17.06.2006. / 12:43

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Uskoro predstavljanje Bijele knjige

Slovenci tvrde kako bi se trebalo poštovati stanje kakvo je na hrvatsko-slovenskoj granici bilo 25. lipnja 1991. godine

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova završilo je tzv. Bijelu knjigu o državnoj granici s Hrvatskom i dokument će u ponedjeljak predstaviti slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. U Bijeloj knjizi, koju slovenska vlada već dugo priprema, iznosi se stajalište kako bi se trebalo poštovati stanje kakvo je na hrvatsko-slovenskoj granici bilo 25. lipnja 1991., a razmatraju se i druga otvorena pitanja između dvije države.

Godinu dana nakon donošenja Brijunske deklaracije Rupel tvrdi da je kriza u odnosima između Hrvatske i Slovenije rezultat hrvatske nevjerodostojnosti te da je počela dogovaranjem razgraničenja epikontinentalnog pojasa na Jadranu s Italijom bez uključivanja Slovenije. Rupel je u razgovoru za mariborski dnevni list Večer istaknuo da Slovenija neće koristiti svoje predsjedanje Europskom Unijom u prvoj polovici 2008. godine kako bi vršila pritisak na Hrvatsku, već da očekuje da će se većina otvorenih pitanja do tada riješiti. On smatra, u skladu s poznatim stajalištem slovenske Vlade, da se granično pitanje treba riješiti bilateralno, bez arbitraže i u duhu europskih standarda.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova formalno je pozvalo “slovensku stranu da se rješavanje pitanja oko razgraničenja na moru povjeri međunarodnom pravosudnom tijelu koje bi donijelo na međunarodnom pravu utemeljenu obvezujuću odluku”. Hrvatska diplomacija također je najavila da će na objavu Bijele knjige “odgovoriti na odgovarajući način”.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika