19.06.2006. / 13:18

Autor: Boris Beck

Književne brigade

Zašto neću pomoći djeci u Nazorovoj

Portal za kulturu culturnet najavio je da će se danas, u ponedjeljak 19. lipnja, od 17 do 21 sat u Teatru &TD održati humanitarna akcija za fakultetsko i akademsko obrazovanje djece u Dječjem Domu u Nazorovoj na kojoj će nastupiti i "gospodin Boris Beck kao dio performansa".

A neće. Stvar zvuči kao laž od samog početka: mene je zvala prije mjesec dana urednica da predstavim novu knjigu Marine Šur-Puhlovski, na čemu sam se ljubazno zahvalio jer mi termin nije odgovarao (autorici sam svojedobno predstavio jednu drugu knjigu); tjedan dana kasnije zove me i autorica kojoj urednica nije prenijela moju odbijenicu, i ponavljam joj isto; nitko nije spominjao djecu u Nazorovoj, samo knjigu. I sad se odjednom pojavljuje "humanitarna prodaja knjiga" i "poznati glumci i glumice" koji će ih prodavati. Obratitre pažnju da se na dan održavanja akcije nijedna zvijezda ne navodi imenom i prezimenom te da to priopćenje potpisuje kći autorice kojoj je mama zaboravila reći da ja neću doći.

Znam da su u modi humanitarne akcije. Sabor je oprostio milijune nogometnim klubovima, a danas je objavljeno i da će komunalni redari koji su naplaćivali kazne po Zagrebu i novac stavljali u džep biti vraćeni na posao jer su se na sudu pokajali (nitko ne zna koliko su maznuli, ali vjerojano oko 50.000 eura). Humanitarnost klizi prema apsurdu: nedavno je na televiziji nastupila simpatična obitelj s trojkima pa je Crvena jabuka odlučila organizirati humanitarni koncert. Budući da im je Horvatinčić u međuvremenu poklonio stan (djelomično, djelomično će ga otplatiti), a koncert je već bio najavljen, pretvorio se u koncert za opremanje tog stana.

Jesam li se i ja pokajao što se sam nisam sjetio da mi Sabor oprosti dug za auto, da molim Horvatinčića za veći stan (i ja imam troje djece), da nisam angažirao Crvenu jabuka da organizira koncert za popravak moje sušilice za rublje? Jesam. Ali ne kajem se što neću sudjelovati u humanitarnoj akciji koja je samo paravan za reklamiranje jedne književnice.

Vezane vijesti

BORISU MARUNI: Adios, amigo…

Život je, valjda, skup koincidencija i okolnosti, koje bismo, da možemo, najčešće izbjegli. Tako nekako sam doživio i vijest o tome da je umor Boris… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika