Objavljeno u Nacionalu br. 553, 2006-06-19

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Sanader i Račan prešišali Antu Pavelića

Njih nitko nije tjerao, pa ipak dadoše sve Talijanima

Ivan StarčevićIvan Starčević DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Utorak, HRT 1, 7.00 kaktus Pretvaranju uzoritih Hrvata u pijance, što je jedno od imena (PUHUP) za Svjetsko prvenstvo u nogometu, jutros se pridružila i uvijek razdragana emisija «Dobro jutro nogomet», tj. dobro jutro Hrvatska. Zahvaljujemo za prigodu da od slika razdragane mladeži i stareži s pivskom bocom u ruci možemo slobodno povraćati već od ranog jutra pa do kasne večeri. Da nam bude lakše, emisija je odjavljena pozivom da telefoniramo na 01-6111200 i dobijemo jedan od dva darovana CD-a s navijačkom himnom «Mi Hrvati». Autor je Željko Ćorluka Čupo koji kaže: nema sile nema zla koji mogu sa nama, prvak svijeta to se zna država je Hrvatska, prvak svijeta to smo mi, mi Hrvati vatreni. Iako pjesma ima istinitu političku dimenziju s kojom autor nije računao (sila i zlo hrvatskih političara), očekivali smo da će se prvaci hrvatske beskompromisne urbanosti na Hrvatskoj TV, Domagoj Novokmet (voditelj ove jutarnje emisije) i Duško Ćurlić (voditelj svega suvišnog) javno spaliti u znak prosvjeda protiv razine programa, tj. protiv sebe samih.

OTVORENO

Utorak, HRT 1, 22.20 vijenac I u vrijeme Tuđmana, Račana, pa Sanadera uvijek je ista stvar: Talijani i Slovenci, i svi koji stignu, bez ikakve kontrole love ribe koliko hoće u našem dijelu Jadrana. Za zemlje sjeverne Europe to je nezamisliva stvar i one nam se čude zašto u pregovorima za ulaz u Europsku uniju to trpimo. A naša sveta tri kralja Tuki, Ivica i Ivan imaju svoj jedan te isti razlog: jednostrano proglašenje gospodarskog pojasa može narušiti ugled Hrvatske kao budućeg europskog partnera. Saborski zastupnik Tonči Tadić ističe da proglašenje gospodarskog pojasa ne može biti drugačije nego jednostrano, što je toliko očito da mu vjerujemo iako dolazi iz stranke prava s falšnim magistrom na čelu. Zatim je netko Hloverki rekao, možda bivši djelatnik MVP-a, da se hrvatska vanajska politika mora osloboditi straha od Italije. Čemu ta floskula, kad je napredak očit, od prvog darodavca Nikole Pašića, preko Ante Pavelića do ovih danas. Pašića je slanu vodu smatrao bezvrijednom, po čemu su mu Račan i Sanader istomišljenici koji su prešišali Antu Pavelića. Danas ispada da je Poglavnik privremeno dao dio mora za državu, a gotovani Ivo i Ivica zauvijek sav naš Jadran daruju cijelom svijetu na uništenje, umjesto da odmah zabrane izlov ribe u hrvatskom gospodarskom pojasu Idućeg dana, u srijedu u večernjem Dnevniku, Hloverka Novak Srzić ispala je nitko i ništa, jer se o rvackim ribama pričalo tek na trećem mjestu. Najprije se punih deset minuta pričalo o nogometu u kojem smo protiv Brazila prošli kao današnja Hrvatska u vanjskoj politici prema Italiji, poraženi s 1:0, ali smo od strane suparničke strane jako pohvaljeni i tim se dičimo.U tom našem nogometnom Dnevniku ministar Čobanković smiješi se na to da su ribari ogorčeni ponašanjem hrvatske vlasti.

DNEVNIK

Petak, HRT 1, 19.30 kaktus Mozgovlje Rvacke TV večeras opisuje Nikolu Teslu kao «jednog od najvećih znanstvenika s ovih prostora». Htjelo se reći da u okolna tri sela, i šire (Širokoj Kuli, Bilaju, Vagancu, Muharovom Brigu, Španjuši, Kalnovači, Stojević Dragi), ima takvih koliko hoćeš. Da ne bi bilo sumnje u to da su naše šljive najdeblje, uz prostornog znanstvenika Teslu išla je slika njegova rodnog prostora, tj. sela koje se zove Smiljan. Da nije bilo slike Smiljana, povjerovali bismo da se prostorno određenje ispravno odnosi na planet Zemlju, jer Tesla je taj, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika. Krivo. Seljaci Rvacke TV, naši ponosni reporteri, uvijek su znali da je u njihovom selu sve najveće, od tikava do raznoraznih tesla i teslurina. Nigdje toliko algi kao u uvali mojeg djetinjstva, reče davno Dalmatinac i veliki pjesnik Jure Kaštelan, ali vremensko određenje (djetinjstvo) što određenju prostornom (uvala) daje viši poetski smisao, sve se to kod čitatelja ove davne pjesme o Jugoslaviji odmah i jednom zauvijek pretvorilo u seljačko buncanje o nadmoći.

RUSKO MESO

Nedjelja, HRT 1, 21.15 kaktus Budući da rvacki film netalentiranog Lukasa Nole «Rusko meso» i danas odlikuje jednaka beznadna tupost i filmska nepismenost, kao i prije sedam-osam godina, nema nam druge nego njegove heroine (prostitutke) i heroje (pokvarene policajce) sagledati u svjetlu aktualne večerašnje teme na jednoj drugoj TV. Pola sata nakon početka žalosnog filma na HRT 1, počela je na Novoj TV emisija o pretilosti, tzv. talk show «Epicentar» u kojem se voditeljstvu javno uči stanovita gđica Hrga. Sličnu višegodišnju javnu obuku prošla je čitajući najave vijesti na HRT-u, skandalozna «Motrišta». Budući da ni ovom poslu nije dorasla, a strašno voli biti pred kamerama u studiju, to ni večeras nije uspijevala shvatiti o čemu gosti govore, pa ih je prerano prekidala bez ikakva razloga, osim naprijed navedenog. Nije važno, ima drugih televizija. Na primjer Prvi program na kojem se polugole baškare kurve i policajci. Nije prošlo ni osam godina, a mnogi od tih likova danas bi ugodno popunili večerašnju Hrginu emisiju. Dobro, ajmo na Drugi program HRT-a. Tamo je nogometno-estradna dosada što se zove «Goleo», a u njoj Davor Dretar Drele kompletno kostimiran u lava koji govori, pjevač Houdeka u tradicionalnoj tuniki i voditelj Blažičko u bačvastom odijelu na tri gumba. «Epicentrova» tema o pretilosti sjajno je pogođena.

DNEVNIK

Ponedjeljak, HRT 1, 12.00 vijenac Velik dan. Svaka dva sata idu vijesti u kojima nogomet nije na prvom mjestu. Stigla je vrućina, a s njom i anketno pitanje slučajnim prolaznicima. Gospođo, kako podnosite... – bile su prve riječi prvih priloga u emisijama vijesti u podne, u dva sata i u četiri sata. Iz tiskare zovu da prestanemo nabrajati, što i činimo.

DODJELA NAGRADE «VLADIMIR NAZOR»

Ponedjeljak, HRT 1, 12.20 vijenac Jednosatni izravni prijenos uručivanja državne nagrade «Vladimir Nazor» zaslužnim umjetnicima, prvi put u prostoru Hrvatskog državnog arhiva na Mažuranićevu trgu, protekao je bez greške i zastoja. Predsjednici povjerenstava za književnost, glazbu, arhitekturu itd. čitali su imena dobitnika i obrazloženja odluka, nagrađenici bi ustajali, primali buket cvijeća, plaketu i diplomu, a novac je, nadamo se, već i potrošen, a ne tek sjeo na žiro-račun. Bilo je i duhovitih stvari, npr. štednja s voditeljicom, naročito s njenom frizurom i toaletom, U svakom slučaju, gurajući svoju glasnogovornicu Sunčanu Glavak u posao voditeljice ministarstvo kulture demonstriralo je svoju snagu i u ovom malom segmentu cijeloga spektakla, a ne samo u određivanju i nametanju odluka o tome tko će biti nagrađen. Anesteziju pameti doživjeli smo u obrazloženju nagrade za životno djelo, gdje je netko uvaženom g. Zoranu Tadiću, u najboljoj namjeri, valjda prijatelj Peterlić, načrčkao ono što slušamo i čitamo već danima: naime to da je g. Tadić jednako darovit u igranom i u dokumentarnom filmu. Ovome se nema što dodati.>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Na Kornatima uginulo gotovo 1500 ovaca

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković posjetio je danas otok Kornat, na kojem je zbog dugotrajne suše i presušenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika