29.06.2006. / 18:40

Autor: Marko Nišević

GUANTANAMO BAY

Vrhovni sud zabranio prijeke sudove u Guantanamu

Prekoračenje ovlasti dogodilo se kada je Bush nakon napada 11. rujna ustanovio "prijeke sudove" za osumnjičene teroriste, nazvavši ih "vojnim povjerenstvima"

Vrhovni sud SAD-a u četvrtak je donio presudu o prekoračenju ovlasti američkog predsjednika George W. Busha. Prekoračenje ovlasti dogodilo se kada je Bush nakon napada 11. rujna ustanovio "prijeke sudove" za osumnjičene teroriste, nazvavši ih "vojnim povjerenstvima". Ta presuda oduzima pravo američkom predsjedniku da tretira zatvorenike Guantanama mimo Ženevskih konvencija, kao i "američkih pravnih standarda". Slučaj je do Vrhovnog suda došao putem tužbe Salima Ahmeda Yamadana, bivšeg vozača Osame bin Ladena kojeg su američke snage zarobile nakon invazije na Afganistan. Protiv njega e podignuta optužnica za "zavjeru protiv američkih građana", ali tek nakon što je u Guantanamu proveo četiri godine zatočeništva. Protiv Bushevih "prijekih sudova" očekivano su glasovala četvorica liberalnih sudaca, ali i konzervativni sudac Anthony Kennedy čiji glas je bio presudan. Kennedy je svoju odluku obrazložio tvrdnjom kako " predsjednik svojom odlukom ugrožava američka ustavna načela o podjeli vlasti, te da se prijeke sudove moglo osnovati jedino temeljem odluke Kongresa".

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika