Objavljeno u Nacionalu br. 552, 2006-06-12

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

U Europi pijance ubijaju zar da ili zar ne?

Jedino u Hrvatskoj svaku treću presađenu jetru dobije alkoholičar Ima li Europa manje pijanaca i manje reklama za pivo od Hrvatske ili ih ima jednako, ali se tamo pacijentu s pregorenom džigericom lijepo kaže «crkni, pijančino».

Ivan StarčevićIvan Starčević OTVORENO

Četvrtak, HRT 1, 23.

vijenac

Na pitanje urednika, voditelja i Ladišiću nelojalnog Petra Štefanića «trese li vas nogometna groznica» reagirala su 532 telefonska pretplatnika. Većina, 68 posto, izjasnila se negativno, ako nisu lagali, jer Hrvati se uvijek žele dopasti agresoru, a što je ako ne agresor onaj ženski glas koji vas na vašem kućnom i superzaštićenom telefonskom broju davi nekom svojom slabo plaćenom radoznalošću. Sudionici večerašnje debate (sociolog Lalić, web-novinar Alač, dizajner Ljubičić, književnik Perivoj Radaković), umjesto da u znak prezira prema temi šute nemoćno kao Ante Tomić kod brbljavog Stankovića, pali su toliko nisko da su počeli surađivati sa Štefanićem, bez nekog većeg rezultata.

Uspjeh vrijedan svake pažnje zabilježila je dva dana ranije, u utorak, novinarka «Jutarnjeg lista» Goranka Jureško. Ona je kod kvislinga Štefanića rekla da jedino u Hrvatskoj šezdeset posto presađenih jetri ide pijancima. Šteta što je njena rečenica bila zagušena općom bukom, ali to voditelja ne oslobađa dužnosti da, u jednoj od svojih idućih emisija, naciji objasni o čemu je riječ. O tome da Europa ima manje pijanaca i manje reklama za pivo ili o tome da se tamo pacijentu s pregorenom jetrom lijepo kaže «crkni, pijančino». Predosjećamo zanimljivu raspravu s mnogo poznatih gostiju u studiju.

GOLEO

Petak, HRT 2, 20.05

kaktus

Mićo Dušanović, poslije tolikih zločina koje je počinio toga dana, umjesto da se mirno igra doma u vrtu, dolazi u nogometni studio nogometne emisije sa suludim imenom i tobože se šali kako on bolje igra tenis od kolegice mu (gđice Horvat) koja stoji kraj njega i smiješi nam se, a što bi ona drugo. Tako se i naš kršni Mićo, na svoj loptasti način, uključio u aktualnu praznovjericu da gledanje nogometa daje snagu muškarcu. Ekrani i novine najednom su puni tipova, tj. fizički totalno inferiornih muškaraca koji ženama unaprijed opraštaju to što su glupe, slabe, jer da nisu, radile bi najteži, najkompliciraniji i najodgovorniji posao na svijetu: gledale bi nogomet na televiziji. Vrhunac tog nogometnog rasizma je ona reklama u kojoj složna tročlana obitelj tjera van ženu (čini mi se da je to gđa Vida Jerman) koja je u kockastom dresu sjela na trosjed. Kad izlazi iz sobe, vidimo da na njenom dresu piše «punica». Njen grijeh je dvostruk: ne samo da je žena, nego je i rodila ženu, i to ženu kretena koji joj to zamjera. No pustimo mi sad psihologiziranje, vratimo se zločinima g. Dušanovića, počinjenim tijekom teniskog turnira u Parizu. Imali smo baš tu sreću čuti kako on govori o tenisu kao o finom sportu za fino ponašanje finih ljudi, pravih gentlemana, reče g Dušanović koji je istog časa na svaki poen počeo glasno roktati, stenjati i ispuštati kojekakve glasne zvukove. Naravno da je taj sportski i novinarski kriminalac otvoreno navijao za jednog igrača i bio protiv drugoga i naravno da bi ga na svakoj drugoj, osim na kriminalnoj i gangsterskoj Rvackoj javnoj TV onemogućili u njegovu divljaštvu i neprofesionalnosti.

DNEVNIK

Subota, HRT 1, 19.30

kaktus

Sad kad sarajevskog slijepca yutele-titele-Gorana Milića privremeno nema u «Dnevniku», bilo je pitanje dana koja će se od njegovih novinarskih zvijezda prva pojaviti da popuni ogromnu prazninu. Da li možda Srebrenka Herold Mijatović koja se navodno alkoholizirana stropoštala na poslu niz neke stube na jahti Ecclestonevih? Da li Jozo Kapović koji je maknut iz Sabora, jer je imao problema s činjenicama? Da li možda Sunčica Findak koja je pristrano izvještavala, jer je bila zaljubljena u izvor svojih informacija, u bivšeg doministra obrazovnog i magistra lažnog, g. Dorešića. Pogodili ste: najmarljivija od svih Milićevih miljenica i miljenika je gđa Sunčica Findak, jer kraj je i ove školske godine, a ona je još uvijek novinarka Hrvatske televizije, a koje bi druge. Umjesto da nakon svojeg potpunog profesionalnog kraha posao potraži izvan TV, npr. u novinama ili na Marsu, uzorita Findak sada promiče vrlinu. U večerašnjem prilogu hvali gimnazijalke i gimnazijalce koji su pobijedili na međunarodnim natjecanjima, a usput nam diskretno, kao dosadni kreten svoju suvišnu posjetnicu, nudi blagu rezignaciju nad sudbinom talenata u Hrvatskoj. Prečasna ona, sa svojom divnom novinarskom biografijom u kojoj je otvoreni novinarski zločin nagrađen pravom počinitelja da i dalje radi na TV, što je najveća nagrada koju je novinarka njenog etičkog kapaciteta mogla dobiti, ona sada cijeni talenat i promiče vrlinu. Iz daljine, mašu joj Goran Milić i sin.

ZUHRA SHOW

Subota, RTL TV, 20.12

vijenac

Voditelj Zlatan Zuhrić nije bio baš u najprisebnijem izdanju, ali sve mu se uvijek oprašta zbog onih genijalnih par minuta duhovitog skeča o ženstvenim stilistima. Tu su afektirani homići tretirani na jedini ispravan način (sa simpatijama) i tu je, zahvaljujući autohtonim govornicima Zlatanu Zuihriću Zuhri i Hrvoju Kečkešu Mirku, na televiziji uskrsnut zagrebački govor i izgovor.

Da ne biste mislili da se ovdje, glede neprisebnosti priča napamet, gošća Majoli priča Zuhri kako joj rame poslije operacije više nije sto posto ono staro. A Zuhra će: «Znači, može se to zaliječiti do kraja.» I tako do kraja emisije.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

kaktus

Saznali smo puno toga o novinaru Anti Tomiću, piscu rado čitane rubrike u nedjeljnom «Jutarnjem listu»: npr. da je kupio auto (njegovim riječima tajkunski rečeno: to smo žena i ja kupili), ali da ga ne vozi, jer nema vozačku dozvolu. Pri kraju emisije u kojoj je dominirala Stankovićeva nezdrava navada da, uz licemjernu ispriku, razgovor navodi na ljude kojih nema u studiju, g. Tomić se izvolio izraziti da on ne voli govoriti i da bi se oni koji previše govore trebali liječiti. Stanković je odmah ispravno dodao kako stvari stoje suprotno, mučaljivci bi trebali na tretman. Uz stalno požurivanje sugovornika ovo je Stankoviću bila jedina dobra stvar u emisiji, jer nemamo mi što zamjerati gostu koji dođe pričati (obratite pažnju na englesku riječ talk u složenici talk show), a onda glumi nadmoćno nevinašce kojemu se ne priča, baš kao što mu se ni ne vozi netom kupljeni mercedes. Uostalom, i publika je bila odvratna. Na pitanje postavljeno u zadnjih dvadeset minuta (gledanje nogometa ili seks?) 994 telefonska glasa bijahu za seks, 278 za gledanje nogometa. Opet stara stvar: Hrvatine lažu. Moguć je i drugi zaključak, na koji nas navodi naš notorni smisao za pravednost. Stankovićevu emisiju (231. po redu, šesta godina emitiranja) gledamo pretežno mi žene.

ZABAVNA EMISIJA

Nedjelja, HRT PLUS, 20.00

četiri kaktusa

U vječnom strahu od prizemnih afektacija Taričeta Filipovića odlučih, drage čitateljice i čitatelji, pobjeći najdalje moguće, tamo gdje noga normalnog čovjeka ne kroči. Čudnim slučajem, prst normalnih ljudi aktivirao je «HRT PLUS» na kojem je upravo, negdje oko pola devet navečer, išla dvadesetak godina stara zagrebačka emisija o knjigama. U njoj su Edo Peročević i Žarko Potočnjak mladi, a Momo Kapor biva dizan u nebesa.

Kad je o anakronizmima riječ, sjećate li «Mutual of Omaha», kultne serije u kojoj se muče i ubijaju životinje, sve u slavu ažurnosti Rvacke TV.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika