04.04.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

FRANCUSKA

TUŽBA "LE MONDEA" ZBOG KLEVETE

TUŽBA “LE MONDEA” ZBOG KLEVETE

Najpoznatiji francuski dnevni list “Le Monde” podigao je tužbu protiv autora jedne knjige, koja je po objavljivanju prošlog mjeseca, izazvala ogroman skandal, te se popela na vrh najprodavanijih knjiga Francuske. Autori Pierre Pean i Philippe Cohen u svojoj knjizi “Skriveni svijet Le Mondea”, u sasvim su drukčijem smislu prikazali “Le Monde”, nego što o njemu vlada mišljenje u javnosti. “Le Monde” je prikazan kao list u kojem vlada strah, u kojem novinari nemaju hrabrosti izreći svoje mišljenje, jer urednici traže da se bude na liberalističkoj liniji lijevog centra. U knjizi su opisani razni slučajevi kada je “Le Monde” profesionalno griješio, a kao velike njegove greške spominju se podrška konzervativnog kandidatu Eduardu Balladouru na izborima 1995. godine, te podrška lijevom kandidatu Lioenu Jospinu na prošlogodišnjim izborima.
“Le Monde” je tužio sudu poznatu izdavačku kuću “Fayard”. Odvjetnici lista tvrde da će lako dobiti ovaj proces, jer je – kako oni tvrde – svaka stranice te knjige utuživa. Kritičari “Le Mondea” tvrde, međutim, da tužba ne može prikriti činjenice, koje se u knjizi iznose, a koje redakcija do sada nije demantirala.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika