Objavljeno u Nacionalu br. 553, 2006-06-19

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Češnjak pohotnog fauna

Faunova pohota bila je mistični jamac borbene siline Rimljana: kad su ih napali Etruščani, Fauna im je dotrčao u pomoć i i posijao silan strah među neprijateljima rimske države

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Fauna, kojeg je njegov otac, bludni šumski stvor Picus, ni duh, ni bog, ni čovjek, ni divlji magarac, obdario snažnim duhom, još snažnijom tjelesnom građom i spolnom moći, povrh toga i magarećim udom, kakva mu je ponekad znala biti i glava, jer je imao moć da mijenja izgled, rani Rimljani štovali su kao boga prirode i šuma. Na jarećim nogama, u boricima i hrasticima nasrtao je podjednako na žene koje su skupljale bilje i gomoljike po proplancima sred velikih italskih šuma, kao i na svu žensku životinjsku čeljad koja nije mogla odoljeti njegovoj zavodljivoj strasti. Stoga je u ta davna vremena uvriježena legenda da je on bio prakralj Rima, ali i da se iz njegove veze s bijelom vučicom rodio Latin, otac svih Latina. Vjerovalo se također da on, svirajući u svoju dvocijevnu sviralu, ima moć potaknuti bujanje podzemnih gomoljika, divljeg luka i češnjaka koji je osobito volio, jer je jačao njegovu spolnu moć, pa tako svirkom i frulanjem domamiti neku ženku i onda se njome nasladiti do mile volje. Plašili su se rani Rimljani i Latini svog šumskog boga i prakralja koji je sve žene koje mu se nisu htjele podati činio neplodnima i tako ugrožavao ionako prorijeđeno stanovništvo Rima. Pa ipak, imao je naizgled svemoćni Faun jedan nedostatak. Njegova je moć bila potpuno ovisna o češnjaku i kad god bi ostao bez njega, lutao je šumama u potrazi za zelenim izdancima i stabljikama češnjaka.

Njegov ljuti neprijatelj Silvan, bliski rođak i bog šuma, pastira i ovaca, budući da ga je Faun često ometao u njegovim naporima da sačuva usjeve i stada, koja je ovaj marljivi bog njegovao i čuvao, došapnuo je ovu tajnu rimskim ženama i kako ih je Faun stalno ucjenjivao neplodnošću ako mu se ne podaju, odluče one iščupati sav divlji češnjak oko Rima i tako Fauna prisiliti da ih ostavi na miru. No bio bi to uzaludan trud, jer je Faun vladao golemim prostranstvima, da njegovi podanici, ne znajući što će s tolikim zalihama češnjaka, nisu stali od njega pripravljati svakojaka jela, umake i pirjance, najčešće ga izjedajući onako sirov, režanj po režanj, tako da su uskoro opustošili sve šume i proplanke, a postali su i spolno moćniji premda im je Faun i dalje prijetio jalovošću njihovih žena i njihovog potomstva. Ipak, nije bilo lako hirovitom i prevrtljivom pohotniku. Lutao je svojim golemim imanjem rujući svojim papcima po tlu kako bi pronašao koju skrivenu glavicu, budući da su svaki izdanak kojemu ne bi iščupale gomoljiku i korijen, već otrgnule rimske žene i njegova je moć kopnjela iz dana u dan i postajao je sve više nalik svom marljivom rođaku Silvanu. No onako kako je kopnjela njegova pohota i moć, začudo je kopnjela i hrabrost i ratni zanos u Rimljana, jer je upravo Faunova pohota bila mistični i posvećeni jamac borbene siline rimskog roda. Pa kad su ih opet jednom zgodom napali Etruščani, na rubu poraza, zazovu oni Fauna u pomoć i on je, kažu, dotrčao na svojim jarećim nogama i posijao silan strah među neprijateljima mlade države.

Tako su etrurski kraljevi konačno poraženi, a Rim je nakon te bitke za koju se vjeruje da se odigrala 509. godine prije Krista, postao slodobna republika. Iz zahvalnosti, Rimljani su otada presali jesti češnjak i ne spominje ga nijedna njihova stara kuharica, čak ni one slavne iz carskog razdoblja. A Faunu, koji se tako opet domogao svog voljenog češnjaka vratila se spolna moć i dalje je napastovao ljude i beštije, sve dok se i njemu, u nekoj od onih gustih šuma, jednom nije zameo svaki trag. Pa ipak, mnoge žene tvrde da i danas kad zagrizu u režanj češnjaka mogu čuti zvuk svirale koji ih poziva iz daljine. I neka čudna toplina obuzme im tijelo i dušu.

ZUBATAC U UMAKU OD ČEŠNJAKA

Oko 1 kg obrašnjenih odrezaka zubataca tek zazlatite na 2 dl maslinova ulja. Ubacite u tavu sedam režnjeva sjeckanog češnjaka, žlicu krušnih mrvica i 0,5 kg kuhanih prokulica. Posolite, popaprite i podlijte s 1 dl bijela vina i pustite da ugusti. Pospite 5 dag parmezana i služite vruće, ukrašeno sjeckanim petrusimulom.

ŠALŠA OD ČEŠNJAKA

U 1 l mlijeka skuhajte 10 neočišćenih glavica češnjaka. Kad omekšaju, izvadite režnjeve iz opne i dodajte režnjeve glavice sirova češnaka. Protisnite u mikseru u kremu sa solju, paprom, 2 žlice krušnih mrvica te pola mlijeka u kojem se kuhao češnjak. Šalša od češnkaka služi se uz lešo i suho meso i pečenu ribu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika