kojem pokazuju svoju filmsku izabrazbu

Dean ŠošaDean Šoša MR.HULAHOOP

Nakon što se prije nekoliko mjeseci u videotekama pojavio najbolji film braće Coen, predivni "Veliki Lebowski", DVD izdanje njihove vrlo dobre komedije "Mr.Hulahoop", pruža još jednu priliku za prisjećanje na neke sretnije dane čuvene braće, koja posljednjih godina prolaze kroz evidentnu krizu. Naime, posljednji filmovi braće Coen- "Gangsterska petorka" i "Razvedi me, zavedi me"- nisu bogzna kakvi i izgledaju kao djelca koja nisu režirali oni, već neki njihovi manje daroviti imitatori. Riječ je o pedantno osmišljenim no praznim, hladnim i distanciranim demonstracijama silnog filmskog znanja i obrazovanja, lišenim pravog sadržaja, emocija i smisla. Slične su kvalifikacije, valja pošteno reći, u nekim krugovima pratile sve njihove filmove i često nisu bile bez vraga.

Jedan kolega okarakterizirao je Coene kao "mudre redatelje koji znaju previše o filmovima a premalo o svijetu", aludirajući na činjenicu da se njihova ostvarenja gotovo uopće ne referiraju na stvarnost već filmsku i književnu tradiciju. Fanovi braće Coen regrutiraju se među onima kojima je potonje dovoljno, filmofilima oduševljenima njihovom postmodernističkom kombinatorikom, artificijelnim svjetovima, metafilmskim pričama, sklonošću ka bizarnom i ekscentričnom i superiornim uzdizanjem autora iznad zbivanja i likova. Kako to izgleda u praksi možemo vidjeti u "Mr.Hulahoop", filmu u kojem braća Coen oživljavaju screwball komediju, igrajući se temama, motivima i likovima klasičnih filmova Franka Capre, Prstona Sturgesa i Hawksova "His Girl Friday".

Radnja filma odvija se u New Yorku, koncem 50-ih godina prošloga stoljeća. Glavni su likovi jedan Caprin dobričina koji iz provincije stiže u velegrad - glumi ga Tim Robbins - i jedna Hawksova opaka novinarka dobrog srca koju su Coeni napisali a Jennifer Jason Leigh odigrala imajući na umu Rosalind Russell, heroinu filma 'His Girl Friday'. Dodamo li i Sturgesovo remek-djelo "Veliki McGinty" u kojem jedan nitkov spletom okolnosti postane gradonačelnik i pred nama je zaplet o ne pretjerano inteligentnom naivcu koji igrom slučaja postaje predsjednik goleme korporacije. Robbinsu su kašu skuhali najbliži suradnici utemeljitelja korporacije gospodina Hudsuckera koji se ubio, ne ostavljajući za sobom nasljednike, tako da bi se njegov većinski paket dionica uskoro treba naći na burzi. Ideja zlikovaca kojima rukovodi Paul Newman jest imenovati što nesposobnijeg kandidata na mjesto direktora i tako maksimalno sniziti cijene dionica, koje će potom on i ostali šefovi pokupovati i tako se domoći kontrole nad tvrtkom.

Na njihovu nesreću, smušeni provincijalac patentira izum koji će njihovu misiju učiniti nemogućom. Gledajući "Mr.Hulahoop" nije teško razumjeti kako fanove braće Coen tako i one kojima se njihovi filmovi nisu među omiljenijima. Postmoderna inačica screwballa krcata je odličnim štosevima, bravurozno režiranim sekvencama, sjajnim dijalozima i fascinantnim vizualnim riješenjima, no već nakon drugog gledanja, vidljivo je da njihovom filmu nešto nedostaje. Kako je sve drugo gotovo pa savršeno, bit će da je ipak riječ u onoj stvarnosti od koje Coeni bježe kao đavao od tamjana. Bez stvarnosti nema ni pravih likova, bez pravih likova nema nii prave drame, komedije ili tragedije, ukratko pravoga filma. Usporedimo li "Mr.Hulahoop" s primjerice filmom "Kill Bill", može se reći da je, čak i u najapstraktnijim momentima "Kill Billa" Tarantino bliži stvarnosti no što su to ikada bila braća Coen, ne računamo li remek-djelo "Veliki Lebowski". Njihov postmoderni dijalog sa tradicijom je fascinantan, no bez stvarnosne nadgradnje, lišen je i bilo kakvog smisla. Nije to slučaj samo sa filmom "Mr.Hulahoop".

"Millerovo raskrižje" poziva se na gangsterske filmove i briljantni roman "Red Harvest" Dashiella Hammetta no teško je reći zbog čega, osim da bi braća Coen pokazala svoju zavidnu filmsku izobrazbu, a isto se može reći za njihovo banalno koketiranje sa Kafkom u precijenjenom "Bartonu Finku". Sve to, naravno, ne znači da je "Mr.Hulahoop" slab film. Naprotiv, riječ je o vrlo dobrom ostvarenju, jednom od najzanimljivijih filmova braće Coen. Ipak, za pravi, veliki film, potrebno je nešto više od vizualno fascinantnog kopanja po velikim uzorima, koje nam najčešće nude Joel i Ethan Coen. Za pravu umjetnost nije dovoljno biti drugačiji i bizarniji od Hollywooda, na što se često svodi poetika braće Coen, već imati ono "nešto" što su imali stari majstori poput Capre, Hawksa i Prestona Sturgesa od čijih su filmova braća Coen kao Frankensteini skrpali "Mr.Hulahoop".

CONTINENTAL FILM DVD+VHS Hudsucker Proxy, am. - brit. - njem. komedija, 1994. R: Joel i Ethan Coen GL: Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Paul Newman, Charles Durning FILM: 4 DVD: 2 OSTALI NOVITETI POVIJEST NASILJA-ISSA LEDENA ŽETVA-DISCOVERY CASANOVA-CONTINENTAL FILM DRAMA U KAMBODŽI-BLITZ KINESKA DJEVOJKA-BLITZ OBOGATI SE ILI UMRI BRZO-VTI FRKA S DICKOM I JANE-BLITZ

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika