Objavljeno u Nacionalu br. 554, 2006-06-26

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Morski plodovi za Zeusa

Krećani s posebnim marom uživaju u plodovima mora i kozjem siru, zalijevaju ta jela obilno teškim vinom, pa onda padaju u uzvišeni zanos slaveći opojnoga Dioniza

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Kažu da se Semela zagledala u Zeusa, čim se on iskrcao na feničko tlo i ponudila se olimpskom vrhovniku, već tamo na obalama kojima je vladao kralj Agenor. Ali u krivo vrijeme! Jer Zeus je već bio opčinjen čarima princeze Europe i bio je smislio plan kako će je odmamiti od njenog strogog i brižnog oca. Povrh toga, ako je Semela bila zanosna i lijepa, Europa je bila još zamamnija i još ljepša. Pa se, kako tvrde na Kreti, Zeus pretvorio u bijelog bika koji je svojim čarobnim dahom privukao Europu i djevojka ga je, ništa ne sluteći, zajahala i onda se razdragani oboje uputiše preko mora.

Ali ni Semela nije mirovala. Skočila je i ona u more i zaplivala za zaigranim ljubavnicima, a kad se ovi, baš tamo, na obalama Krete predadoše jedan drugome, izroni i ona iz valova i prikrije se u gustom šumarku. Čekala je tako strpljiva, ali svjednako opčinjena, danima. A kada se Zeus konačno umorio i opet poprimio svoj pravi lik, obdarivši Europu bogatim darovima, kako bi se mogla trajno nastaniti na Kreti i tamo mu bezbrižno roditi slavne sinove i kraljeve Minosa, Radamanta i Sarpedona, Semela iskoriti vrhovnikov umor i krišom se privije uz njega. Dok ga je usnulog milovala, on samo sneno reče: “Premoren sam i gladan, nađi sebi boljeg ljubavnika. Evo ti moj braco Posejdnon, on odavno nije imao takvu krasoticu.” Odmakne se tada povrijeđeno Feničanka i zakune se da će se osvetiti Zeusu, što je tako olako prezreo njezinu inače osjetljivu narav. Pa skoči opet u more, dopliva do Eubeje i pokuca na vrata Posejdonove palače. Kad su je pripustili pred boga, on sasluša njezinu jadikovku, a onda je, ne časeći ni časa, povali odmah. Budući su se dovoljno nasladili i svaki na svoj način osvetili Zeusu, Semelu opet obuze zatomljena strast. Sažali se Posejdon i još jednom je povali a onda je uputi u tajnu: “Odnesi mu morskih plodova, zamiješaj ih s maslinovim uljem pa začini sirom.

To je omiljeno jelo moga brace nakon kojeg ga hvata silna želja pa ne može odoljeti nijednoj ženi. Poslušala je Semela spasonosni savjet i uskoro opet izroni na Kreti noseći u rukama pladanj pun morskih plodova i kozjeg sira. I doista, razveseli se Zeus neočekivanom daru pa odmah navali na rakove, školjke, hobotnice i ježeve posute sirom i zalivene maslinovim uljem kao zlatom i dijamantima. Kad se nasitio, prodre u Semelu, a ona mu se podavala još jačim žarom nego Posejdonu. Uživali su u ljubavnoj igri krijepeći se sirom i plodovima mora, a kad su se odvojili, toliko su se nasitili jedno drugoga da im rastanak nije teško pao. Ali tu priči nije bio kraj. Ljubomorna i osvetoljubiva Zeusova žena Hera presrela je Semelu dok je plivala natrag prema Fenikiji i opet joj probudi staru strast tvrdeći da je njihova ljubavna igra bila mačji kašalj prema onoj koja je očekuje ako joj se Zeus prikaže u svoj svojoj snazi. Povjerovala je Feničanka u Herinu priču i opet nakupila plodova mora i iznijela ih pred Zeusa. Nakon što se nasitio omiljene hrane, on joj se doista prikaže u svoj svojoj veličini i snazi, ali budući da njegovoj silini nije mogao odoljeti nijedan bog ni čovjek, sprži Zeusov lik jadnu Semelu, a mali Dioniz koji se već koprcao u njezinoj utrobi bi spašen nekim čudom i postane jedan od očevih miljenika.

Tako tvrde na Kreti. Stoga ondje s posebnim marom uživaju u plodovima mora i kozjem siru. Zalijevaju ih teškim vinom pa onda padaju u uzvišeni zanos slaveći podjednako Dioniza, njegovo neobično podrijetlo, a iznad svega njegov božanski napitak. Čak ovinjeni i trajno opčinjeni morem znaju tvrditi da vinski bog nije Zeusov sin, nego da ga je začeo njegov brat Posejdon kad je ono povalio pohotnu Semelu.

Crna tjestenina s plodovima mora

U šalšu od pomidora ubacite 2 kg plodova mora (školjke, rakovi i skuhani glavonošci), pirjajte kratko podlijevajući s 1 dl bijelog vina dok se školjke ne otvore. Dodajte čašu prošeka i žlicu kapara, posolite i popaprite Umiješajte 1 kg skuhane i procijeđene crne tjestenine i zalijte bešamelom. Stavite u pećnicu tek da jelo uhvati koricu. Miješana morska salata Na pari otvorite 2 kg raznih školjaka i izvadite im meso. Očistite 1 kg repova svježih škampa i kozica pa dodajte 0,5 kg skuhanih i narezanih krakova hobotnice. Ubacite nasjeckanu jabuku i 10 dag polusuhog nasjeckanog kozjeg sira, žlicu kapara i sok od 1 limuna. Posolite, popaprite pa sve dobro promiješajte i vežite majonezom. Služite hladno.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika