Objavljeno u Nacionalu br. 551, 2006-06-05

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Žablji bogovi i žablji krakovi

Žaboliki Amun naredi žabljoj braći da zakrekeću i prolomi se prodoran kreket nad mračnim pravodama koje izbace muljevit otok a od žabljih bogova nastane svemoćno sunce Amun Ra

Veljko BarbieriVeljko Barbieri U prastarom gradu Khemnuu, ili kako su ga stari Grci nazivali, u Hermopolisu, prijestolnici boga mudrosti i razbora, velikog Ptaha, još živi mit kojeg je on sam prvi zapisao, o tome kako je stvoritelj Amun, koji je dotad živio u praznom svemiru, pokrenuo stvaranje svijeta i svih živih i neživih stvorova. Dogodilo se, naime, čudo. U savršeno skladnom i praznom Amunovu svijetu odjednom začuo se kreket, pravi žablji kreket, premda ga Amun nije mogao nikako nazvati ni prepoznati, budući da tada još osim njega, koji ni sam nije imao oblika, nije postojalo ništa. I to je čudno glasovanje svojim prodornim i ritmičnim zvukom pomaknulo uspavane Amunove elemente koji su se pokrenuli i iz njih je procurila prva voda i stvorilo se golemo jezero od suza, koje Amun odmah napuči svetom Osmoricom, s četiri žablja muška božanstva i četri zmijska, ženska. Žabljoliki su bogovi bili Nu, Heh, Kek i sam Amun, a zmijolike boginje Naunet, Hauhet, Kauket i Amaunet i same potekle od svojih muških predaka, kao što se iz žabljih jaja danas rađaju zmijoliki punoglavci i onda se opet pretvaraju u žabe. Pa ih onda u ovom vrlo zamršenom mitu sam Amun sve međusobno oženi, tako da iz veze Nu i Nauneta nastanu pravode života, iz braka između Heha i Haunet izrodi se snaga poplave, iz spoja Keka i Kauket nastane mrak i tmina, a iz veze između samog Amuna i Amaunet skrivena sila stvaranja. Mračan je dakle bio taj prvi svijet žaba i zmija, uzbibane vodene površine ispod koje je u potpunoj tmini ključala skrivena sila.

Pa kad je tako bilo sve uređeno, nakon duga i nemjerljiva vremena, žaboliki Amun naredi svojoj žabljoj braći da opet zakrekeću. I prolomi se prodoran kreket nad onim mračnim pravodana koje se uzburkaju i iz dubina izbace muljeviti otok. Na njega su iskočili Nu, Heh, Kek i sam Amun i na njega su dopuzale Naunet, Hauhet, Kauket i Amaunet i stadoše svi zajedno kreketati i siktati tako snažno, da se iz dubina oslobodi do tada mrakom skrivena sila stvaranja i što od siline, što od napetosti izazvane kreketom i siktanjem, zapali se od trenja te strašan plamen suknu sa neba i pogodi muljeviti otok. Od žabljih bogova nastane svemoćno sunce stvoritelj Amun Ra, i njegovi sinovi i brača Šu, Geb i Oziris, a od zmijolikih boginja, rode se Velike Majke Tefnut, Nut, Neftis i konačno sama Izida.Tako je, tvrde u Khemnuu, slavnom gradu Hermopolisu nastao svijet prvih bogova, a iz njega i drugi bogovi, poslije sva bića i svi ljudi, i to sve zahvaljujući žapcima i njihovu kreketu. Stoga su Egipćani silno štovali žabe, uvjereni da upravo one daju snagu rijeci Nilu da svake godine plavi i plodi njihova polja i tako daje vječnu snagu njihovoj velikoj i staroj zemlji.

U čast žabljih bogova, kasnije su proglasili da je sunčani vrhovnik Ra Amunovo lice, duhovni vladar Hermopolisa mudri Ptah, njegovo tijelo, a sam Amun svoj skriveni i pravi značaj. Kako su Grci pročitali svete spise iz Khemnua, i oni su stali štovati žabe, samo što su ih dovodili u vezu sa svojim bogom Hermesom za kojega su sasvim pogrešno tvrdili da je Ptah, a štovali su ih i Stari Kinezi, za koje su žabe bile simbol jednog od načela svijeta, i to onog vodenog Jina, suprotnosti vatrenog Janga. Za Indijce su žabe bile utjelovljenje zemlje oplođene prvim proljetnim kišama iz surli letećih Višnuovih slonova, a za Japance je njihov kreket označavao ponovno buđenje prirode. Pa ipak, uza sve te uzvišene mitove i priče, za sve njih i sve nas, žaba je iznad svega vrhunska poslastica. Makar i mi, nakon gozbe od žabljih krakova, kreketanjem spržili ovaj mali svijet.

RECEPTI

1. ŽABLJI KRAKOVI U PRŠUTU NA ŽARU Obmotajte trakama pršuta 12 žabljih krakova i pecite na žaru s obje strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Popaprite i služite vruće.

2. RIŽOT OD ŽABLJIH KRAKOVA Na 2 dl maslinova ulja prepržite 2 kapule i 5 režnjeva češnjaka, dodajte 12 žabljih krakova i propirjajte ih podlijevajući s 2 dl mljevene rajčice. Kad uguste, dodajte 20 dag riže i 2 grančice metvice pa pirjajte sve zajedno podlijevajući s 1 dl bijelog vina, dok riža ne omekša. Posolite, popaprite i služite.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika