Objavljeno u Nacionalu br. 554, 2006-06-26

Autor: Mario Duspara

NAUTIČKI BIZNIS NA INTERNETU

Prvi online sustav rezervacije veza

FILIP VUKELIĆ prvi je u Hrvatskoj potpisao ekskluzivne ugovore s nautičkim marinama o rezervaciji i prodaji usluge korištenja vezova putem interneta

Filip Vukelić, 25-godišnji skiper i student pravnog fakulteta u Zagrebu, osnovao je tvrtku Marinanet d.o.o. na čijoj web stranici www.marinanet.hr odnedavno prvi put u Europi može rezervirati vez u nautičkoj mariniFilip Vukelić, 25-godišnji skiper i student pravnog fakulteta u Zagrebu, osnovao je tvrtku Marinanet d.o.o. na čijoj web stranici www.marinanet.hr odnedavno prvi put u Europi može rezervirati vez u nautičkoj marini Kronični nedostatak vezova u hrvatskim marinama, koji se nerijetko spominje kao veliki problem hrvatskog turizma, jednom je čovjeku bio povod za inovativan posao. Filip Vukelić, 25-godišnji skiper i student pravnog fakulteta u Zagrebu, osnovao je tvrtku Marinanet d.o.o. na čijoj web stranici www.marinanet.hr odnedavno prvi put u Europi može rezervirati vez u nautičkoj marini. “Sve smo pokrenuli zahvaljujući entuzijazmu nas nekoliko zaljubljenika u nautiku, odreda mladih stručnjaka za informatiku i marketing. Sklopili smo ugovore o rezervaciji i prodaji usluge korištenja vezova s mnogim našim vodećim marinama i lukama, i vjerujemo da ćemo tako postaviti nove standarde nautičkog turizma”, kaže Vukelić. Na ideju o online rezervaciji vezova došao je prije tri godine dok je brodom plovio duž hrvatske obale.

“Nautičari tijekom krstarenja žele većinu vremena provesti na brodu, u uvalama, na kupanju, a tek predvečer uploviti na vez u marinu. Zbog velikih gužvi, u srpnju i kolovozu mjesecu morate, ovisno o odredištu, uploviti do 2 ili 3 sata poslijepodne, inače nećete pronaći slobodan vez. I prošle godine četiri sam tjedna proveo na brodu. Vrijeme je bilo nestabilno, pa smo svaku večer željeli imati siguran vez. Cijelo vrijeme plovili smo od marine do marine, krstarenje se svelo u lov na vezove. Gotovo se izgubio smisao krstarenja, jer većinu vremena provodiš u nekom mjestu ili gradu, u marini na vezu. Pomislio sam kako bi bilo sjajno kada bih vez mogao rezervirati unaprijed, internetom! Tada bi cijeli dan bezbrižno uživali, a u marinu bi uplovili tek predvečer ili kad to sami poželimo. Kao skiper s višegodišnjim iskustvom znao sam da je to gotovo nemoguće. Dosad.” Realizacija projekta je krenula u siječnju ove godine. Nakon što je osnovao Marinanet d.o.o., programeri iz Zviza i dizajner Igor Manasteriotti su prema njegovim uputama izradili web stranicu koja je posebno zaštićena kod Hrvatske autorske agencije i jednog poznatog odvjetničkog društva specijaliziranog za autorska prava i patente. Nakon toga Vukelić je počeo s obilaskom marina.

“Marine su pokazale veliko zanimanje za prvi sustav online rezervacija vezova. Prva od marina koja je ušla u sustav Marinaneta, bila je marina Punat. S direktorom Krešimirom Žicom cijeli smo posao sklopili za 10 minuta. To sam i očekivao jer je ta marina pionir novih tehnologija u hrvatskom nautičkom turizmu. Nakon prezentacije i daljnjih uspješnih pregovora osamnaest naših vodećih marina i luka s cijelog Jadrana potpisale su s Marinanetom ekskluzivne ugovore o rezervaciji i prodaji usluge korištenja vezova putem www.marinanet.hr, a još deset marina i luka je pred potpisivanjem ugovora.” Vukelić je u pregovorima i s ACI-jem koji ima u sastavu 21 marinu i čiji direktor Anto Violić upravo provodi informatizaciju ACI-ja. “Ostvareni su kontakti i pokazan je interes i od Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka RH, te Hrvatske turističke zajednice, a nekolicina značajnih sponzora poduprijet će ovaj originalan turistički projekt. Rezervirati vez preko Marinaneta je krajnje jednostavno: spojite se na www.marinanet.hr, odaberete marinu i dan, platite kreditnom karticom i - vez je rezerviran. Vez možete rezervirati prilikom planiranja odmora, mjesecima unaprijed ali i tijekom plovidbe, najkasnije dan prije uplovljavanja. A ako upravo plovite ili nemate u blizini računalo ili internet cafe, rezervaciju i plaćanje za vas može obaviti i netko treći; prijatelj ili kolega iz ureda.Dovoljno je da mu telefonom javite gdje i kad želite pristati, te podatke o brodu i posadi. Vez za vas može rezervirati i platiti i vaša tvrtka, ili čarter agencija kod koje uzimate brod.”

Nakon rezervacije Marinanet e-mailom šalje potvrdu o rezervaciji, a podatke o brodu i posadi proslijeđuju marini ili luci, koji čuvaju vez do najavljenog dolaska. Marine moraju osigurati i čuvati mjesto za brod za koji su putem Marinaneta prodale uslugu korištenja veza. “Nije bitno je li marina informatizirana ili ne, jer Marinanet rezervaciju dobivenu od nautičara internetom, marini može proslijediti i potvrditi i telefonski ili faxom. Očekujem da će narednih godina gotovo sve marine na Jadranu biti informatizirane. Iako to sada nije moguće, težimo tome da se korisnici mogu interaktivno informirati o slobodnim vezovima u stvarnom vremenu. Pogledate li usluge u turizmu, najočiglednija je situacija s hotelima. Više nitko ne dolazi u grad pa traži hotel i slobodnu sobu, nego ima unaprijed isplaniran boravak i rezerviran hotel za odmor.

Logično je da uslugu rezervacije ponude i marine. Planiramo uvođenje ‘first minute’ i ‘last minute’ rezervacije. U izradi je i navigacijski program koji sadrži interaktivnu kartu, koja će biti dostupna sljedeće sezone. Na njoj će korisnik moći odrediti kurs, isplanirati rutu i izračunati udaljenost. Od sljedeće godine nudit ćemo besplatne rezervacije mjesta u restoranima, servisne informacije, prognozu vremena. Marinanet će se s vremenom pretvoriti u stručni portal vezan za nautiku, ali Core business ostat će za rezervacije i plaćanje vezova. Što se tiče širenja na inozemstvo, to zasad nije u prvom planu. Dugoročno bih želio proširiti uslugu na Crnu Goru, Grčku i Tursku.” 'Naći vez tijekom ljeta dosad je bilo nemoguće' Program Filipa Vukelića prvi je podržao Krešimir Žic, predsjednik Grupacije marina Hrvatske, ujedno i direktor marine Punat na Krku, najstarije marine na hrvatskom Jadranu.

“Tijekom ljeta broj jedrilica u tranzitu jako je velik i u marinama je nemoguće naći vez u poslijepodnevnim satima. To je osobito nezgodno ako si na moru, dođe oluja a nemaš vez. Stoga smo ovaj program odmah prihvatili kaže Žic. Inače, marina Punat prije dvije godine pokrila je svoje prostore wireless LAN-om, koji se koristi besplatno. “Čak i oni koji nemaju kompjutor, mogu koristiti besplatne kompjutore koje smo im stavili na raspolaganje a na kojima će se također naći Marinanet sustav online rezervacije vezova.” 'Izrađujemo navigacijski softver' Filip Vukelić kaže da u planu ima uvođenje 'first minute' i 'last minute' rezervacija. U izradi je i navigacijski program koji će sadržavati interaktivnu kartu a bit će dostupan nautičarima sljedeće sezone. Pomoću te karte svaki će nautičar moći odrediti kurs, isplanirati rutu i izračunati udaljenost. Nakon što na internet stranici uvede mogućnost besplatne rezervacije mjesta u restoranima, servisne informacije i prognozu vremena, Vukelić smatra da će Marinanet postati stručni portal vezan za nautiku.

>email to:Mario Duspara

Vezane vijesti

Ministar Vukelić: Povjerenstvo radi ozbiljno, ali još se ne zna uzrok pada...

Ministar Vukelić: Povjerenstvo radi ozbiljno, ali još se ne zna uzrok pada MIG-ova

Ministar obrane Branko Vukelić rekao je danas u Mariji Bistrici kako se još ne zna uzrok pada dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika